Ahogy a másik szeptemberi cikkünkben, a szürke- és afrikai harcsával foglalkozóban is hangsúlyoztuk, a modern, etikus gasztronómia legfőbb célkitűzése a fenntartható forrásból származó alapanyagokkal való munka. Idehaza, Magyarországon ilyen alapanyagnak számít a juhhús is...
Ha meg kell határozni a magyar konyha Szentháromságát, akkor az egészen biztosan a pörkölt, a gulyás és a lecsó triumvirátusa. Az összekötő tengelyek pedig a fűszerpaprika, a vöröshagyma és a sertészsír. A nyár igazán a három közül a legkönnyebb elem, a lecsó idénye...
A magyarországi nyárból a lángos egy egyszerűen elmaradhatatlan jelenség, velünk élő tradíció és hagyomány. Ha valaki éppen szerencsét próbálna, és külföldön vinné tovább a magyar gasztronómia hírét, gyakran ő is vagy lángost süt vagy kürtőskalácsot. A lángos...
Töltött káposzta, a magyar konyha ezerarcú ikonja
Szilveszteri mulatságok, Karácsony és esküvők mind elképzelhetetlenek a magyar konyha egyik legikonikusabb fogása, a töltött káposzta nélkül. A káposzta és hús kombinációja más országok konyháiban is egymásra lelt, de talán sehol sem olyan változatos formákban, mint...
A magyar gasztrokultúra jellegzetes ízvilágának kialakulását, annak történetét korábbi cikkünkben már boncolgattuk. Ehhez kapcsolódóan most a legjellegzetesebb felhasznált alapanyagokról is készítettünk egy összefoglalót, különös hangsúlyt fektetve a hungarikumokra. A...
A klasszikus magyar ételeknél igen erős – nem csak a szószerinti értelmében vett –, gazdag kínálattal tervezhetünk, melynek legfontosabb jellemvonása az egyedi összetétel és ízvilág. A magyar konyha a hagyományos paraszti konyhából gyökerezett és egy évezredes folyamat...