A karácsonyi ünnepi asztalon a kelet-európai térségben örökbérletes helye van a halas fogásoknak, kezdve az előételektől a leveseken át egészen a főételekig. A Duna-menti országok jellegzetes karácsonyi fogása a paprikás halleves, amely a vendéglátós békeidőkben az...
Halat a strandra – avagy halas strandfogások a hekken túl
Nem mintha a normális forrásból származó és aztán gondosan fagyasztott, tárolt és szállított hekkel bármi gond lenne. Finom, fehér omlós húsa nem véletlenül nyerte el annyi ember tetszését. Sok lokálisan beszerezhető halfajta azonban abszolút megérett arra, hogy...
Sok szó esik a blogon a távol-keleti főzési filozófiákról, hiszen az ottani népek konyhái igazán tudatosan törekednek az ételek ízprofiljának kiegyensúlyozott felépítésére. A főzés, és így az ízérzékelés során is az egyes tényezők hatással vannak egymásra, ezért...
Tokhal és kecsege, őshonos halkincseink az éttermekben
Egykoron Magyarországról az a köztudomású információ terjedt el, hogy az ország igazi halparadicsom, az itt élőknek sosincs gondja, ha friss és jó minőségű halat szeretnének fogyasztani. Ez mondjuk még főleg a nagy folyórendezések előtt volt igaz, amikor páratlanul sok...
A címben lévő szóvicc bár megmosolyogtató lehet, a valóság nem feltétlenül vidám, már persze olyan szempontból, hogy az itthoni halfogyasztás nem éppen élenjáró. Miért lehet ez, és mit kellene, vagy éppen lehetne tenni ellene? Erről fogok írni a mostani cikkemben...
Halat, magyarosan: Variációk a pisztráng elkészítésére
Itt a Kárpát-medencében az a jó, hogy tele vagyunk olyan alapanyagokkal és élelmiszerekkel, melyek az abszolút világszínvonalat képviselik. Így van ez számos zöldséggel és gyümölccsel, a gabonáinkkal, a mangalicával, a vadainkkal és bizony a halainkkal is. Szerencsés dolog...