Mi az a pop-up étterem és hogyan nyithatsz ilyet?

A pop-up éttermek divatos és hatékony megoldássá váltak a vendéglátóiparban. Olcsó módját keresed új éttermi koncepciók és menüötletek kipróbálásának? Belevágnál a szakmába, de nincs pénzed étterem nyitására? Néhány évvel ezelőtt a kézenfekvő válasz a food truck lett volna, ami szintén jó lehetőség, a pop-up étterem azonban egy sikeres koncepció bizonyítására is alkalmas lehet – és általában nem jár azzal, hogy egy kis járműben kell elkészíteni és felszolgálni az ételeket. 

A Toast segítségével összegyűjtöttünk néhány dolgot, amit figyelembe kell venned, ha pop-up étterem megnyitásán gondolkodsz.  

Mi az a pop-up étterem? 

A pop-up éttermek olyan ideiglenes éttermek, amelyeket különböző helyiségekben, például meglévő éttermekben (a szabadnapjaikon) vagy bárokban, játéktermekben, bowlingpályákon, színházakban vagy akár a séfek otthonában nyílnak meg. A pop-up étterem a szomszédos étterem egy éjszakára szóló exkluzív átvételétől kezdve a helyi szabadtéri piacon néhány hónapig nyitva tartó ételsátorig mindenféle formát ölthet. Sok befutott és feltörekvő vendéglős fordul a pop-up trend felé, hogy partnerségeket építsen ki, valamint hogy hírverést keltsen és visszajelzéseket gyűjtsön, mielőtt beruházna egy teljes értékű étterembe. Ez remek módja annak, hogy elkezdjék a vendégekkel való kapcsolatépítést és a más helyi vállalkozásokkal való partnerséget. 

Hogyan indítsunk pop-up éttermet?  

  1. Válaszd ki a pop-up étterem formátumát!

Mint említettük, a pop-up étterem sokféle formát ölthet. Íme, néhány példa! A bostoni FOMU új helyszínt tesztelt egy pop-up vegán fagylaltozóval a Fenway Park közelében, kizárólag nyáron. A pittsburghi Smallman Galley folyamatos pop-up éttermeknek ad otthont fiatal séfek számára, akik karrierjüket szeretnék fejleszteni. Minden séf korlátozott ideig irányítja az étterem működését. A San Franciscó-i Farm to Fork havonta tart egy pop-up eseményt, ahol vacsora közben egy dokumentumfilmet vetítenek a séf életéről, az alapanyagok beszerzéséről és az ételek mögött álló történetről. A vetítést az adott séftől származó ételek követik, így közösséget építhet a márkája köré. 

  1. Hozz létre egy pop-up üzleti tervet!

Ha már biztos a koncepciód, a következő lépés a vállalkozás elindításához az üzleti terv megalkotása. A pop-up étterem üzleti terve felvázolja a teljes elképzelést, beleértve a pop-up célját is. Kik a beszállítóid? Milyen a személyzet és a szolgáltatási modelled? A válaszok a nehezebb pillanatokban is útmutatást adhatnak. 

  1. Dönts a helyszínről!

Ha lehetséges, a legkönnyebb egy régi vagy hamarosan bezáró pop-up étterem helyét átvenni. Azok a piacok, terek, ahol rendszeresen váltják egymást a pop-up éttermek, szintén remek helyszínt jelentenek. Ha a semmiből indulsz, kutass olyan éttermek vagy bárok után a környékeden, amelyek pop-upoknak adnak otthont, vagy ötletelj olyan egyedi helyszíneken – például bowlingpályákon vagy játéktermekben –, ahol a pop-up éttermed megnyithatna. Vedd figyelembe a tervezett éttermed stílusát, célcsoportját, a megközelíthetőséget és a parkolási lehetőségeket, a bérleti és közüzemi költségeket!  

  1. Nézz utána a pop-up étteremhez szükséges engedélyeknek, adókövetelményeknek 

Magától értetődő lépés, de ne hagyd az utolsó pillanatra! Ha szükséges, kérd tapasztalt kollégák vagy szakemberek segítségét, hogy minden rendben legyen.  

  1. Tervezd meg márkaépítési, marketing- és hirdetési stratégiát! 

A legjobb kezdés az éttermi marketingterv elkészítése – kitűzheted a célokat, kiválaszthatod, hogy milyen módszereket fogsz követni, megtervezheted a marketingnaptárat és a költségvetést a kritikus első évre. A pop-up étterem konkrét kínálata és a célközönsége fogja vezérelni a márkaépítést – itt áll össze minden. Egy erős közösségimédia-stratégia segíthet abban, hogy az ételeid vizuálisan, megosztható formában mutasd be. A közösségi média segít feltenni a pop-up éttermeket a térképre, és új vásárlókat vonzani. A nagyszabású megnyitó pedig kötelező!  

  1. Biztosítsd a pop-up étterem finanszírozását! 

A legtöbb embernek nincs annyi készpénze, hogy csak úgy belevágjon egy új vállalkozásba. Vizsgáld meg, hogyan kaphatsz hitelt, ha pedig biztosítottad a finanszírozást, elkezdheted a berendezések beszerzését és a helyiség kialakítását. 

  1. Állítsa össze a menüt!

Használd ki a pop-up éttermet arra, hogy olyan menüt tervezz, amely meglepi és elkápráztatja az új vendégeket. A menü árazásakor mindenképpen vedd figyelembe az élelmiszer- és az önköltséget, hogy biztosan nyereséget termeljen! Kezdd azzal, hogy egyszerűen leírod az összes ötleted, mielőtt csoportosítod őket a szükséges összetevők és készletek alapján. Vess egy pillantást arra, hogy mit kínál a konkurencia, és nézd meg, hol tudnád betölteni a piaci rést vagy felülmúlni az iparági trendeket.  

  1. Keresd meg a beszállítókat! 

A menü megtervezése után szükség lesz az alapanyagok és hozzávalók beszerzésére. Érdemes időt szánnod arra, hogy véleményeket olvass és beszélgess a kollégáiddal a potenciális beszállítókról. A beszállítók késése vagy a rossz kommunikáció katasztrofális következményekkel járhat a pop-upok számára, különösen akkor, amikor még csak most kezdik megalapozni magukat. A készletezési gondok elkerülése érdekében olyan beszállítóval működj együtt, akiben megbízol. 

  1. A dizájn és hangulat kialakítása

Ezután meg kell tervezned a pop-up étterem üzleti céljaihoz igazodó elrendezést és hangulatot. A dekorációnak illenie kell az ételekhez és a koncepcióhoz, a kiszolgálási stílusnak pedig tükröznie kell a remélt hangulatot. A koncepciótól és a pop-up helyszíntől függően ez a lépés egyszerű is lehet – akár használhatod annak az étteremnek az étkezőjét, amellyel együttműködsz –, más esetben egy kis kihívást jelenthet. Keress inspirációt, és nézd át a jól bevált példákat! 

  1. Állítsd össze a csapatot!

Egy sikeres étterem gerince a nagyszerű személyzet. Amikor egy pop-up étterem számára keresel munkaerőt, kezdheted azzal, hogy megmozgatod a kapcsolati hálód, felkeresed a korábbi kollégáid és a helyi vendéglátós Facebook-csoportokat. Ha ez megvan, már indulhatsz is! Bár egy új pop-up étterem megnyitása ijesztő lehet, ha lépésről lépésre haladsz, máris könnyebb az út.  

Ez is tetszhet