Félkész lett, maradhat? – A DIY ételcsomagok nyomában

A járvány erősítette fel a félkész ételek házhozszállítását, de valójában ez a trend azelőtt és azóta is jelen van. A lelkes hobbiszakácsok és a minőségi receptek, alapanyagok találkozása otthon – ezt kínálják a DIY food pack-ok, azaz az olyan étkezési csomagok, amelyeket otthon kell véglegesítenie a megrendelőnek. Mindenki jól jár: a vendég egy estére a legelegánsabb éttermek mesterszakácsának érezheti magát és hasznos tanácsokat kaphat, az étterem pedig kifizetődő áron kínálhat exkluzív élményt, miközben a legfontosabb, hogy a kiszállított étel minősége sem romlik: ebben a modellben könnyebben lehet olyan fogásokat is rendelni, amelyek teljesen kész állapotban megsínylenék az utazást.

Világszerte rengeteg népszerű, jó nevű étterem kísérletezik ezzel a megoldással. Akár a mindennapokra, akár különleges eseményekre (Valentin-nap, húsvét) kínálnak magas minőségű, félkész menüket, amelyeknek az elkészítése (az ígéret szerint) önmagában is remek program, a végeredmény pedig maga a jutalom. Otthoni randevú, születésnap, családi ünnepség vagy csak az alkotás öröme – ezernyi oka lehet, hogy valaki ne akarjon kimozdulni otthonról, szívesen rendelne a kedvenc étterméből, de nem a megszokott, műanyag- vagy papírdobozos módon. Londonban olyan éttermektől rendelhetnek a vendégek food pack-okat, mint a mexikói stílusú Santo Remedio, az elegáns Hawksmoor, a tokiói street foodot kínáló Rainbo vagy Firezza nevű pizzéria.  Itthon többek közt a Zsidai vezette be ezt a modellt: a Zsidai Home 95%-ra elkészített fogásokat ígér, amelyeket mindössze 5-10 perc alatt véglegesíthetnek a vendégek, legyen szó levesekről, magyar klasszikus főételekről, húsételekről vagy olaszos fogásokról. Így bárki éttermi minőségű ételekhez juthat otthon vagy bárhol, ahol a rendelkezésére áll az a néhány edény és körülmény, amelyeket az étterem meghatároz.

Nemcsak éttermek kínálnak ilyen szolgáltatást. A globális piacon olyan nemzetközi startupok alapoznak hasonló a modellre, mint a Tovala, a Sun Basket és a Home Chef. Nincs mögöttük fizikai étterem, mégis kész ételeket kínálnak, nem pedig az élelmiszerláncok online bevásárlási szolgáltatását, hiszen megspórolják az előkészítési munkát a vendégnek. Állításuk szerint megnövekedett hosszútávú ügyfélhűséget tapasztalnak, anélkül, hogy folyamatosan új ügyfelek megszerzésére kellene pénzt égetniük. Az említett cégek különlegessége, hogy gyakran készülékeket, edényeket is kínálnak az exkluzív alapanyagok mellett, és betartják a 30 perces vagy annál rövidebb főzési idő ígéretét.

A Tovala előfizetéses rendszert kínál arra alapozva, hogy éttermi kiszállítás nem fenntartható lehetőség a mindennapi étkezésekhez. „A kulcs a jövőben az, hogy az otthon főzött ételek irányi igényt elégítsük ki, de a főzés hétköznapi részét kivegyük az egyenletből” – nyilatkozta a cég ügyvezetője, David Rabie. Amerikában már több tucatnyi hasonló szolgáltatás közül válogathatnak a fogyasztók, amelyek igyekeznek minden speciális étkezési igénynek és elvárásnak megfelelni: növényi alapú, paleo vagy fehérjében gazdag menüt, comfort food-ot és elegáns vacsorát is rendelhetünk otthon véglegesíthető formában. A zöldséglevestől és főzelékektől a hamburgeren és ázsiai tésztalételen át a desszertekig gyakorlatilag bármilyen fogás rendelhető így. Az előre elkészítettség mértéke is különböző: több cég azt kéri, hogy szuvidálással melegítsék át a vendégek a vákuumozott adagokat, máshol a zöldségeket is maguknak kell felaprítaniuk. Van olyan márka, amely az egyik csomagjában többé-kevésbé nyers alapanyagokat és receptkártyákat kínál, a másikban viszont mikrózható, sütőben készre süthető fogásokat küld. Nem mindegy az sem, hogy valaki egyszemélyre szeretne rendelni, vagy az egész családja számára – de mindenre van megoldás.

A csomagokban közös a látványos, csalogató dizájn: még ha látszólag nem is kapunk sokkal többet egy egyszerű bevásárlásnál, az összeállítás, a csomagolás, a brandingelt receptfüzetek és apró kiegészítők vonzóvá teszik ezt a modellt azok számára, akik valami újat és praktikusat keresnek. Az üzleti modell pedig gyakran a rendszeres megrendelőknek kedvez: a második, harmadik megrendelésnél már kedvezményt kaphatnak a törzsvásárlók, vagy akár minden napra is rendelhetnek, néhány hét után kedvezőbb áron. Egy idő után pedig a házhoz szállítási díj eltörlését vagy akár ingyenes adagokat is biztosítanak a cégek.

Ez is tetszhet