Farsangi édességek étlapokra és rendezvényekre egyaránt

A hosszú és visszafogott böjt előtt a farsangi bálok időszaka az utolsó alkalom, hogy alapos téli dőzsölésekre, gourmet élvezetekre csábítsuk vendégeinket. Plusz Valentin-nap alkalmából is érdemes kreatív és szívhez szóló desszertekkel előrukkolni, hiszen mi sem vonzóbb egy szerelmes pár számára, mint a záróakkord pezsgő mellé megalkotott romantikus hangulatú desszert. Ami talán nehézséget okoz, hogy a tél végéhez közeledvén szinte minden friss vagy jól eltartható gyümölcs lekerült a piacok legjobb kínálatából, de bátran lehet ilyenkor tervezni a korábban elrakott kompótokkal és befőttekkel, a jól eltartható csonthéjasokkal, a trópusgyümölcsökkel és azon mélyfagyasztott termékekkel, amelyeknek ez a tartósítási eljárás nem okoz minőségromlást.

Remek választás egy dél-olasz kedvencet, azaz a canollit étlapra tűzni, hiszen rettenetesen finom, és néhány kreatív húzással igazi csúcsgasztronómiai termék válhat belőle. Valójában egy gyúrt omlós tésztát kell hozzá készítenünk, aminek a különlegessége, hogy adunk hozzá marsala bort, libazsírt, fehérborecetet és kakaóport is. Szemben a többi hasonló tésztával, ezt forró olajban kell kisütni, így nyeri el méltán jellegzetes, extremitásba hajlóan ropogós és könnyed textúráját. Klasszikus és megunhatatlan tölteléke a vaníliás, citrushéjjal ízesített ricottahab, amelyet némi egzotikus hatás kedvéért ízesíthetünk különleges borsokkal, tonkababbal, kardamommal is. Nagyon illik a kompozícióhoz egy mangófagylalt vagy -sorbet, amely egy pillanatnyi trópusi hangulatot csempész a hideg télbe.

A farsangi időszak ikonikus és kihagyhatatlan desszertjei a fánkok, leginkább talán közülük is a csörögefánk és a tolófánk, avagy churros. Ez utóbbit megtaláljuk az Aviko kínálatában is, így egy praktikusan kezelhető, nagyszerűen variálható és remek minőségű alaptermékre építhetünk fantasztikus éttermi desszertet. A csöregefánk szintén egy nagyon egyszerűen elkészíthető, sütőporos tészta, amelyet a tejföl tesz még lágyabbá és különlegesebbé. Ezt a típusú fánkot a canollihoz hasonlóan szintén bő, forró zsiradékban sütjük ki. Forrón, langyosan, de kihűlve is remek élmény fogyasztani. Éppen ezért a canolli és a csörögefánk nem csak éttermi konstrukcióban, de rendezvényekre, büfés kínálatban is praktikus, minőségét hosszabb ideig jól megtartó választás. A fánkhoz kínálhatunk birsalmából készült hideg vagy langyos kompótot, de egy sós karamellás fagyival, esetleg forró erdei gyümölcsraguval is csillagos ötös kombináció.

Ha van gyümölcs, amely talán megéri a tél végi időszakot, akkor az az alma. Ennek megfelelően nincs is jobb választás egy romantikus Valentin-napi vacsorára, mint egy két személynek szóló, eredeti Tatin-torta. Ennek a különlegessége, hogy fejjel lefelé sül, igaz, a vendégek már csak a “talpukon” álló műremekkel szoktak találkozni. A torta lényege a hosszan sült-karamellizált almaragu, amelyet sok-sok vajjal, fahéjjal, citromlével és cukorral készítünk. Talán a legjobb választás az édesebb húsú almák mellett letenni a garast, ennek megfelelően a Golden vagy a Gála fajtákkal nem lövünk bakot. A ragura aztán egy klasszikus vajas omlós tésztát sütünk rá, amely ropogósságával tökéletes kontrasztja lesz a mennyeien krémes almaragunak. Jól megy a desszerthez a csonthéjasokból, például dióból, pekándióból vagy törökmogyoróból készült fagylalt.

Ez is tetszhet