A tálalás művészete – így tedd egyedivé a kínálatodat!

A konyhaművészet világában az ételek megjelenése az egyik legfontosabb tényező. Ez az első benyomás, amit a vendéged az ételről kap, és eldönti, hogy szerelem lesz-e első látásra vagy sem. Tudod, hogyan teremtsd meg a színek fúzióját vagy milyen érdekes, alternatív tányérokat használhatsz? Nagyon sokféleképpen lehet egy ételt tálalni. Először lássuk az alapelveket!

  • A tányér soha ne legyen túlterhelve étellel, de közel se legyen üres.
  • Mindig üresen kell hagyni a tányér külső részét a széle mentén.
  • Törekedj rá, hogy színkontrasztot teremts a tányéron.
  • Felejtsd el a szimmetriát: éljenek az aszimmetrikus formák!
  • Keverd a nagyot és a kicsit, a puhát és a ropogóst, a világos és a sötét színeket!
  • Tartsd meg az egységességet, ha az adagok méretéről van szó.
  • Ne ess túlzásba a szószokkal, inkább külön tálald őket.
  • Ha csirkenyársat, húsgombócot vagy garnélarákot tálalsz, inkább használj páratlan számú darabot, mint párosat, így érdekesebbnek fog tűnni a tányér.

Egy ősi szabály szerint a tányérra úgy kell tekinteni, mint egy órára, és bizonyos ételfajtákat bizonyos órákra kell beállítani. 11-re a szénhidrátokat (tészta, rizs, burgonya), 2-re a zöldségeket, vacsora esetén pedig 6-ra a fehérjéket, főételeket (hal, hús, gomba). A módszer egyik pozitívuma, hogy segít hasonló adagméretet biztosítani. Így csökkenthető az élelmiszerpazarlás, könnyebb a költségszámítás és egyszerűbb nyereségesnek maradni.

Japán stílus

A japán tálalási stílus nagy hatással volt az ételdizájnra általánosságban. A minimalizmus mindenhol jelen van Japánban, beleértve a konyhát és a konyhaművészetet is. Itt is érvényesül az egyszerűség és az egyediség szépsége.

A japánok soha nem tennének különböző ételeket egy tányérra, inkább több kis tálkára osztják szét azokat. Ez a tálalási mód megoldja a színek és formák illeszkedésének problémáját, így ha nincs tehetséged a harmonikus összkép elkészítéséhez, akkor ez jó választás lehet számodra. Az ételek megjelenésében nagy szerepet kap az általad használt tál, ami lehet nagyon egyszerű vagy különböző motívumokkal díszített is. Nemcsak japán, pálcikával fogyasztható ételeket lehet így tálalni, hanem például hasábburgonyát is.

Absztrakt formák

Ez a módszer a legbátrabb és legötletesebb szakácsok kedvenc választása! Fejezd ki magad úgy, mint egy művész, aki élvezi az absztrakt műalkotások készítését! Felejtsd el a formákat, struktúrákat, az ételek magasságát és szélességét, hagyd, hogy természetesnek tűnjenek a tányéron, vagy építkezz, hozz létre provokatív formákat! A legjobb eredmény érdekében használj nagy, fehér tányérokat és kombinálj sok különböző színt!

Köretek és dekoráció

Az ételek díszítése nagyon fontos, hiszen személyiséget ad az adott fogásnak és utolsó simítást a költeményeden. Sokféleképpen lehet végezni, de mindenképpen ajánlott olyan ehető ételeket és fűszereket használni, amelyek javítják az ízt, és a főétel kiegészítőjeként szolgálnak. Például a halat citrommal, a sárga rizottót naranccsal vagy a desszerteket különböző szirupokkal tálaljuk. Ma már az is jellemző, hogy az ételek díszítése egy lépéssel tovább megy: a szakácsok szabadon használnak ehetetlen alapanyagokat is díszítésre, például virágokat.

Gyerekeknek

A látvány van a legnagyobb hatással a gyerekekre, és ha szépen tálalt zöldséget kapnak, a felnőttek is szívesen látogatnak újra az éttermedbe! Kínálj olyan gyerekmenüt, ami úgy néz ki, mintha a gyerekek fantáziájának eredménye lenne! A gyerekételek nézhetnek ki úgy, mint a rajzfilmfigurák, állatok vagy népszerű játékok. Legyen a Tiéd a gyerekek kedvenc étterme is!

Alternatív tányérok

Ugye Te is kellemesen meglepődnél, ha a megszokott tál helyett kémcsőben tálalnák a szószt? Szabadítsd fel az elmédet, és kínáld az ételt alternatív edényekben! Tálald a levest a megszokott tányérok helyett különleges tálakban vagy kávéskannákban! A gyümölcslé érdekesen mutat, ha szokatlan vázába töltöd. Menj egy lépéssel tovább, és tálald a főételt a fazék fedelén vagy széles üvegedényben. A fedeles üvegek szolgálhatnak a saláta tárolójaként is!

Hasonló trend a természetes anyagokból készült tálak és tányérok használata. Miért ne használhatnál fából vagy kőből készült tányérokat és kanalakat? Garantáltan rusztikus jelleget kölcsönöznek az ételeknek és az étteremnek. Az érdekes agyagedények pedig vonzó megjelenésük mellett nagyon praktikusak a forró ételek, például levesek tálalásához, mivel hosszabb ideig megőrzik a hőt.

Az ételek elkészítése a vendégek előtt

Ez az egyik legnépszerűbb módja az ételek tálalásának az éttermekben világszerte. Különösen alkalmas olyan éttermek számára, amelyek olyan ételeket kínálnak, amelyek nem igényelnek hosszú hőkezelést. A vendég a saját szemével láthatja az ételek elkészítését és tálalását, ez pedig az egyik legjobb módja az étterem népszerűsítésének és a kellemes hangulatnak. Csinálj egy kis showt! A hideg előételek, levesek, meleg hús- és halételek és a desszertek egyaránt alkalmasak lehetnek, hogy a vendégek előtt készítsd el vagy véglegesítsd őket. A flambírozás, kövön sütés, grillezés különösen látványos lehet. Más éttermekben népszerű, hogy a vendégek maguk készíthetik el az ételeket, például raclette grill vagy forró kő segítségével. Minden az étterem típusától és a vendégkör kívánságaitól függ.

Ez is tetszhet