Egyszerű, olcsó, népszerű – SZÉP kártya a vendéglátásban

A SZÉP kártya, teljes nevén Széchenyi Pihenőkártya egy népszerű béren kívüli juttatás, amit kedvező feltételekkel nyújthatnak a munkáltatók a munkavállalóknak. De mi a helyzet a másik oldallal: megéri-e elfogadni és ha igen, mi kell ahhoz, hogy elfogadóhellyé váljunk? Ennek jártunk utána.

A SZÉP kártyát, amely fizikai megjelenésében egy, a bankkártyákhoz hasonló plasztik kártya a K&H, az OTP és az MKB bank bocsájtja ki. A kártya mögött három eltérő felhasználási körű alszámla (zseb) áll. A zsebekből (szállás, vendéglátás, szabadidő) különböző szolgáltatásokért lehet fizetni, általánosságban szállás, étterem és kávézó, szépség, egészség, sport és szabadidő területén használhatják a tulajdonosaik. A zsebek közötti felosztást a munkáltató is eldöntheti, de gyakoribb, hogy ezt a döntést a dolgozóira bízza. Fontos aktualitás, hogy a járványhelyzetre való tekintettel a három zseb között 2022. december 31-ig teljes az átjárhatóság, ami azt jelenti, hogy pl. a szálláshelyre kapott béren kívüli juttatást fel lehet használni melegételre vagy egészségügyi, kulturális célokra is. Továbbá a felhasználhatóság is kitolódott: a veszélyhelyzet megszűnését követően 60 napig a 2 évnél régebben a kártyára utalt összegek banki díjak megfizetése nélkül használhatók fel. A legújabb hírek pedig arról szóltak, hogy 2022 februárjától május 31-ig élelmiszert is lehet venni SZÉP-kártyával.

A SZÉP Kártya népszerűségének alapja, hogy mindenki számára olcsóbbá, egyszerűbbé teszi a cafeteria juttatások alkalmazását. A munkáltatók és a munkavállalók számára is díjmentes és ingyenes a kártya igénylése és használata, miközben a cégek számára az adminisztráció is jóval egyszerűbb, hiszen elegendő egyszer szerződniük, majd csak utalniuk kell a kívánt összegeket. A munkavállalók pedig egy olyan modern eszközt kapnak, amelynek biztonságosabb és egyszerűbb a használata. Az elfogadóhelyeknek is kedvező feltételeket kínál a kártya: a SZÉP kártya elfogadása ma a legkisebb jutalékkal jár, 1,5 százalék a maximum, amit a kibocsátó levonhat – ez jóval kisebb összeget jelent, mint a korábbi rendszerben alkalmazott jutalék. A kártyával az elfogadók ráadásul jóval előbb jutnak a pénzükhöz is, hiszen az elektronikus elszámolás azonnal, a fizetés pillanatában elindul. Az elektronikus elszámolás miatt jóval egyszerűbb az adminisztráció is, a fizetéskor egyszerűen le kell vonni a kártyáról a szükséges összeget – és nincs más teendő. Tapasztalatok szerint a vendégek bátrabban költenek a SZÉP kártyákról: hamarabb foglalnak szállást, tovább maradnak és többet is költenek. Nem csoda, hogy ma már 24000 helyen lehet használni az országban.

A kártya elfogadásához nem kötelező POS terminálokat sem telepíteni, akár a telefonos ügyfélszolgálaton át, akár internetes bejelentkezéssel is el lehet fogadni. Miután a jutalék alacsony és lehetőség van egy egyszerű telefonhívás után elfogadni a kártyát, a falusi turizmusban is népszerű megoldásnak számít. Azoknak pedig, ahol ennél nagyobb gyorsaságra van szükség, lehetőségük van az internetes elfogadást választani. Ha ennél is gyorsabban szeretnénk fizetni, viszont továbbra sem szeretnének a rendes kártyás terminál költségeivel bajlódni, van lehetőség olyan POS-terminált kérni, amely csak a SZÉP Kártya elfogadására alkalmas – ebben az esetben elég egyetlen terminált beszerezni, az mindhárom bank kártyájával kompatibilis.

A SZÉP Kártya elfogadóhelyekhez csatlakozni egyszerű. A Széchenyi Pihenő Kártyáról szóló jogszabályban tételesen megtalálhatóak azok a tevékenységi körök (TEÁOR számokkal), melyek végzése esetén a kártyaelfogadás engedélyezett. Érdemes mindhárom kibocsátó pénzintézettel – OTP, K&H, MKB – leszerződni. Mivel az OTP Széchenyi Kártya a piacvezető, valószínűleg legnagyobb arányban OTP-s ügyfeleid lesznek, de MKB vagy K&H Széchenyi Kártya is egyre több munkavállalónál található meg. Ha szálláshely-szolgáltatással, üdültetéssel foglalkozol – mivel bármelyik zsebből lehet a szállásköltséget fizetni – érdemes mindhárom alszámlára leszerződni. Vendéglátás, meleg étkezés nyújtása esetén a vendéglátás alszámlára kell szerződni. Ha a vendéglátóhelyen szálláslehetőség is elérhető, érdemes a szállás és a vendéglátás alszámlákra is megszerezni a jogosultságot. Maga a szerződéskötés térítésmentes.

A Te vállalkozásod elfogadja a SZÉP kártyát? Milyen tapasztalataid vannak vele? Írd meg őket kommentben!

Ez is tetszhet