5 dolog, amely alapvetően meghatározza a vendégélményt

A vendéglátás kulcsa, hogy nagyszerű vendégélményt nyújtsunk. Ennek az éttermed működésében is központi szerepet kell kapnia, hiszen ha jól csinálod, akkor a vendégek pozitív véleményeket hagynak az online térben, illetve törzsvendégként vissza-visszatérnek akár személyesen, akár az elvitelt vagy kiszállítást választva. Egyetlen rossz értékelés is megváltoztathatja az éttermedről alkotott véleményt, és megakadályozhatja, hogy a vendégek az Te létesítményét válasszák más, közeli lehetőségek helyett. Ha szeretnéd bebiztosítani, hogy a vendégek távozáskor úgy gondolják, valóban csodálatos élményben volt részük, van néhány fontos jellemző, amely kulcsfontosságú lehet.

Az étlap rugalmassága

A vendégek elégedettségének egyik alapja az étlap rugalmassága. Ha valakit, aki laktóz- vagy gluténérzékeny, randevúra vagy üzleti ebédre visznek az éttermedbe, lesznek-e lehetőségek a számára? Ugyanez vonatkozik a vegetáriánusokra és a vegánokra is – nem egyetlen ételre gondolunk, hanem igazi választékra. Biztosítanod kell, hogy mindenki, aki az éttermedbe jön, valós választási lehetőséget is kapjon.

Remélhetőleg a konyha és a felszolgálók is képesek bizonyos fokú rugalmasságra. Például megoldják, hogy egy bizonyos tételt hagyma, paradicsom vagy sajt nélkül kérhessenek, ha az adott elemet nem szeretik vagy allergiásak rá. Minden ésszerű kérést érdemes teljesíteni, különben a vendég valószínűleg úgy fogja érezni, hogy az éttermed színvonal alatti vendégélményt nyújt. Győződj meg arról, hogy alkalmazottaid tudják, hogy milyen mértékig lehetnek rugalmasak az étlapok tekintetében!

Hozzáértő személyzet

Az egyik legfontosabb tényező, amely többletélményt nyújthat a vendégeid számára, a tájékozott személyzet, amely jól ismeri az éttermet és az étlapot. Ez azt jelenti, hogy képesek borpárosításokat javasolni bizonyos ételekhez, képesek megmondani, hogyan készül az étel, valamint ismerik az adott ételhez kapcsolódó egészségügyi tudnivalókat. Egy vendégnek tudnia kell, hogy egy ételben van-e tejtermék vagy tojás, mivel allergiás lehet rá. A kiszolgálóknak ezt meg kell tudniuk mondani anélkül, hogy bemenjenek a konyhába és ellenőrizzék – ez máris ront a vendégélményen.

A hozzáértő pincérek segítenek csodálatos környezetet teremteni és jó élményt nyújtani a vendégeknek, mivel minden szükséges tudást és hasznos útmutatást biztosítanak ahhoz, hogy azok 100%-ban élvezhessék az ételt.

Légy őszinte és jelezd, mire számíthatnak nálad!

Néha a dolgok nem a tervek szerint alakulnak. A személyzet is csak emberekből áll, nem várható el tőlük, hogy minden 100%-ban jól sikerüljön. Ám ha valami félresikerült, akkor beszélj nyíltan róla. Tudasd a vendégekkel, hogy mi történt: lehet, hogy az egyik grillsütő leállt vagy az egyik pincér családi vészhelyzet miatt nem jött be, valaki majd beugrik, de addig a szokásosnál kicsit lassabban fog menni a kiszolgálás. Ha nyíltan beszélsz, a vendégek tudják, mire számíthatnak és elnézik a lassabb kiszolgálást vagy a hosszabb várakozási időt anélkül, hogy lesújtó kritikát hagynának maguk után.

Ez az őszinteség segít a reális elvárások felállításában is. Néha a vendégeknek irreális elképzeléseik vannak arról, hogy milyen gyorsan fognak helyet kapni vagy mennyi időbe telik egy 5 személyes tál elkészítése. Hasznos lehet, ha a pincérek elmagyaráznak mindent, amiről úgy érzed, hogy a vendégek tudni szeretnék, hogy elkerüljék a csalódottságot. Így még időben hozhatnak olyan döntést, ami optimális a számukra.

A külön fizetés lehetősége

Nagy baráti társasággal étterembe menni néha igazi kínszenvedés. Ha 20 percig tart a számla rendezése, az az egész étkezési élményt is tönkreteszi. Az optimális vendégélmény megteremtésének remek módja, ha olyan eljárásokat alkalmazunk, amelyek megkönnyítik a vendégek számára a számla megosztását.

Ha van egy olyan funkció a POS-rendszerben, amely automatikusan felosztja a számlát akárhány ember között és lehetővé teszi, hogy egyenként fizessenek kártyával vagy készpénzzel, az segít enyhíteni ezt a gyakran kínos és kellemetlen időszakot. Egyes éttermek még arra is képesek, hogy a számlát vendégenként részletezzék, így az, aki egy olcsó hamburgert és egy pohár vizet rendelt, nem fizeti ki a társa steak-jét és borát.

Hass az öt érzékre!

Nyilvánvaló, hogy az ételek íze a legfőbb elem, amely vonzza a vendégeket, de ez önmagában nem elég. Manapság oly sok múlik a látványon és a prezentáción, hogy egy étterem hangulata majdnem olyan fontos, mint a kulináris élmény. Az első benyomások alapján döntik el a vendégek, hogy visszatérnek-e egy helyre vagy sem. A világítás óriási szerepet játszik egy étterem hangulatának megteremtésében. Míg a félhomályos étterem sokak számára zavaró, a túl erős fények is bántóak lehetnek. Válaszd ki úgy a dekorációt, beleértve a színeket és a grafikát is, hogy az tökéletes egyensúlyt teremtsen és közvetítse a vállalkozásod arculatát.

Ugyanilyen fontos a hang is: hogy milyen zenét választasz az éttermedben. Különböző zenéket választhatsz az évszakoknak, ünnepeknek és napszakoknak megfelelően. Csak arra ügyelj, hogy ne nyomja el az emberek beszélgetését! Az is mindig előnyös, ha az étterem olyan környéken található, amelyet nem vesznek körül hangos zajok. A finom ételek illata is ellenállhatatlan és rendkívül hatásos. Győződj meg róla, hogy a kellemes illatok eljutnak a vendégekhez, de zárd ki az olyan kellemetlen szagokat, mint amilyenek például a szemété. Végezetül az éttermek gyakran figyelmen kívül hagyják a tapintást, pedig ez az, ami segít a vásárlóknak személyes kötődést kialakítani egy márkához. Sok vendéglős ugyanolyan fontosnak tartja az étterem tisztaságát és eleganciáját, mint az ételek ízét és minőségét. „Ne spóroljunk az étlappapíron, a vécépapíron, vagy terítő, asztalkendő anyagán” – javasolja egy szakember.

Ez is tetszhet