Legyen ez a karácsony más, mint a többi! Idén olyan télies ízvilágú süteményeket ajánlunk a kötelező, tradicionális édességeink mellé, amelyekkel feldobhatod az ünnepi ajánlatod – catering esetében is! A hagyományos összetevők, mint az alma, a csonthéjasok vagy a csokoládé ezekben a desszertekben is gyakran visszaköszönnek, így a vendégeid biztosan hamar megszeretik őket.
A pudingok főleg az angolszász világban kedveltek, az aszalt gyümölcsökkel készülő karácsonyi puding pedig kifejezetten ebben az időszakban kerül terítékre, évszázados családi hagyományok és népszokások is kötődnek hozzá. A belül lágy, krémes desszertek számtalan ízben készülnek: alma, szeder, csokoládé, répa és dió, datolya és karamell, füge és pekándió, dió és vajkaramell, Feketeerdő… az őszi, téli ízek mind illenek hozzájuk! Kanadai különlegesség a juharszirupos, pekándiós változat, a pouding chomeur, ami maradékmentő kényszermegoldásból vált helyi jellegzetességgé.
Szintén Nagy-Britanniából ered a crumble, avagy morzsasüti is: itt a sütemény alján rengeteg gyümölcs (a sós változatokban zöldség) található, míg a tetejét morzsolt, ropogós tészta borítja. Ez a fajta sütemény nagyon gyorsan összeállítható és szintén számtalan ízben elkészíthető – a variációk számát pedig a mellé kínált öntetek tovább növelik. Az alma, körte, áfonya, cseresznye és szilva alapízek, a tésztába kerülhet mandula is, a krém pedig lehet mogyorós, csokoládés, vaníliás ízű vagy egyszerű tejszínhab is. A bátrabbak gyömbért vagy rebarbarát is használhatnak a gyümölcsök mellett vagy helyett.
Télen a piték is télies ízvilágot kapnak: az alma, a fűszeres meggy, a körte, a sütőtök vagy a szeder örök klasszikus, de számtalan meglepőbb változatot is megalkothatunk, például répával és fehércsokoládéval, rebarbarával, gyömbérrel és amarettivel, eperrel, gyömbérrel és mézzel. Biztosan lenyűgözi a vendégeinket az oreós-mogyoróvajas pite vagy az angolok kedvence, a banoffe pite: ez a banános-karamellás, habos kalóriabomba ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető.
Az étkezéseket természetesen egy kiadós tortaszelettel is megkoronázhatjuk: még mindig hódítanak a sajttorták, amelyek ebben az évszakban főleg csokoládéval, Nutellával és fenséges tükörmázakkal készülnek. Emellett a mogyoró, a likőrök és az utóbbi évek slágere, a sós karamella is bekúszhat az összetevők közé. Az olyan kiadós, gazdag ízvilágú nemzetközi kedvencek, mint a Feketeerdő- vagy a Sacher-torta, szintén ilyenkor a legnépszerűbbek.
Remekül szállítható, így cateringre is ideális választás lehet a brownie, de itt is érdemes csavarni egyet a megszokott recepteken! A hagyományos, étcsokoládés változatokat feldobhatjuk Aviko édesburgonyával – ez a különleges zöldség az édességekben is remekül használható. Az ünnep ízei pedig a mézeskalácsos brownie-ban köszönhetnek vissza: a csokoládéval leöntött, porcukorral megszórt kockáknak senki nem tud ellenállni.
Szólj hozzá!