Karácsonyi vásárok, fűszeres illatok, ellenállhatatlan fogások – így fogadd a vendégeket!

A karácsonyi vásárok főleg Európában népszerűek – Bécsben már 600 éve tartanak, de híres a lille-i, strasbourgi, bolognai, trentói, nürnbergi és brugge-i is. Ha szeretnéd a saját településedre is elhozni a legnevesebb karácsonyi vásárok hangulatát, az alábbi édes és sós fogásokat javasoljuk hozzá!

A sós finomságok közül a leghíresebbek közé tartoznak a nyárson sült nagy sonkák, amikkel főleg a prágai karácsonyi vásárokon találkozunk. Prága jól ismert a sonkájáról, amelyet jellemzően enyhén füstölnek és főznek, hogy elérjék a kívánt ízt. A vásárokban kapható sült sonkákat egyenesen a nyársról szelik le, hogy friss és zamatos legyen a falat. Egy másik sós snack, ami Lengyelországban népszerű csemege, a pirog. A töltött gombócok különféle töltelékekkel készülnek, ezek lehetnek édesek, mint például az eper és cseresznye, az édes túró és mazsola, illetve sósak is, mint az apróra vágott gomba és a káposzta. A krakkói karácsonyi vásárhoz hasonló helyeken főleg sajtos, savanyú káposztával és gyümölcsökkel töltött pirogokat találunk.

Elmaradhatatlanok a sült kolbászok is az európai karácsonyi vásárok választékából. A különböző fűszerezések, méretek, elkészítési módok rengeteg lehetőséget tartogatnak, a legtöbb standon többféle változattal is találkozhatunk. Hasonlóan laktató, de könnyebben fogyasztható snack lehet a karácsonyi vásárokon a töpörtyű. Akár kelet-európai sertéschipsnek is nevezhetjük, különböző adagokban, egy egyszerű papírtölcsérben is tálalhatjuk. Jó szolgálatot tehetnek ilyenkor a perecek is: a sült tészta tökéletesen illik egy korsó hideg sörhöz, és a legkülönfélébb feltétekkel készíthető a sós változatoktól kezdve a sajtos és magvas darabokon át a csokoládéval és cukormázzal leöntött, édes különlegességekig. A sós kínálatunkat a jól bevált hasábburgonya mellett az Aviko étvágyfalatkáival is megtámogatjuk: a könnyen porciózható, egyszerűen elkészíthető snack-eket mindig frissen kínálhatod. A cheddar sajtfalatok jalapeno paprikával vagy színes kedvenceink, a sajtfalatok habanero paprikával és cheddar sajtfalatok jalapeno paprikával fekete bundában különösen jó választások a hidegben, hiszen kellemesen csípősek. Garantáltan átmelegítenek!

Az édes kínálatra áttérve igazi klasszikusnak számítanak a mézeskalácsok. Nürnberg híres a mézeskalácsáról: már több mint 600 éve sütik a városban, a kereskedelmi kapcsolataik révén juthattak hozzá a különleges fűszerekhez és hozzávalókhoz, mint a mandula vagy a fahéj. Ma már az óriási szív alakú süteményektől kezdve a cukormázzal vagy csokoládéval bevont darabokig mindenféle formában megtalálható a mézeskalács – nemcsak a városban, hanem Európa minden karácsonyi vásárában. Hasonlóan a német területekről származik a stollen, ez a gazdag, sűrű és édes, aszalt gyümölcsökkel, kandírozott citrusfélék héjával és dióval töltött, süteményszerű kenyér, amelyet sűrű vaj- és cukormázzal vonnak be. A leghíresebb a drezdai stollen, amely mazsolával, vajjal, édes és keserű mandulával, kandírozott narancs- és citromhéjjal, fűszerekkel és szeszes italokkal készül; több száz éves múltra tekint vissza, de napjainkban is élvezetes.

Remek választás lehet a kuglóf is, amely számos európai országban őshonos Németországtól Franciaországon át Lengyelországig. A briósszerű, enyhén édes süteményt batyuformában sütik, gyakran mazsolával kombinálják és porcukorral hintik meg. Ha pedig egy olasz süteményt vonnánk be a kínálatunkba, a panettone-t érdemes választanunk. Ez egy cukrozott gyümölcsökkel és mazsolával megspékelt édes kenyér, amelyet jellemzően kupola alakban sütnek. A könnyű textúrájú, Milánóból származó süteményt régen fényűző finomságnak tartották, amelyet kifejezetten a vallási ünnepekre tartogattak – ma pedig már világszerte karácsonyi kedvenc. Az Aviko kínálata is nyújt édes megoldásokat: a churros csodásan illik a karácsonyi hangulathoz csokoládés öntettel vagy fahéjas cukorral, ráadásul könnyen fogyasztható sétálgatás közben is. Újdonságunk, az édesburgonya gerezd szintén jó vásári ajánlat, hiszen gluténmentes bevonatának köszönhetően hosszan ropogós marad, édesen és sósan is fogyasztható, egy papírtálcán is tálalható.

A karácsonyi vásárokban természetesen az ételekhez illő italok is találhatók. Svájcban kötelező a friss csokoládéból készült forró csokoládé, Ausztriában és Németországban pedig nincs karácsonyi vásár forralt bor nélkül. A forralt bor skandináv változata a glogg, amely fűszerezett, cukrozott és felforrósított vörösborból készül, és jellemzően mazsolát és blansírozott mandulát is tartalmaz. A forralt bor mellett olyan italokat is találunk a vásárokban, mint a sör: a franciaországi Elzászban, ahol 1268-ra nyúlik vissza a sörfőzés hagyománya, egy sötét karácsonyi sört is kínálnak.

Bármelyik ötlet jól illik a hazai karácsonyi vásárok hangulatához is – Te melyiket választanád?

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!