Ellenállhatatlan ázsiai fűszerkavalkád – így színesítsd az őszi kínálatodat!

Az ázsiai konyha az intenzív illatoktól és az erőteljes ízektől lesz nagyszerű – nagyrészt az alábbi fűszereknek köszönhetően kapnak igazi mélységet a fogások. Meríts inspirációt a listából, és színesítsd a kínálatod az ősz ezernyi árnyalatával!

Chili

Az ázsiai konyha egyik fő alapanyagában, a chiliben rengeteg a lehetőség! A piacokon mind a zöld, mind a piros chilit árulják, egészben vagy őrölve is kapható. Ha szeretnéd beépíteni a menüdbe, dobd fel a zöldségeket chilipehellyel, a salátákat öntözd meg citrusfélékkel és chilivel ízesített olajokkal, vagy akár keverd sült ázsiai zöldségekhez.

A népszerű chilivel ízesített ételek közé tartozik a japán garnélarák ebi chiliszószban, a szingapúri chilis rák és a thaiföldi édes chilis csirke. A hunani és a szecsuáni konyhában a szárított chilipaprika a kedvenc, a koreai konyha azonban a porított és pelyhesített változatokat részesíti előnyben.

Fahéj

Egy másik gyakori fűszer, a fahéj a hazai felhasználással szemben mind az édes, mind a sós ázsiai ételekben megtalálható jellegzetes illata és íze miatt. A fahéjnak számos fajtája létezik. A ceyloni fahéj valamivel drágább, mint a többi fajta, de finomabb ízű. A kínai fahéj kissé csípős és fűszeres. A vietnami fahéj intenzív fűszerességéről és édességéről ismert, az indonéz fahéjat pedig kiegyensúlyozott íze miatt használják a leggyakrabban.

A fahéj felhasználásának rengeteg módja van, kiváló választás például a közel-keleti bárányhús vagy a padlizsánból és rizsből készült ételek ízesítésére.

Gyömbér

A gyömbér sokféle ázsiai ételben megtalálható, a teriyaki lazactól az assami halas curryig, így ha kacérkodsz az ázsiai ízekkel, ezt is érdemes a konyhában tartanod. Gyökér vagy porított formában is megvásárolható, a japánok a sushi mellé még pácolják is.

A gyömbérnek gyógyhatása is van, ezért is érdemes beépíteni az ételeidbe, amikor csak lehet! Léteznek igazán érdekes, gyömbérrel ízesített ételek, például tökös-gyömbéres-diós muffin, gyömbéres-ananászos rizs, sertésszelet gyömbéres körtemártással, sőt, a gyömbér egyedi illata és íze különösen jót tesz az édes rágcsálnivalóknak: kekszekben is remek!

Csillagánizs

A kínai öt fűszer egyikeként ismert csillagánizs tökéletes kiegészítője a csirke-, kacsa-, marha- és sertéshúsból készült ételeknek. Illeszd be a menüdbe olyan ételekkel, mint a pirított rizs, a mangó biryani, a zöldség korma, a mézes-mázas sertéshasaalja vagy a kínai gyömbéres csirke! A csillagánizs enyhén füstös, édesgyökérszerű ízéhez hozzá kell szokni, ezért használd takarékosan, csak enyhén ízesítsd vele az ételeket, hogy ne nyomja el a többi ízt!

Érdemes kipróbálni az ízletes sertés hasaalját céklával és mézes málnaszósszal: figyeld meg, hogyan segít a csillagánizs fokozni a húspácban lévő ízeket! A Bak Kut Teh pedig megmutatja, hogyan működik a csillagánizs egy levesben.

Kurkuma

A kurkuma a curryporok nélkülözhetetlen összetevője, és rendkívül fontos szerepet játszik olyan közkedvelt ételekben, mint a maláj randang, a satay szószok és az indiai dahl. Olyan ételekkel gazdagíthatod az étlapod, mint a csirke khao soi, a tandoori csirke, a massaman curry vagy a mézes-kurkumás sertéshús.

Jellegzetes színe miatt a kurkuma biztosan vonzóbbá teszi az ételeidet. Számos bizonyított egészségügyi előnnyel is rendelkezik, például antioxidánsként működik, és sok más mellett gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!