A legjobb dolog, ami a tejjel történhet – Híres sajtok a világban

A sajt története több ezer évre nyúlik vissza: bár a pontos helyszín és időpont nem ismert, valószínűleg a Közel-Keleten készítettek először sajtokat a nomád pásztorok juhtejből, bőrtömlőkben. Európában a rómaiak közvetítésével terjedtek el a sajtok – nem véletlen, hogy manapság is a legnépszerűbb típusok jó része olasz eredetű, miközben Svájcnak, Hollandiának és Franciaországnak is híres sajttípusokat köszönhetünk. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány népszerű, közkedvelt sajtot, melléjük pedig ételeket, italokat és egy kis Aviko inspirációt ajánlunk.

A camembert Normandiából származik. A tehéntejből készült, formába öntött, 250 grammos korongokat sózzák és 30-35 napig érlelik. A camembert belül lágy és krémes, míg kívül fehér, penészes héj borítja – az intenzív, csípős íze leginkább a gombára, a fűre és a vajra hasonlít, míg az illata penészes és káposzta-szerű. A francia különlegességet érdemes fekete teával párosítani!

A lombardiai eredetű gorgonzola készítéséről már 879-ből vannak feljegyzések. Ezt a tehéntejből készült kéksajtot a kék vagy zöld, márványos penészrétegek teszik jellegzetessé. Az erezetet úgy hozzák létre, hogy a tejet penicillin spórákkal oltják be. Az érleléstől függően a gorgonzolának kétféle változata létezik: az édes (dolce) két hónap alatt készül el, a lágy, krémes, enyhe ízű sajt a vajra, tejszínre emlékeztet, a tejsavó kevésbé érződik benne, míg a csípős (piccante) egy keményebb, omlósabb változat, amit legalább három hónapig érlelni kell, hogy erős, csípős íze kialakuljon. A gorgonzolát barolo, sangiovenese vagy rizling borokkal, Imperial Stout vagy Tripel sörrel érdemes kipróbálni.

Ha egzotikusabb sajtra vágyunk, válasszuk az indiai paneert! A paneer egy 8000 éve létező, nedves, lágy és omlós állagú friss sajt, amely pasztőrözött tehéntejből vagy vízibivalytejből készül. A legtöbb sajttól eltérően a paneer előállítása során nem használnak oltóenzimet, így ez a sajt teljesen vegetáriánusnak számít. A paneer jól párosul erős és fűszeres ízekkel, gyakran használják currykben, különösen India északi részén. Rizlinggel is érdemes kipróbálni!

A holland gouda egy félkemény sajt, amit kizárólag holland tehéntejből készítenek. A világ egyik legnépszerűbb sajtját lapított kerék alakúra formázzák. Ízletes és illatos darab, enyhe, gyümölcsös, édeskés, karamellás ízjegyeket fedezhetünk fel benne az érlelés fokától függően. A fiatal gouda édes és gyümölcsös, az érettebb pedig sötétebb színű, keményebb és szinte szemcsés. Íze összetett; a gyümölcsös jegyektől a kakaó és a földimogyoró jegyekig terjed, amelyek gazdag és lágy érzetet hagynak a szájban. Általában szendvicsekbe szeletelve vagy kockákra vágva, rágcsálnivalóként fogyasztják. Beaujolais, rizling és Chenin Blanc borokkal vagy Imperial Stouttal kínáljuk!

A parmezán, olaszul Parmigiano Reggiano az olasz Pármából származik, és az egyik legjobb minőségű sajtnak számít a világon. Friss füvet és szénát legelő tehenek nyers, félig fölözött tejéből készül. Kemény, szemcsés állagú, íze pedig a diós ízektől az enyhén vagy erőteljesen pikánsig terjed, attól függően, hogy a sajt mennyi ideig érlelődött. A parmezán eredete a középkorig nyúlik vissza, amikor a bencés és ciszterci szerzetesek visszahódították a Pó-síkság vizes élőhelyeit. Hagyományos modenai balzsamecettel, barolo borral vagy proseccóval érdemes fogyasztani.

A feta a leghíresebb görög sajt, juhtejből vagy juh- és kecsketej keverékéből készítik, hagyományosan pasztőrözés nélkül. A sajtot nagy, négyzet vagy háromszög alakú formákban készítik, és sós lével töltött fahordókban vagy bádogtartályokban tartósítják, hogy frissen tartsák és megőrizzék az ízét. Jól illik mellé a beaujolais és a rizling.

A cheddar, ez az ízletes, tehéntejből készült sajt ma a világ egyik legnépszerűbbje, amelyet először az angliai Somerset megyében található Cheddar faluban állítottak elő a 12. században. A cheddar pasztőrözött tehéntejből készült kemény sajt, színe a fehértől a halványsárgáig terjed. Fiatalon sima a textúrája, amikor pedig érlelődik, morzsásabbá, az íze pedig csípősebbé válik. Joseph Harding, a „cheddar atyja” szerint a valódi somerseti cheddarnak tömör textúrájúnak, a mogyoróra emlékeztető telt, finom ízűnek és szájban olvadónak kell lennie.

A mozzarella friss, lágy, nyújtott sajt, amely teljes tehéntejből készül. A friss tej illatos aromája és finom, krémes íze miatt a mozzarellát hagyományosan könnyű fehérborokkal párosítják. Ez az olasz klasszikus Campania régióból származik, de ma már az egész országban gyártják. A sajtot vízibivalytejből vagy tehéntejből készítik, utóbbit gyakran mozzarella fior di latte néven emlegetik (hogy megkülönböztessék a vízibivalytejes mozzarellától). A sokféle változatban létező mozzarella készítésének hagyománya az i. e. 4. századra nyúlik vissza, az első hivatalos említés azonban Bartolomeo Scappi, egy híres reneszánsz szakács 1570-es szakácskönyvében található. Próbáld ki cava pezsgővel vagy rizlinggel!

Az Aviko kínálatában számos sajtos étvágyfalatka található, többek között mozzarella, cheddar és gouda felhasználásával. A változatos ízesítésű falatkákból ínycsiklandó sajttálakat állíthatsz össze akár egymással, akár nyers sajttal kombinálva őket. Az őszi szezonhoz elsősorban a cheddar sajtfalatok csilipaprikával fekete bundában illik: a lágy, paprikadarabokkal ízesített cheddar és a különleges, fekete borítás ellenállhatatlanná teszi a terméket, ami boszorkányos megjelenésének köszönhetően a halloweeni menükben is jól mutat. Szerezd be idejében, és tedd még emlékezetesebbé a Halloweent az éttermedben!

 

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!