Kreatív ötletek egy hátborzongató Halloween partyra

Európában a Halloween partik egészen máshogy festenek, mint az új kontinensen. Idefelé nem az utcai vonulás és édességgyűjtő, riogató csörték, sokkal inkább a farsangi fesztiválhoz hasonló, jókedvű jelmezes mulatságok a jellemzők. A vendéglátás szempontjából pedig kiemelt jelentőségű, hogy ezek az összejövetelek általában valamilyen szervezett munkahelyi vagy más szervezeti buli keretein belül történnek, nem egyszer éttermekben, bárokban megszervezve. Érdemes hát az év ezen szakaszában mind rendezvényes, tehát catering kategóriákban, mind pedig néhány étlapról választható fogás erejéig készülni halloweeni fogásokkal. És hogy mik ezek? Hát minden, ami rémes, őszi, de főként nagyon finom.

Ha van ikonikus alapanyaga a Halloweennek, akkor az a sütőtök. Sokoldalú felhasználhatósága miatt előételektől kezdve, fő fogásokon és leveseken át felhasználhatjuk egészen a desszertekig. A neve pedig nem csal – sütni érdemes, így nyerjük ki a legjobb ízeit. A legjobb darabolva, olajban átforgatva és alaposan sózva betenni a 180-200 fokos sütőbe – amikor már barnás, szottyadt, puha, akkor van kész. Pürésítve kiváló krémek készülhetnek belőle, amelyek fantasztikus rizottók alapjai lehetnek. A sütőtökös rizottót továbbá tökmagolajjal, pirított tökmaggal és apró kockára vágott, vajon futtatott-sütött tökkockákkal kínálhatjuk. A hátborzongató hatást imitált vércseppekkel érhetjük el – ehhez bio céklalevet egészen sűrűre (mint a vér!) forralunk be, amelyet tálaláskor pipettából adagolunk a tányérra. Hiteles megjelenésén túl rettentően finom is.

A sütőtök narancssárga színén túl pedig a fekete a halloweeni dress-code. Így érdemes olyan ételek étlapra tűzésén gondolkozni, amelyeket tintahal tintájával, szénporral vagy egyéb más módon tudunk feketére színezni. Avagy fordulhatunk egy másik profi megoldáshoz, az Aviko fekete bundás, csilipaprikás cheddar sajtfalatjaihoz. Ezek a snack méretű termékek egyszerre kerülhetnek előételek és főételek gyanánt egy személynek szóló tányérokra vagy olyan közös tálakra is, amelyek egy nagyobb társaságot, bulit szolgálnak ki. A la carte rendszerben jó köretválasztás mellé akár a fent említett sütőtökös rizottó, de édesburgonyával (szintén kiváló Aviko termék) vagy könnyebb salátákkal, mángolddal is kitűnő párosítás. Intenzív íze és látványos megjelenése egészen biztosan az étkezés középpontjába emeli.

Apropó vér – gourmet vendégeink számára, ha nem is a látvány, de a valódi élmény kedvéért is kitűzhetjük a vért az étlapra, még ha annak beszerzése néha kissé kacifántos is. A hentesektől sertés vagy csirkevért a legkönnyebb szerezni, mindkettő nagyon finom. A puristáknak van igazuk, akik szerint a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben kell a vért elkészíteni. Ennek autentikus módja a következő: kacsa vagy mangalica zsíron vöröshagymát dinsztelünk, majd erre öntjük a vért, amelyet sóval és borssal ízesítve sütünk meg nem túl szapora kevergetés mellett – szinte, mint egy rántottát. A befejező lépés néhány csepp balzsamecet a nemes, de intenzív savak kedvéért, illetve bőséges mennyiségű friss oregánó vagy majoranna. Köretként a vérhez kínálhatunk sült céklát, de valamilyen halloweeni mintára vágott lapos lepénykenyeret is. Ötletes, ijesztő és ízekben is nagyon jól passzoló kiegészítő, ha lágyra főtt, majd pikánsan pácolt fürjtojásokat is adunk a tányérra, amelyeket szemgolyónak imitálunk – ebben a segítségünkre lehet némi balsamico dresszing.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!