Őszi kincsek a konyhában

Az ősz rengeteg izgalmas alapanyagot tartogat, amelyeket érdemes beemelned a kínálatodba! Mivel az idei őszi szezon várhatóan ismét a járvány árnyékában telik majd, olyan kincseket gyűjtöttünk össze, amelyek hosszan tárolhatók, sokoldalúan felhasználhatók és helyi forrásból is beszerezhetők – hogy könnyebb legyen tervezni a készletekkel. Ezekkel a zöldségekkel, gombákkal és termékekkel változatos és biztos alapokon nyugvó menüt alakíthatsz ki!

A lencse előételekben, levesekben és fő fogások köreteként, alkotóelemeként is használható. Jól tárolható, így ezekben a hónapokban is bátran számolhatunk vele. A többi hüvelyeshez hasonlóan kiváló alapanyaga hideg előételeknek és salátáknak. Készíthetünk hozzá klasszikus víz-cukor-ecet alapú salátalevet, de olaj-ecet alapú dresszinggel is kiváló kombinációkat alkothatunk hozzá. A lencsesaláta mellé tálalhatunk füstölt halakat, vadhúsból, marhából vagy mangalicából készült termékeket és különböző sajtokat és tejtermékeket is. Lencséből sokféle kiváló levest lehet készíteni – a többi hüvelyessel ellentétben krémlevest is. Remekül illik hozzá a jól ismert, kelet-európai ízvilág is, így ízesíthetjük babérral, tejföllel, fokhagymával és köménymaggal is. Természetesen klasszikus ragulevest is készíthetünk. Minthogy régen a lencse főleg a szegényebb rétegek eledele volt, tradicionálisan fogyasztjuk belsőségekkel és olcsóbb húsfélékkel is.

Az egyik legjobban várt őszi zöldség a cékla, melyet a jól bevett főzés mellett sütve is elkészíthetünk – így sokkal izgalmasabb ízeket nyerünk ki belőle. Kínálhatunk mellé véreshurkát vagy néhány vékony szelet borjúnyelvet. A sütőtök pedig kétségkívül az ősz slágere: krémlevesként elkészítve nagyon jól passzolnak hozzá a szárnyasok, a tökmagolaj és a pirított tökmag, de egy érlelt sajtból, például parmezánból készült chips is remek választás. Remek könnyű rizottós fogások készíthetők sütőtök és gabonák kombinációjával – a tök elsősorban előre felkockázva, röviden blansírozva, majd befejezésképp a többi elemmel összepárolva kerülhet bele. A tököt megtölteni is érdemes – húsos, vega és vegán verziókat is készíthetünk. A töltelékek alapja általában szintén valamilyen gabona, például rizs vagy kuszkusz, de lehet a klasszikus kenyér-tojás-gomba verzió is.

A szárazbab két évig eláll, de az első évben mutatja meg legjobb ízeit és minőségét, így ajánlott ekkor felhasználni. Érdemes már előző nap megkezdeni a bab feldolgozását áztatással, ami rendkívül meggyorsítja a konyhai munkát. Tévhit, hogy a bab a főzővíz sózásától keményedne meg! Sőt, a só segít a héj sejtfalának lebontásában, tehát a bab puhításában. A kemény bab többnyire a túl rövid főzési idő, a kemény víz és a savas közeg eredménye. A jó minőségű bab univerzális: készülhet belőle leves, előétel, saláta, komplett főétel és köret egyaránt. A legismertebb, rokon babételek a sólet és a cassoulet, a kóser és a francia konyha két tartóoszlopa. A klasszikus, sok zöldséges, csipetkés bablevesen túl elegáns, ízben és megjelenésben finomított leves készülhet csak fehérbabból.

Szerencsés helyen élünk, hiszen erdőinkben nagy mennyiségben és kiváló minőségben teremnek meg a gombák. Nagy előnyre tesz szert, aki helyi gyűjtőktől, gombaszakértőktől szerzi be ezeket az erdei kincseket, amelyek frissen, aznap szedve a legízletesebbek. Ugyanakkor vargányát mi magunk is kereshetünk a bükkösök és fenyvesek mélyén. De bármilyen jól is ismerjük a gombát, mindenképpen mutassuk meg szakértőnek, mielőtt azt felhasználnánk akár saját, akár pedig éttermi célra. A vargánya íze földes, kissé diószerű, selymes, de mégis karakteres. Nagyon jól illik vadakhoz, hagyományosan fogyasztjuk vaddisznóval, mellyel egybefőzve ellenállhatatlan ragut alkot. Legendás rizottó készül a vargányából Olaszország különböző régióiban eltérő ízesítésekkel, de egyikből sem maradhat ki a hagyma, a parmezán és a vaj. Húszserű textúrája miatt a vargánya kimondottan alkalmas vega és vegán fogásokhoz, frissen grillezve a textúrája egészen olyan, mint a libamájé.

A kiszámíthatatlan időszakra ideális megoldást nyújtanak az Aviko termékei is: a legtöbb fagyasztott termék legalább 18 hónapig eltartható, így akár a csökkenő forgalom vagy a bezárás időszakaiban sem vesznek kárba, miközben a legkülönbözőbb stílusú éttermek kínálatában is megállják a helyüket. Támaszkodj bátran a kiszállítást jól tűrő, pillanatok alatt elkészíthető darabokra, például a burgonyapürére vagy új termékcsaládunkra, a Crunchy Shapes specialitásokra! Értékesítő kollégáink készséggel segítenek a választásban.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!