Világkörüli ízek – az éttermedre szabott receptek: Mexikó

Illatos, csípős, gazdag és színes, az egész világon szeretik: világkörüli sorozatunkban ezúttal a mexikói konyhát mutatjuk be, sok Aviko inspirációval.

Az UNESCO szellemi kulturális örökségének számító mexikói konyha azték alapokon nyugszik: tőlük ered a kakaó, a chili, a méz és a vanília használata, ám ők húsként még elsősorban pulykát és kacsát fogyasztottak. A gyarmatosítással megérkeztek a spanyol hatások, például a búzaliszt az addig uralkodó kukoricaliszt mellé, később pedig karibi és francia impulzusok is érték a mexikói gasztronómiát.

A mexikói konyha kifejezetten egészségesnek számít, hiszen rengeteg friss zöldséget használnak. A bab és a kukorica alapélelmiszer – a kettő remekül kiegészíti egymást a tápanyagok tekintetében is. A mexikói zöldségeket, fűszereket az Aviko termékeiben is megtaláljuk: a fűszeres kukoricaburger és a fűszeres kukoricafalatkák a vegetáriánus kínálatodban is remek tételek lehetnek. A kukoricafalatkákat pedig az alább felsorolt mexikói főételek mellé is kínálhatod.

Mexikóról persze mindenki a chilire asszociál: ez az évezredek óta használt fűszer spanyol, portugál, indiai és török kapcsolatokon keresztül került át Európába is a XV. században. Mexikóban frissen, szárítva és porítva is használják, a legismertebb változatok a jalapeno, a habanero, tabasco és a cayenne. A világ legerősebb paprikája a habanero. A chili több Aviko étvágyfalatkában is kiemelt szerephez jut: a lágy sajt és a pikáns fűszerezés izgalmas ellentéte határozza meg a jalapeno paprikás krémsajtfalatok, a cheddar sajtfalatok jalapeno paprikával, a cheddar sajtfalatok jalapeno paprikával fekete bundában és a sajtfalatok habanero paprikával ízvilágát is. Használd fel őket egy mexikói menü előételeként, egy mexikói csipegetős tál alkotóelemeként vagy mexikói fogások mellé kísérőként!

A legismertebb mexikói előétel a tortillachips, amit salsával vagy guacamoléval fogyasztanak. A salsa paradicsomból, hagymából készített mártás, amit korianderrel, jalapenoval és egy kis lime lével ízesítenek. A guacamole pedig avokádóból készül, és szintén chilivel és a lime-mal ízesítik. Mindkét szósz kiválóan alkalmas sült krumplik mellé is mártogatósként – próbáltad már az Aviko csónakburgonyát, ami kifejezetten mártogatásra termett, ráadásul a piacon egyedülálló módon gluténmentes bevonat gondoskodik a hosszan tartó ropogósságáról?

A levesek Mexikóban kisebb szerepet játszanak (bár a kukoricakrémleves itthon is egyre népszerűbb), a főételek között pedig elsősorban töltött lepényeket, tekercseket találunk, amelyek tortilla lapokból készülnek. A quesadilla két egymásra helyezett tortilla lapból készül, a kettő közé sajtot, húst, gombát vagy főtt zöldségeket tesznek, majd negyedekre vágva kínálják. A burrito viszonylag újkeletű étel, mégis nagyon népszerű: a feltekert tortillába grillezett hús, párolt zöldség, rizs és babpüré kerül. Ugyanilyen elterjedt a taco, amit a nap bármely szakában, szendvicsként fogyasztanak. A tortillát kagyló formájúra sütik, majd hússal, sajttal, babbal, rizzsel, paradicsommal töltik és salátával, salsával kínálják. A chimichanga egy úgynevezett Tex-Mex, azaz amerikanizálódott mexikói fogás, ebben az esetben a burritót olajban sütik ki. A chili con carne pedig a legismertebb mexikói egytálétel: chili, marhahús és bab alkotja, állítólag egy spanyol misszionárius hölgy találmánya.

A taco Aviko inspirációval is elkészíthető – nézd meg róla a videónkat!

A mexikói desszertek inkább fűszeresek, mint édesek, gyakran szerepel bennük a fahéj és a szegfűszeg. Gyakran készülnek kukoricalisztből, sok gyümölccsel. Nagyon népszerű a fagylalt is, akár sült változatban is – ilyenkor a fagylaltot tésztába töltik, amit olajban kisütnek. A mexikóiak szintén a sajátjuknak vallják a spanyol churrost: ezt a fánkhoz hasonló és édességet fahéjas cukorral és olvasztott csokoládéval kínálják. Ha már csokoládé: ne feledjük, hogy ez is mexikói (azték) eredetű!

A mexikói italok közül híresek a kukoricasörök és természetesen a tequila. Érdekesség, hogy utóbbit, ezt az agávéból erjesztett, évszázadok óta ismert italt a helyiek gyakran nem tisztán, hanem koktélokban fogyasztják – a Margarita mellett üdítőkkel felöntve is népszerű.

A Te étlapodon szerepelnek mexikói fogások? Mi a tapasztalatod velük? Írd meg kommentben!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!