Az édesburgonya, avagy batáta látványos diadalmenetet futott be az elmúlt években: a sokoldalú zöldség itt, Közép-Európában is megtalálta a szerepét a konyhában. Míg nyersen leginkább ősszel, télen elérhető, az Aviko jóvoltából a szezonja egész évben kitart: a fagyasztott termékeket bármikor előhúzhatod, majd néhány perc alatt készre sütheted. Az édesburgonya jelenleg hasáb és kocka formában található meg a kínálatban, a két változat pedig rengeteg felhasználási módot tartogat. A Közép-Amerikában őshonos növény mára már nemcsak köretként, hanem önálló snack-ként és akár édességek alapanyagaként is népszerű, gyakorlatilag kötelező elemmé vált a háztartásokban és az éttermekben is. Plusz előny, hogy az Aviko kínálatában a hasábok és a kockák speciális, ropogósságot garantáló bevonattal készülnek, így a vendégek még hosszabban élvezhetik a tökéletes ízélményt. Lássuk, hogyan használhatod fel őket a konyhában!
Az édesburgonya legáltalánosabb felhasználási módja, ha a „hagyományos” burgonyához hasonlóan, sült hasábok formájában tálaljuk. Olajsütőben 175°C-on 3-3,5 perc alatt elkészül. Remekül megy egymáshoz a hasábburgonya és a különböző húsokból készült steakek, jól illik hozzá a pulyka, a sertés és a különböző halfajták. Ugyanakkor vegetáriánus és vegán fogások részeként is érdemes kipróbálni, hiszen tápláló és változatosan ízesíthető. A sült édesburgonya saláta részeként, egy kis rukkolával, madársalátával, avokádóval és feta sajttal izgalmas ízkombinációt alkot – locsold meg egy lime levével és olívaolajjal! Emellett az édesburgonya íze a curryfűszerekhez is passzol: összepirított egytálételként zöldborsóval kiegészítve még finomabb.
A snack-ek forradalmából az édesburgonya hasáb sem maradhat ki: használd önmagában vagy csipegetős tálak részeként, Aviko sajtfalatkák mellett! Szinte bármilyen mártogatós jól illik hozzá, könnyen fogyasztható akár egy papírtasakból, papírtálcáról is, tehát street foodnak is ideális. Keverd össze Super Crunch hasábburgonyával, készíts hozzá egy fűszeres mártogatóst az alábbi videó alapján, és máris egy trendi ropogtatnivalót kapsz!
Izgalmas megoldás, ha desszertekbe építed be a hasábokat: csokiszósszal és ilyenkor, nyáron néhány gombóc fagylalttal kiegészítve tökéletes édességet kapsz. Szintén vendégcsalogató megoldás lehet, ha sárgabarackos gombócba vagy brownie-ba építed bele az édesburgonyát.
Az ismertebb hasáb forma mellett érdemes az Aviko édesburgonya kockával is számolni. A darabolt édesburgonya a főzőlevével együtt vákuumcsomagolt, pasztőrözött termék, így a vele való munka nemcsak időt, de energiát is spórol a konyhán. Lecsepegtetve azonnal használható, így egy hideg salátakeverék remek összetevője lehet, míg melegen krémlevesként, köretként, illetve töltelékként is kiváló alapanyag. Ha köretként szeretnénk tálalni, akkor 220 °C-on sütve, vagy serpenyőben 6-10 perc alatt elkészülnek a falatok, és eredményként ropogós, enyhén karamellizált felületű batátakockákat kapunk. Ha főtt édesburgonyára vágyunk, akkor az alapanyagot melegítsük 100 °C-on 7-10 percig, ezután ízlés szerint fűszerezhetjük, sőt könnyedén pürésíthetjük is.
Krémlevesként érdemes az édesburgonya kockákat sárgarépával és kókusztejjel elkészíteni, vagy itt is bevethetjük a curryt: a currys édesburgonya leves elkészítéséhez egy nagy serpenyőben melegítsünk egy kis olajat, majd pirítsuk meg rajta a hagymát. Ha az alap kellőképpen megpuhult, adjunk hozzá fokhagymát és curryport, majd keverjük két percig, nehogy leégjenek, és megkeseredjenek az alapanyagok! Öntsük fel alaplével a hagymás keveréket, és keverjük bele a darabolt édesburgonyát, valamint a csicseriborsót! Pároljuk 2-3 percig, majd szórjuk bele a spenótlevelet, főzzük még egy percig, amíg össze nem esik. Kanalazzuk tálalótálba és szórjuk meg a fekete hagymamaggal, és fogyasszuk melegen!
A hasáb és a kocka formátum mellett hamarosan egy harmadik változatban is elérhető lesz az édesburgonya az Aviko kínálatában – kövesd továbbra is a Konyhanyelven Facebook oldalt és blogot, hamarosan bejelentjük az új terméket!
Szólj hozzá!