Világkörüli ízek – az éttermedre szabott receptek: Görögország

Friss zöldségek, gyümölcsök, olíva és feta, nyárson sült húsok és a tenger gyümölcsei: a görög konyha maga a megtestesült nyár, ráadásul nagyon sokszínű és ízletes! Világkörüli sorozatunkban az ikonikus görög fogásokat mutatjuk be.

A több ezer éve formálódó, az egészséges mediterrán étrendet hirdető görög konyha mai képe háromféle hatás keveredéséből alakult ki: a szárazföldi, ókorból is ismert alapfogások, a tengeri kalandozások eredményei és a kisázsiai, pikánsabb ízek beáramlása határozza meg a ma ismert görög gasztronómiát. A világ első szakácskönyvét is egy görög-szicíliai származású szerző, Archestratus írta Kr. e. 350-ben, a görög életnek pedig mindig is meghatározó részét képezték az étkezések: a lakomák egyben találkozási pontok, vitafórumok is voltak, ennek a nyomai pedig máig érezhetőek.

A görög konyha szívesen használja a marha- és a birkahúst, melyeket sokféle módon készítenek el. A fűszerek közül az oregánó és a bazsalikom dominál, illetve a koriander, a fahéj és a kömény. A salátákat köretként és főételként egyaránt felszolgálják, általában sózott kecskesajttal vagy fetával. A görög italok között népszerű az ouzo nevű ánizspálinka és a Metaxa nevű konyak. A boraik alapvetően édesek, főként a vörösbor és a rozé elterjedt. Az olívabogyó és -olaj, a görög joghurt, a feta és természetesen a gyros az egész világot meghódította, miközben az olyan specialitásokért, mint a muszaka érdemesebb Görögországba utazni. Vagy mégsem? Az alábbi fogásokat Te is felveheted az étlapodra, és máris egy görög tavernává alakíthatod az éttermed.

A görög saláták közül a legismertebb maga a görög saláta fetával, illetve a joghurtos uborkasaláta, a tzatziki, ami görög joghurttal, friss uborkával, fokhagymával és olívaolajjal készül. Népszerűek a spenóttal, tojással, sajttal vagy akár fokhagymával töltött piték, amelyek a nap bármely szakaszában fogyaszthatóak. A töltött szőlőlevelek (dolmades) titka minden háztartásban generációról generációra öröklődik, de mindegyik recept alapja a szőlőlevélbe töltött rizses keverék fenyőmaggal és aromás gyógy- és fűszernövényekkel (petrezselyem, kapor, menta, bors) ízesítve. Az eredeti görög gyrosban pedig hasábburgonyát is találunk – ha ilyet készítenél, az Aviko Super Crunch termékcsaládja a rendelkezésedre áll!

Görögországban sétálva gyakran találkozhatunk nyársra húzott egész malacokkal, de ennél egyszerűbb formában is felhasználják a sertéshúst: a kis disznónyársak, a szuvlaki alapanyagát előzetesen olívaolajban, borecetben és fűszerkeverékben pácolják. A keftedesz nevű, diónyi nagyságú paradicsomos húsgolyókat szívesen fogyasztják a gyerekek is, mivel nem túlzottan fűszeres, mégis harmonikus az ízvilága. Köretnek legjobban a pita passzol hozzá. A muszaka pedig tökéletes párosítása a padlizsánnak, a cukkíninek, a krumplinak, a darált bárányhúsnak és a paradicsomszósznak. Ezt mind besamelmártással leöntve, stílusos edényben sütik össze.

A tenger közelsége miatt a görög menüben kiemelt szerep jut a halaknak és a tenger gyümölcseinek is. Az apró halak kisütve közkedvelt csemegének számítanak, ezen felül olyan halak és más jószágok kerülnek a tányérokra, mint a kardhal, a tengeri márna, a tőkehal, az angolna, a polip, a tintahal, a garnélarák és a kagyló. Az Aviko a tintahalcsíkokkal segít megteremteni a görög hangulatot: a sörtésztába forgatott, fagyasztott óriás tintahalcsíkokat pár perc alatt készre sütheted.

Nálad melyik görög fogás vagy alapanyag szerepel az étlapon? Írd meg kommentben!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!