Ezek a nyár legmenőbb fesztiválos ételei

Vitathatatlan tény, hogy egy kulturális fesztiválon legalább annyira fontos az ételkínálat, mint a programok. A tápláló, könnyen fogyasztható ételek életben tartják az egész nap bulizókat a zenei fesztiválokon és a kisgyerekes családokat a könyves, színházi vagy egyéb fesztiválokon egyaránt. Szerencsére ma már nem kell szendvicsekkel és kétféle sörrel beérni ezeken a helyeken: a gasztroforradalom ide is betette a lábát, a legmenőbb street food standok képviseltetik magukat a kisebb rendezvényeken is. A zenei fesztiválok gyakorlatilag gasztrofesztiválok is egyben, egy esemény népszerűségét pedig látványosan növelheti a változatos és vonzó ételválaszték. A fiatalok szívesen költenek többet fesztiválételekre, sőt, vannak, akik kifejezetten a gasztroélmények miatt választják az adott fesztivált.

Idén talán kevésbé lesznek nemzetköziek a fesztiválok az éledező turizmus miatt, általánosságban azonban elmondható, hogy ilyen helyeken a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező vendégek találkoznak egymással, akik mind a megszokott és a helyi ízek között egyensúlyoznak. Így egy fesztivál ételkínálatát érdemes ebből a szempontból is átgondolni, ezzel párhuzamosan pedig az egymással megosztható, közösen fogyasztható tálak is nagyon népszerűek lehetnek, hiszen elősegítik az ismerkedést, barátkozást. Itt nagy segítséget nyújthatnak az Aviko étvágyfalatkái, amelyekből pillanatok alatt nemzetközi ízekben bővelkedő, változatos, csipegetős tálakat készíthetünk fesztiválkörülmények között is.

Szintén jellemző fesztiválos trend, hogy a közösségi média itt talán még inkább alakítja az ízlést, mint máshol. A fesztiválozókra fokozottan igaz, hogy előbb lefotózzák és posztolják az ételt, csak azután látnak hozzá, a #foodporn hashtag alatt pedig rengeteg fesztiválos street food különlegességet is találunk – minden fesztiválozó mini influencer lesz erre a néhány napra. Ilyenkor tehát az íz mellett rengeteget számít az étel megjelenése is: minél díszesebb, látványosabb, meghökkentőbb, annál jobb! Az Aviko kínálatában számos olyan termék található, amely garantáltan magára vonja a figyelmet: a burgonyarácsok vagy a churros például papírtálkában vagy tölcsérben is kényelmesen felszolgálhatóak, miközben sokféle szósszal változatossá is tehetőek.

A fesztiválokon gyakran vannak jelen a legnépszerűbb gyorséttermi láncok, de az unalomig ismert ízek helyett sokan szívesebben választják a kísérletezést és az eldugottabb ínyencségeket. Így könnyen labdába rúghat a Te vállalkozásod is! A fesztiválozók számára a legfontosabb szempont, hogy kellő vitamin, fehérje és szénhidrát legyen a menüjükben, hiszen egy zenei fesztivál pörgését csak így lehet túlélni. A megfelelő hidratáció és a „másnapos fogások” is életmentőek lehetnek: só és ásványi anyagok, tápláló és zsíros ételek segíthetnek átvészelni a nehezebb órákat is. Az olyan örökzöld fogások, mint a pizza, a taco vagy a palacsinta most is telitalálatnak számítanak, de érdemes az ázsiai konyhát, például a pad thait is becsempészni a fesztiválokra. Hűsítő ajánlatként a jégkása és a friss gyümölcs hódíthat – egyébként is érdemes vegetáriánus fogásokkal készülni, hiszen ezek a húsimádókat is ugyanúgy elcsábíthatják. A nyár új sztárjaként a Grip ’n Dip csónakburgonyát ajánljuk: ez a különleges vágású, ropogós krumpli kifejezetten alkalmas mártogatásra, így akár hamburgerek mellé, akár önmagában a büfé- vagy food truck kínálatod kedvence lehet.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!