Vissza a szabadba! – 2021-es street food és food truck trendek

Népszerű, hordozható, könnyen nyereségessé válhat – a street food ágazata a 2000-es évek közepétől folyamatosan nő. A trend a gazdasági válságból nőtt ki, amikor sok magasan képzett, tehetséges séf vesztette el a munkáját a hagyományos éttermekben, ezért kénytelenek voltak új utakat keresni. Az utcára mentették át a tudásukat, ami kölcsönösen előnyös helyzetet teremtett számukra és az innovatív gasztronómiai megoldásokért rajongó vendégek számára.

A koronavírus-járvány meglepő módon ismét a street foodnak kedvezett a hagyományos éttermekkel szemben, hiszen jelenleg sokan nem mernek vagy nem tudnak helyben, beltérben fogyasztani – a szabadba viszont gyorsabban visszatért a pezsgés. A kültéri étkezés lett az egyik legnépszerűbb találkozási fórum a családok, baráti társaságok vagy akár üzleti partnerek számára, ez a lelkesedés pedig várhatóan még hosszú ideig megmarad a street foodért és a food truckok kínálatáért. Nézzük, idén milyen trendek dominálnak a szektorban!

Komfort és egyszerűség

A comfort food felértékelődött a járvány alatt: a könnyen fogyasztható, népszerű ízek a kiszállítás során is domináltak, hiszen nosztalgikus emlékeket hívtak elő, miközben a megváltozott életstílusunkba is könnyebben beilleszthetőek voltak. A hamburgerek, tacók, gyrosok, pizzák, hasábburgonyák itthon is a legnépszerűbb tételek voltak a rendelések során – nem lehet véletlen, hogy mind hagyományos street foodnak számítanak! Ez az igény 2021 nyarán, a normalizálódás hónapjaiban is megmaradhat. Ezzel párhuzamosan a járvány előhívta a finom, éttermi minőségű ételek iránti vágyat is, ezt pedig az Aviko street food-os oldala is kiszolgálhatja. Látványos trend a snack-ek fogyasztása a nap bármely szakában, amelyhez tucatnyi étvágyfalatkával járulunk hozzá, illetve a desszertek választása – itt a churrost ajánljuk. Ha pedig csavarnál egyet a megszokott fogásokon, próbáld ki újdonságunkat, a Grip ’n Dip csónakburgonyát, amelynek íves formája kifejezetten mártogatásra termett! Mindhárom ötlet megállja a helyét büfék, food truckok és más utcai fogyasztásra specializálódott helyek kínálatában is, hiszen pillanatok alatt elkészíthetőek, majd egy papírdobozban vagy papírtölcsérben, néhány mártogatós kíséretében könnyedén kézbe vehetjük őket.

Növényi alapú étkezés

Évek óta növekvő trend a húsmentes, vegetáriánus és vegán étkezési formák népszerűsödése is. Egyre több étterem specializálódik a növényi kínálatra, így érdemes akkor is hangsúlyosabbá tenned a húsmentes választékod és kedvezned az alternatív étrendet követő vendégeidnek, ha ennél szélesebb a portfóliód. Az időszak egyik slágerzöldsége az édesburgonya, így ezt a sokoldalú fogást mindenképpen érdemes az étlapodon tartanod. Ha az Aviko megoldását választod, pillanatok alatt készre sütheted a ropogós hasábokat, majd önmagában, köretként vagy akár desszertek alkotóelemeként is használhatod.

Reggeli ajánlat

A karantén megnövelte azt az igényt is, hogy bármely napszakban rendelhessünk házhoz ételt, ez alól pedig a reggel sem kivétel – az enyhülésekkel pedig visszatérhetnek a szabadban elköltött reggelik is. Ebben a légkörben egy reggelikre specializálódott food truck garantáltan jó ötlet. Az elviteles kávék, házi készítésű péksütemények, gofrik és palacsinták, bio müzlik és zabkásák street foodként is hódítanak – sok helyen már egésznapos reggeli ajánlatokat is bevezettek, alkalmazkodva a fogyasztói igényekhez. Hiszen a nap legfontosabb étkezése a reggeli – függetlenül attól, hogy ez mikorra esik!

Helyi termelők, nemzetközi ízek

Ellentmondásnak tűnik, pedig ez a két trend párhuzamosan hódít. Egyszerre nőtt meg az igény a fogyasztók részéről arra, hogy a helyi termelőket, vállalkozásokat támogassák, illetve a globalizáció következményeként a legkülönbözőbb nemzeti konyhák ízei is beszivárogtak az ízlésvilágunkba – ezzel részben az utazás élményét is pótolhatjuk. Az Aviko új koncepciója, a püré pohár mindkét igényt kielégítheti, hiszen nemzetközi ízeket alkothatsz újra a saját ízlésed, ötleteid alapján. A burgonyapüré alapra a legváltozatosabb, népszerű ízvilágokat megidéző feltétek kerülhetnek, készíthetsz például olaszos, mexikói vagy ázsiai poharakat is. A püré pohár papírpohárban tálalva, kanállal fogyasztva ideális street food, hiszen villámgyorsan, néhány lépésben elkészíthető akár egy food truck szűkös körülményei között is, mégis számtalan variációját kínálhatod a vendégeidnek.  

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!