Vegetáriánus hamburgervariációk

Egyre jobban kezd terjedni a vegetáriánus és vegán gondolkodás, amelynek képviselői részben környezetvédelmi, részben etikai, részben egészségügyi okokból mondanak le a húsfogyasztásról. Mások pedig ha nem is állnak át szigorúan a vegetáriánus vagy vegán életmódra, előfordul, hogy egy-egy étkezést szeretnének növényi alapokon megoldani. Tehát nagyobb az igény a húsmentes (vagy állati eredetű alapanyagokat nélkülöző) fogásokra, így egyre több étterem épít be a kínálatába vegetáriánus és vegán fogásokat. Sokan azonban még mindig tanácstalanok, hogy mit adjanak az ilyen étrendet folytató vendégeiknek. Mi kerülhet például a hamburgerbe a hagyományos húspogácsa helyett? Ehhez adunk most ötleteket.

Bár a megrögzött húsevők számára ez elképzelhetetlen, hús nélkül is lehet finomakat enni! A húsok helyettesítésének legegyszerűbb és legtermészetesebb módja, ha egyszerűen növényi alapú táplálékot fogyasztunk helyettük – ilyenkor nem cél, hogy megpróbáljuk újrateremteni a hús ízét és állagát, csupán az étkezésekben betöltött funkcióját pótoljuk mással. A hamburger húspogácsáját például gyakran helyettesítik babból vagy zellerből készült feltéttel, gombával, zabfasírttal vagy sajttal (utóbbi természetesen csak a vegetáriánus vendégeknek szól). Hasonló megoldásokat kínál az Aviko is. A hamburgereknél maradva a fűszeres kukoricaburger és a zöldségburger például növényi alapú, tökéletesen megállja a helyét hamburgerfeltétként.

A fűszeres kukoricaburger vegán terméknek számít, kukorica, ivóvíz, búzaliszt, növényi étolaj és növényi rostok felhasználásával készült, fűszerezése pedig beleillik a hazai ízvilágba: paprika, paradicsom, fokhagyma, petrezselyem, só és bors adja az ízek alapját. Fritőz segítségével és légkeveréses sütőben is elkészíthető. Fritőzben a kukoricaburgert 175°C-on 4-5 percig süssük. Amennyiben sütőben szeretnénk elkészíteni, a burgereket 15-20 perc alatt süssük készre, lehetőség szerint légkeveréses funkcióval.

A zöldségburger (Veggie Burger) a vegetáriánus vendégeknek kedvez – ebben a zöldségek burgonyapürével vannak összekeverve, így vegánok nem fogyaszthatják. Rokonához viszonyítva a zöldséges burger kevésbé fűszeres, ez azonban csak még inkább elősegíti, hogy húspótlóként használhassuk a menüsorban. A fentiekhez hasonlóan a Veggie Burger is elkészíthető fritőzben 175°C-on 5-6 perc alatt, sütőben 200°C-on 15-18 perc alatt, vagy akár Merrychefben is. Ahogy azt az Aviko étvágyfalatkáinál már megszokhattuk, ezen termékek is egalizált méretűek. Ennek nagy előnye, hogy rendkívüli módon megkönnyíti a velük való tervezést és árazást – nem utolsó sorban pedig fogyasztóvédelmi szempontból is kedvező, hiszen pontosan tudható, hogy mekkora mennyiséget kap a vendégünk.

A burgereket házi készítésű mártással is dúsíthatjuk, így a bolti szószok helyett is vegán, egészségesebb alternatívát kínálhatunk. Ehhez szükségünk lesz egy avokádóra, lime-ra, szójatejre és fűszerekre (koriander, chili por, só, fekete bors, darált fokhagyma). Az avokádó felét felszeletelve tegyük a zsemlébe, a maradék hozzávalót pedig turmixoljuk össze addig, míg egyenletes, krémes állaga lesz, és ezzel öntsük le a burgerünk tartalmát.

Természetesen a hamburger mellé köret is dukál. Szerencsére a burgonya olyan alapanyag, mely a vegánok és vegetáriánusok számára is fogyasztható – az Aviko Super Crunch termékcsaládja ráadásul a gluténérzékenyeknek is kedvez, hiszen a hosszan tartó ropogósságot garantáló bevonata rizslisztből készül. A változatos vágási méretű Super Crunch hasábburgonyákon kívül érdemes a szintén gluténmentes bevonatot kapó édesburgonya hasábokat is felvenni a kínálatunkba, hiszen ez a zöldség most a reneszánszát éli. További izgalmas színfoltja lehet az étlapunknak a Pure&Rustic hasábburgonya. A háziasan szelt burgonya héjas széleivel rusztikus hatást kelt a tányéron, így még közelebb érezhetjük magunkat a természethez. Fontos kiemelni, hogy az elkészült étel csak akkor marad vegán, ha növényi olajban készítjük, és nem érintkezik állati eredetű összetevőkkel.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!