Világkörüli ízek – kiszállításra szabott receptek: Olaszország

A világ egyik legnépszerűbb ízvilágának számít az olasz konyha: valószínűleg kevesen utasítanának vissza egy szelet pizzát, egy tiramisut vagy egy pohárka limoncellót. A népszerűség oka bizonyára a könnyű elkészíthetőség (sok fogás mindössze két fő összetevőből áll), a nem túl fűszeres ízvilág és az, hogy a legtöbb recept a mindennapok rohanó világába is beilleszthető. A pizza az egyik legtipikusabb street food, elvitelre és kiszállításra is hódít, egy spagettit még a kezdő szakácsok is össze tudnak dobni – persze a tradicionális itáliai minőséghez kicsit mélyebbre kell merülni. Az Unesco világörökség részének számító olasz konyha az antik időszak óta fejlődött, tájegységenként különböző módon, hiszen évszázadokig nem is létezett egységes Olaszország – a nemzetközi étlapok pedig ma mindebből a legszimpatikusabb megoldásokat válogatják ki.

Míg az első időszakban délről arab hatások érték a félszigetet (innen érkezett például a spenót, a mandula és a rizs), északról pedig a normannok színesítették a konyhát (rakott ételekkel, sózott és szárított tőkehallal), a legnagyobb változást Amerika felfedezése hozta. A burgonya, a paradicsom, a paprika, a kukorica és az édesgyökér érkezése alapjaiban változtatta meg az olasz étkezéseket (korábban például a nápolyi pizza – paradicsom híján – édes volt). A mai olasz séfek elsősorban az összetevők minőségében bíznak az aprólékos elkészítés helyett. Könnyű fogásokat készítenek friss alkotóelemekből, finoman és gyengén fűszerezve. Egy étkezés pedig sok apróbb lépésből áll az aperitiftől és az előételtől kezdve a két főételen és a kísérőfogáson át a sajtig, gyümölcsig, desszertig, kávéig és záró likőrökig.

Alapelemnek számít az olíva (olajként és bogyóként is), a paradicsom, a bazsalikom, rozmaring, parmezán, citrom, a friss saláták és zöldségek, illetve a tenger gyümölcsei (hiszen az országot szinte minden oldalról tenger határolja). A húsételek kevésbé markánsak, főleg a sonkákat és kolbászokat szeretik. Külön említést érdemelnek a tészták. A különböző hosszúságú, szélességű és formájú tésztaféleségek legtöbbször az alakjukról kapják a nevüket – országszerte több száz változat létezik. A legtöbbet szószokkal tálalják, de léteznek töltött variánsok is. A penne, a spagetti, a fusili, a lasagne vagy a tortellini, gnocchi nemzetközileg is jól ismert – az abszolút sláger pedig a pizza, amit eredendően szintén régiónként eltérő elvek mentén készítenek. Az elmúlt évszázadokban az olasz emigránsok tettek a letöbbet azért, hogy mindenki megismerje és megszeresse az olasz konyhát – az Egyesült Államokban elterjedt fogások vissza is hatottak a világ többi részére. Nem csoda, hogy az Aviko kínálatában is találunk olasz ihletésű termékeket – elég csak a paradicsomos mozzarella sajtfalatokra, a tintahalkarikákra vagy az olaszos burgonyagratin-re gondolni. Legfrissebb ötletünk pedig az olasz ízesítésű püré pohár, amit Aviko burgonyapüréből Te is pillanatok alatt elkészíthetsz!

A pizza és a pasta mellett érdemes távolabbra is tekinteni, ha igazán szeretnénk megismerni az olasz különlegességeket. Az olasz levesek egészségesek és finomak, tele vannak zöldségekkel – a legismertebb közülük a minestrone. Olasz eredetű a rizottó is, a tésztaételek közül pedig érdemes jobban megismerni a cannellonit, ami egy csőszerű, megtölthető tésztaféleség. Népszerű salátának számít a panzanella (kenyérsaláta), itthon is egyre elterjedtebb a focaccia és a pesto, a húsokat, halakat pedig gyakran grillezett formában találjuk meg (szicíliai fogás a grillezett kardhal). A desszertek közül az elmaradhatatlan tiramisu és profiterol mellett érdemes megismerni a zeppolát (ami egy fánkféle), a főleg karácsonyi süteménynek számító panettonét és a sfogliatellát (ami egy kagyló alakú töltött levelestészta). Ne feledjük: a fagylalt hazája is Olaszország! Ha végigettük az étlapot, a világhírű olasz borok mellett a limoncello is jellegzetes alkoholos ital: a dél-olasz citromlikőr kiváló zárása az étkezéseknek.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!