Alkoholos szóda: a karantén utáni nyár közönségkedvence!

Magyar neve még nincs, de a legkönnyebben ízesített alkoholos szódaként írható le az új amerikai kedvenc, a hard seltzer. Ez az átlátszó, szénsavas, alkoholos ital idén nyáron hazánkat is meghódíthatja – olvasd el, mit érdemes tudni róla!

A tíz éve építkező italkülönlegesség, a hard seltzer Amerikában már annyira népszerű, hogy a koronavírus-járvány alatt is több mint kétszeresére nőtt a forgalma. Pillanatnyilag itthon egyféle változatban próbálhatjuk ki ezt az ízesített ásványvizek nyomán terjeszkedő italt: a Dreher által forgalmazott, lime-os Viper már kapható fémdobozban, ám hamarosan a Borsodi is előáll a saját termékével WAI Moment néven, ez lime és menta, eper és áfonya, valamint mangó, papaya és ananász ízben kapható majd. A világ legnépszerűbb hard seltzerei közé jelenleg a White Claw, a Truly és a Bon & Viv termékei tartoznak, de a környező országokban is terjed a trend (például Ausztriában Flywa, Németországban HLY márkanév alatt találunk ilyesmit). Ha pedig itthon is felkapott lesz ez a különös hibrid, bizonyára csak idő kérdése, hogy nálunk is szélesedjen a választék.

A hard seltzer egyik kecsegtető tulajdonsága, hogy kevesebb cukor van benne, mint hasonló mennyiségű sörben vagy borban, így kis túlzással egészségesebbnek is mondható. Az ital jellegét és fogyasztási körét tekintve a sör, a long drinkek és a fröccs közé lőhető be, 4% körüli alkoholtartalommal készül, különböző, főleg gyümölcsös ízesítésekkel, az említettek mellett például narancsos, grapefruitos, barackos termékeket találunk. Alapanyagait tekintve pedig egyértelműen a sörhöz áll a legközelebb a hard seltzer, hiszen az alapja általában tisztított maláta – az Egyesült Államokban sörként szerepel a szabályozásokban is.

Kérdés ugyanakkor, hogy a magyar közegben melyik vetélytársa „kárára” terjeszkedhet ez az ital – mivel Amerikával ellentétben itthon a fröccsfogyasztás a nyár elmaradhatatlan része, elképzelhető, hogy a legnagyobb meccset a borral vívja az új jövevény. De az is lehet, hogy az évente változó long drink-favoritokat szorítja majd ki – az elmúlt években az Aperol Spritz és a gin tonik volt a legfelkapottabb sláger, általában néhány szezon után bejelentkezik egy-egy új trónkövetelő.

Annyi bizonyos, hogy a nagy forróságban, a napernyős teraszokon könnyen utat törhet magának ez a könnyű, finoman ízesített, alig észrevehetően alkoholos ital. Így ha szeretnél a divatok elébe menni, érdemes felvenned a kínálatodba a hard seltzert! Kínálj mellé változatos snack-eket, például az Aviko étvágyfalatkáit, és a kísérletező kedvű, trendérzékeny, fiatal vendégeidet biztosan érdekelni fogja a lehetőség.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!