A street food és a spárga találkozása

Egy kicsit a Koldus és királyfi esete összehozni a spárgát és a street foodot – míg előbbit igazi előkelő csemegének, a zöldségek királynőjének tartjuk, addig a street food igen sokáig az alsóbb társadalmi osztályok betevő falatja volt. Az idők változnak, így ma már nem elképzelhetetlen, hogy olyan fogások kerüljenek csillagos éttermek étlapjaira, mint a pizza, a kolbász vagy a burger. És ezzel ellentétes irányban olyan alapanyagok jelennek meg a sebtiben elfogyasztandó, utcafrontról kézbe adott fogásokban, ami régebben csak a legfelsőbb társadalmi rétegekben, az arisztokrácia köreiben fordulhatott elő – lásd például osztriga, különleges vadhúsok, vagyu marha. Így aztán kiderült, hogy a spárga nem csak az előkelő damaszttal és porcelánnal felterített asztalon érzi jól magát, de otthonosan mozog a street food világ diktálta szerepekben is.

Kezdhetjük az ötletelést a világ egyik méltán kedvenc street food ételével, a hazai körökben is egyre népszerűbb nápolyi pizzával. A nápolyi pizza technológiai sajátossága, hogy 70-90 másodperc alatt sül meg, azaz ennyi idő alatt mind a feltéteknek, mind a tésztának épp tökéletesre kell elkészülnie. Ne lepődjünk meg, ha egy egész csülök ennyi idő alatt nem készül el a vékony tésztarétegen, de a spárgával is érdemes tudatosan bánni. A zsengébb, vékonyabb zöld darabok pont jól sülnek meg ilyen rövid idő alatt, de érdemes őket is lepikkelyezni, a fásabb végüket pedig letörni. Pompásan illik a zöld spárgához a friss eper, ami szintén akár sülhet a spárga mellett, de sülés után, egy szép gyümölcsös ecettel pácolva is felkerülhet a pizzára. Az eper-spárga duót leginkább egy szép érlelt sonka javallt kiegészíteni, leheletvékonyan, olvadósra szeletelve.

A nagyobb, vastagabb és szálasabb fehér spárga, de ugyanígy a vaskosabb zöld spárga is hosszabb, az 500 fokos kemencénél kíméletesebb hőkezelési technológiát kíván. Erre kiválóan alkalmas egy faszenes grill, amelyre nem csak maga a spárga, de más zöldségek, kolbászfélék is felkerülhetnek. Így aztán elkészülhet egy deluxe hot-dog, a street food világ koronázatlan királya. A fehér spárgához fantasztikusan illik akár egy zsenge bárányból készült, közel keleti jegyeket viselő sütőkolbász, de egy különleges, harcsából készült pogácsa vagy kolbász is remekül illik hozzá, természetesen akár az örök klasszikus hollandi mártás kíséretében. Mint minden komplex fogást, ezt is érdemes egy metszően éles, élénk savas ízzel feldobni. Szezonálisan erre nagyon jó választás a rebarbara, amit egy erősen citrusos kompótlében marinálunk tálalásig. További kiegészítő lehet egy zöldspárgás majonézzel tunkolt ropogós hasábburgonya – kiváló választás az Aviko kínálatából a Super Crunch Premium Steakhouse burgonya, ami rusztikus formája kiválóan passzol a mellé álmodott szószokhoz.

A szendvics formátuma is kiváló lehetőség fenséges street food költemények megvalósítására. Az exkluzív kategóriába tartozhat, és nem csak utcákon, de elegáns éttermek teraszain is felszolgálható egy kovászos ciabattába töltött pácolt polip tengeri spárgával és grillezett articsókával. A tengeri spárga persze nem könnyű beszerzési tétel, jól helyettesítheti a vékonyabb fehér spárga tengeri algával posírozva, majd olívaolajjal pácolva. A polipra tökéletes megoldás, ha sous-vide kádban 75 fokon 10 órát hőkezeljük olívaolaj, só, bors és fokhagyma jelenlétében. A korai nyár és az újranyitás üdvözléséül pedig bátran kínáljunk ehhez a rusztikus, de mégis elegáns fogáshoz egy üde rozé champagne-t.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!