Világkörüli ízek – kiszállításra szabott receptek: Franciaország

A francia gasztronómiáról a nagy többségnek az évszázados tradíció, a könnyed kifinomultság, az élet élvezete és a harmonikus falatok jutnak eszébe. S bár az elmúlt évtizedekben kicsit megkopott a vezető szerepe a világban, máig fontos igazodási pontnak számít: a ma ismert éttermi hierarchia és számos világszerte használt, megváltoztathatatlan alaprecept is francia eredetű. A mai napig alakuló, finomodó cuisine française 2010 óra az UNESCO szellemi kulturális örökségének része. Érdemes tehát inspirálódnod belőle akár elvitelre, kiszállításra is!

A francia konyha alapjait a fűszeres, mór ételek képezték, amelyekhez olasz hatások társultak: így került be a szarvasgomba, a gomba, az olívaolaj és a fokhagyma a nemesi udvarokba. A középkorban ismerkedtek meg az articsókával, a brokkolival és a spenóttal is, illetve megjelentek a különböző tésztafélék: a felfújt, a leveles tészta, a gyúrt tészta, de ekkor került be az országba a fagylalt is. A 17. században aztán a finomabb fűszerezés uralkodott el olyan gyógynövények használatával, mint a petrezselyem, a kakukkfű és a zsálya. Megérkezett a karfiol, a spárga és az uborka, a húsokat pedig elkezdték lassabban főzni. A máig nélkülözhetetlen eljárások közül ekkor találták fel a sűrű, liszttel és vajjal készített rántást, illetve a besamel mártást is. A szószok mellett a friss saláták is elterjedtek.

Mára a francia konyhaművészet a friss, regionális alapanyagokról, a rövid, kevés elemből álló menüsorokról és az ízek és a látvány finom harmóniájáról szól – a legjellegzetesebb francia fogások is ezt hirdetik. És természetesen nem maradhatnak el mellőlük, belőlük a borok sem. Francia fogás a gratin is, amellyel az Aviko kínálatában is számtalan változatban találkozhatunk – rapid megoldásként ezzel a praktikus fogással is franciássá teheted a menüd, ráadásul a kiszállítást is remekül bírja!

A francia levesek gazdagok, változatosak és finomak – kiszállításra és elvitelre is ideálisak. A legismertebb bizonyára a francia hagymaleves: a karamellizált hagyma, a fehérbor, a kakukkfű és a zsálya tökéletes ízélményt nyújt, amit a baguette feltét koronáz meg. Marseille-i különlegességnek számít a halleves, ami minél többféle hal, kagyló, rák, polip és más tenger gyümölcsei kerülnek bele. A provence-i fűszerezésű finomságot forró tányérban tálalják. A francia-olasz kapcsolatokat pedig jól példázza a pesztós leves, ami az olasz minestrone-hoz hasonlít. Szintén provence-i ízekben és illatokban gazdag, nyári zöldségekkel rakják tele.

A tipikus francia főételek között rengeteg ragut és egytálételt találunk. A francia lecsóról, a ratatouille-ről már mindenki hallott: ez a miénkkel ellentétben mediterrán zöldségekből készül, például cukkiniból, padlizsánból és gombából. Ugyancsak zöldségalapú, de húsokkal dúsított étel a dél-francia cassoulet. A sóletet idéző, nem éppen könnyű fogás babból, füstölt húsokból és kolbászból készül – kacsahús és sertésbőrke is kerül bele. A vörösboros marharagu (boeuf bourguignon), a vajas-sárgarépás szószban készült omlós borjúragu és a borban főtt kakas is igazi ínyencség.

Az utóbbi években nálunk is népszerű lett a quiche, ez a tojásos, tejszínes, sós pite, amit elsősorban reggel fogyasztanak. Természetesen nem mehetünk el a croissant mellett sem, amivel ugyan érdemes csínján bánni (hiszen rengeteg vajat tartalmaz), a leveles tészta elválaszthatatlan a párizsi kávéházi teraszoktól – érdemes a saját reggeli kínálatunkba is felvenni! Ugyancsak a tésztafélék közé sorolható a socca, ez a Nizza környékén ismert lapos kenyér, ami csicseriborsóval, feketeborssal és olívaolajjal készül – feltétekkel vagy anélkül street foodként is kiváló!

Franciaországról sokunknak a sajtok jutnak eszünkbe először, nem véletlenül: jelenleg a franciák fogyasztják a legtöbb sajtot a világon. A camembert-ért különösen hálásak lehetünk – ezt érdemes sütőben megsütve is kipróbálni! Ha pedig ízesítésre használnánk a sajtot, kössük össze a szintén francia találmánynak számító szufléval: a csokis változat mellett a sajtszuflé is mennyei ötlet. A francia sajttálakat megidézheted az Aviko sajtos étvágyfalatkái segítségével is – ráadásul ezek a házhoz szállítást is remekül bírják!

A franciák imádják a süteményeket, tortácskákat is. Az irodalmi vonatkozásában is ismert, észak-francia madeleine sütemény ugyancsak vajban gazdag, szivacsos tésztájú édesség citrommal és mandulával. Szintén citrommal készül a híres tarte au citron: omlós vajas tészta, citromos töltelék és tojáshab alkotja ezt a fanyar édességet. A tarte tatin pedig almát használ: a fordított almatorta trükkje, hogy gyümölccsel lefelé készül, csak sütés után kell megfordítani. Desszertként nyugodtan a főételek mellé csomagolhatod elvitelre és kiszállításra is!

További nemzetközi inspirációért olvasd el sorozatunk első részét is a spanyol gasztronómiáról!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!