Street food fogások a tavasz ízeire hangolva

A közelgő jó idő új kihívások és lehetőségek elé állítja az éttermeket és a gasztronómia többi résztvevőjét. Újra benépesülnek a turistaútvonalak, egyre többen keresik fel a népszerű kirándulóhelyeket, és mind többen fognak hosszabb-rövidebb városi sétákat tenni. Ha nyithatnak a vendéglátóhelyek, ha nem, a gyorsan megszerezhető, akár menet közben is kényelmesen fogyasztható fogások időszakának nézünk elébe. Szerencsére ennek a trendnek nem csak a jó idő és az előbújó emberek adnak új lendületet, hanem maga a természet is. A tavasz közepétől számtalan friss zöldség érkezik a piacokra, lesöpörve a standokról a már unalomig variált gyökérzöldségeket. Éljenek a ropogós saláták, a harsány zöldek!

A legtöbb street food megoldás alapképlete a „szénhidrátkabátba” csomagolt, étkészlet nélkül, pusztán harapással könnyen fogyasztható húsfélék és zöldségek, esetleg tejtermékek valamilyen keveréke – lásd gyros, hamburger, hot-dog, stb. Minden egyes elembe belecsempészhetünk egy falat tavaszt – a külső tésztaburok a változatosság kedvéért legyen egy piadinához hasonló lepénykenyér, amely friss joghurttal, medvehagymával hangolható még tavasziasabbra. Belül a harsányságért, a friss tavaszi ízekért felelhet az előzetesen grillezett salátaszív, a pikáns, citrusos marinált karalábé, a savanyított zöld eper. Extra belső szaftosságért a friss tejtermékek, például az idény első kecskesajtjai felelhetnek. A húsféle pedig lehet konfitált malactarja szálaira tépkedve, gyros technológiával sült bárány, avagy gourmet fogyasztók kedvéért bárány belsőségeiből készült jeruzsálem-mix (római köményes, korianderes resztelt máj és szív).

Persze, a pohárban, „menet közbenre” forgalmazott levesek éppenséggel kivételt jelentenek a fenti képlet alól. A dolog még egyszerűbb: egy jó ízű lé, és legfeljebb két elemből álló ötletes betét. Évezredes megfejtés a francia vychissoise, ami egy hűvös, póréhagymás burgonyakrémleves. Még jobb, ha adunk neki egy tavaszi csavart, és a végső krémesítésnél medvehagyma zöldjével színezzük, frissítjük, ízesítjük. Fontos, hogy a medvehagymát tényleg csak a hőközlés utolsó percében adjuk a leveshez, így marad ugyanis a legfrissebb az íze, legélénkebb a színe. A betétje lehet klasszikus kruton (lehetőleg egyszerre finom és jól marketingelhető házi kovászos kenyérből) és félkemény, olvadós sajt. De húzhatunk egy váratlant, és megkínálhatjuk marinált hallal, ragyogó lazac- vagy pisztrángikrával, fürjtojással, de akár érlelt sonkával is. Hűvösen, langyosan, melegen egyaránt telitalálat.

A klasszikus burger vonalon is rengeteg lehetőséget kínál a tavaszi ízkavalkád. Már maga a húspogácsa is készülhet bárányból, ami a tavaszi időszak nagy slágere – fűszerezése pedig lehet igazán friss és üde különböző citrusok és zöldfűszerek felhasználásával. Készíthetünk azonban csicseriborsóból egy finom, roppanós pogácsát, amivel biztosan lekenyerezzük vega és vegán vendégeinket. Az alapképlet: reszelt zöldség (például cukkini), főtt és mozsárban megtört csicseriborsó, pankómorzsa, fűszerek. A “belevalók” tekintetében is igen széles a választék: csípős, friss saláta, lágyabb ízű madárbegy, borsos, karakán rukkola vagy akár erős grillen megkapatott római saláta belseje. Savanyúnak érkezhet a hajszálvékonyra szelt és marinált karalábé, friss retek, édeskömény, picit később akár a rebarbara. És nincsen hamburger köret nélkül, a méltó társa egy ilyen tökéletes tavaszi ízbombának az egy igazán ropogós, kiváló minőségű hasábburgonya. Az Aviko kínálatából például a Super Crunch Steakhouse burgonya medvehagymás majonézzel tehet tökéletessé bármilyen tavaszra hangolt street food kombinációt.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!