Húsvétra szánt ünnepi és tavaszi gratinburgonyák

Van abban valami ünnepi, amikor egy fenséges, egész családra vagy baráti társaságra elegendő tál étel kerül az asztalra. Eleve egy ilyen nagy tálat megbontani program, kaland – kinek jusson a jobban megsült széle, ki nem kér belőle valamit, ki szeretné az egész tepsi rásült sajtot lenni a tetejéről? Ilyen tavaszi ünnepi köret tál lehet egy nagy adag forró, gőzölgő burgonyagratin, amit a szezon ízeire, alapanyagválasztékára hangolunk. Ezt a meghitt idillt modellezik le az Aviko burgonyagratin termékei, amelyek ugyan nem római tálban vagy öntöttvas edényben készülnek, hanem nagyon praktikusan, egyesével. Így a la carte és kiszállítós rendszerben is kényelmesen használhatók. 

A klasszikus burgonyagratin, azaz a gratin dauphinois természetesen a nevét nem meghazudtolóan egy nagy francia klasszikus. Az étel a maga kifinomultságával és egyszerűségével a gasztronómia nagymesterét, Esfoffier-t is megihlette, ő is receptbe foglalta az ötletet. Az alapképlet: vékonyra szelt burgonyát halmozunk szabályos, de nem végtelenül precíziós elrendezésben egy tálba, majd jó ízű, tejes-tejszínes, fűszeres lével öntjük fel. Így kerül a sütőbe, ahol közepesen alacsony hőfokon sütjük addig, amíg a burgonyák krémesen puhák lesznek, a felszín pedig a maillard-reakció hatása miatt gyönyörű borostyánszínűen barnult. Értékrendbeli kérdés, vita, hogy a végén kell-e rásütni sajtot (lehetőleg gruyere-t, természetesen) – ha megtesszük, úgy az ételt a francia iskola már gratin savoyard néven emlegeti.

A technológia megengedő, sokféle íz- és formavariációval szabhatjuk a fogást a saját arcunkra, ízlésünkre. Gondolhatunk a gratinra mint klasszikus kísérőre, köretre, de ha gazdagítjuk összetételét, úgy mint önálló fogás is megállhatja a helyét. Tavasszal a húsvét környékén mindenképpen érdemes a legelső, egyben legzsengébb ízekkel felvértezni saját ihletésű gratinunkat. Szóba jöhet a karalábé, ami nagyon jól érzi magát a burgonya környezetében, az extra ízről pedig természetesen a tavasz sztárja, a medvehagyma hivatott gondoskodni. Természetesen szóba jöhet ötletes kiegészítő gyanánt egy kellemes savú, sok zöldfűszerrel kerekített reteksaláta is, amihez passzol a grillezett salátaszív is. Pecsenyék, húsok és más fehérjék közül az autentikus bárány és nyúl mellett labdába rúghatnak még a fehér húsú halak, de akár egy grillezett kecskesajt is.

Az Aviko tavaszi ötlete a spenóttal és ementáli sajttal ízesített burgonyagratin. Remekül illik bármilyen tavaszi tányérra, amit elegánsan tudunk tálalni mind tányérra, mind pedig a kényszerűség szülte elviteles dobozokba is. Kombi sütőben hamar, negyedóra alatt elkészül, így abszolút alkalmas kiszállításos, megrendelős rendszerben is alkalmazni, a la carte, helyben fogyasztás esetében pedig ez nem is lehet kérdés. Nagyobb létszámú rendezvényekkel egyelőre még ne számoljunk, de ez a fajta gratin svédasztalos, avagy vegyes tálas formában is jó választás, hiszen könnyen szedhető, pakolható, az adag pedig se nem túlzó, se nem túl kevés. Tavaszi tányért is komponálhatunk köré – érdemes egy húsfélét és egy savas-salátás közeget hozzáálmodni kiegészítésnek. Húsból ilyenkor a legnemesebb választás a nyúlgerinc, amelyet elég éppen csak egy kicsi vajjal addig sütni, amíg eléri a medium, medium to well állagot – legyen szaftos, de alakuljon ki egy szerkezet is! Autentikusan a nyúl mellé pedig karalábéból, tavaszi új répákból készíthetünk salátát citrusos vinegrettel, tárkonnyal.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!