Mediterrán életérzés a terrakotta utcácskákon, finom falatokkal a kézben – ismerd meg a legmenőbb spanyol street foodokat! Ha megtetszettek, akár a saját kínálatodba is bevezetheted őket!
Kezdjük a churrosszal! A nálunk is egyre népszerűbb, fánkhoz hasonló édesség a spanyol konyha sajátja. A kész churrost általában megcukrozzák vagy csokoládé öntettel kínálják, de az ízesítési lehetőségeknek csak fantáziánk szab határt. A churros beszerzésében az Aviko segítségünkre lehet, hiszen a kínálatában megtalálható – ráadásul pár perc alatt könnyedén elkészül, és igazi spanyol hangulatot varázsol az étterembe.
Szintén autentikus spanyol street food fogás a patatas bravas, mellyel könnyen lenyűgözhetjük vendégeinket. Ezt a sült burgonya alapú egytálételt tálalhatjuk papírtölcsérben, és kínálhatunk mellé fűszeres, paradicsomos vagy fokhagymást mártást. Az Aviko ebben is segítségünkre lehet, hiszen a házias burgonyakockákból kiválóan elkészíthető.
A disznóból és marhából készült ételek kifejezetten népszerűek Spanyolországban – az állat minden részét felhasználják. Így született meg például az oreja de cerdo, azaz a disznó füléből készült fogás. Ehhez a különlegességhez több mint százféle recept létezik – különböző szószokkal elkészítve, tapas tál részeként, főzve és sütve egyaránt találkozhatunk vele. Ide köthető a chorizo is – ez nagyjából a spanyol füstölt kolbásznak felel meg. A hurka-kolbász féléket kevésbé kedvelőknek kínálhatunk jamon ibericót, azaz disznóból készült sonkacsíkokat. Ez a fajta sonka önmagában is elég sós, így érdemes édeskés ízekkel párosítani. A pinchitost pedig egyaránt készítik csirkéből és disznóból. Ez az eredetileg andalúz fogás a saslikhoz hasonlítható, azonban a pálcán kizárólag fűszeres sült hús található.
Tökéletes snack-ként szolgál az empanada. Ez az eredetileg galíciai különlegesség mára az egész országban, sőt Amerika-szerte is elterjedt, így számos különböző verziója létezik. Sokszínűsége lehetővé teszi, hogy mindenki számára megtaláljuk az ideális változatot. A kis tésztatáskákat általában hússal töltik, de tehetünk bele édes vagy sós tölteléket is, sőt, a vegetáriánusok számára készíthetünk kizárólag zöldségekkel gazdagított empanadát is. Hasonlóan apró falatka a croquetas, ami bechamel szósz pirított zsemlemorzsába zárva. A jamón croquetas és a sós tőkehalas croquetas a leggyakoribb változat. Nem könnyű elkészíteni őket, de a tapas bárokban gyakran találkozhatunk velük egy hideg sör mellett. Hasonló hatást érhetsz el sokkal egyszerűbben az Aviko jalapeno paprikás krémsajtgolyók étvágyfalatkájával: a golyókat pár perc alatt készre sütheted, és máris kész a pikáns sörkorcsolya, elvitelre és kiszállításra is!
A szendvicskínálatodat is spanyolosíthatod néhány egyszerű recept segítségével. A bocadillo egy spanyol kenyérfajtából készült szendvics, amit gyors és olcsó ebédként is szokás fogyasztani. A hosszúkásan felszelt baguette-jellegű cipót különböző töltelékekkel kínálják, például omlettel, felvágottakkal, sajttal, hallal és zöldségekkel, illetve mustárral, majonézzel, ketchuppal vagy paradicsomszósszal. Remekül illik hozzá a sör, bor vagy csak egy kávé is.
A tenger közelségét hozza el a tortillitas de camarones, amely tésztával bevont, olajban kisütött kis rákokat jelent. A spanyolok kifejezetten szeretik a tintahalat is: az Aviko kínálatában is megtalálható tintahalkarikákkal vagy tintahalcsíkokkal néhány mozdulattal Te is idevarázsolhatod a tengerparti sétányok hangulatát!
Szólj hozzá!