Az édesburgonya töretlen népszerűsége

Nincs még egy olyan zöldség, amely olyan diadalmenetet futott be az utóbbi pár évben, mint az édesburgonya, azaz a batáta. Az éghajlati tényezők változása is indokolja, hogy ne egzotikumként, hanem mint konyhánk és regionális éléskamránk állandó résztvevője tekintsünk erre a zseniálisan sokoldalú terményre. Az egyre melegebb időjárás ugyanis az édesburgonya hatékony termesztését teszi lehetővé a kelet-európai régióban, és sok termelő kapott is az alkalmon. Nagy szerencséje ez a régiós konyháknak, hiszen a nagyszerű batáta így regionálisan elérhető a piacokon, megvásárlásával a helyi gazdákat támogatjuk, és friss, ízletes, helyben termő zöldséggel főzhetünk általa vendégeink számára. Bár az édesburgonyát elsősorban őszi, téli zöldségnek tartjuk, szezonja kitart egészen a kora tavaszig, így a szakácsok bátran tervezhetnek vele a márciusi időszakban is.

Sokak számára az édesburgonya legkedvesebb formája, ha levesként fogyaszthatják. Márpedig édesburgonyából a legelegánsabb krémlevest készíteni – fényes csillogása és kellemesen sűrű textúrája a legcsodálatosabb levesek közé emeli. Tavaszias kiegészítője lehet, ha kevés fokhagymán megfuttatott zsenge tavaszi parajjal kínáljuk, és természetesen adhatunk még rá szintén édesburgonyából készült chipset is ropogós elemként. Nem vegán, tavaszi opciók lehetnek a krémleves betétjeként, ha újhagymás olajjal marinált fürjtojást, zöldfűszeres bárányfasírtot vagy újfokhagymás vajon megfuttatott apró halkockákkal kínáljuk.

Az édesburgonya egyik legáltalánosabb felhasználási módja, ha a „hagyományos” burgonyához hasonlóan sült hasábok formájában tálaljuk. Egy örök klasszikus a hasábburgonya és steak, azaz fokozatra sütött nemes hús kombinációja. Tavasszal nincs is erre jobb választás, mint a fiatal bárány valamely zsenge része. Gazdasági kérdés, hogy a lehető legnemesebb gerincet, esetleg szűzpecsenyét avagy a szintén frissen sütésre alkalmas fartőt választjuk. A bárányhús a legjobban medium fokozaton érzi magát, legjobb ízjegyeit így mutatja meg. Az Aviko gondoskodik arról, hogy ez a mennyei hús neki megfelelő köret társaságában kerüljön föl a tányérra az édesburgonya hasábok terméke révén. Tavaszias, friss kiegészítő, ha a francia vichyssoise-hoz hasonlóan egy vékony veloutét készítünk medvehagymából, amit mártásként kínálunk a bárány és a batáta remek párosához.

Univerzálisan felhasználható konyhai alapanyag, ha az édesburgonyát héjában sütjük puhulásig. Innen vihetjük tovább a fent megénekelt krémleves formába (sokkal jobb így az íze, mint simán főve), de korongokra vágva piríthatjuk is. Kihűlve, édessége mellett igazán frissen hat az íze, így jó ötlet lehet hideg előételek részeként felhasználni. Esetleg marinált tavaszi hagymákkal kínálva különböző halakat párosíthatunk hozzá. Jó választás egy könnyű, enyhén füstölt gravlax lazacot készíteni, ami passzol mind az ecetes hagymához, mind pedig az édes batátához, és remek kiegészítő friss íz mellé a kapor és az édeskömény zöldje.

Szintén kellemes, egy nagy klasszikust felelevenítő, de mégis újszerű tavaszi köret vagy hideg előétel lehet az édesburgonyából, ha francia salátát készítünk belőle. Ehhez is használhatjuk az előbb említett sült édesburgonyát, de ebben az esetben hagyjuk egy picit ressebbre. Tavasszal a legújabb sárgarépa és a friss, zsenge hüvelyes borsó természetes elem lehet a francia salátánkban. Ötletes összekötő elem lehet, ha sima majonéz helyett egy tavaszi zöldfűszerekkel, esetleg spenóttal felvértezett verziót készítünk. Szintén nem hagyományos, de friss tavaszi kiegészítői egy ilyen salátának a sóska savanykás szára és a blansírozott karalábé. Végső soron rajtunk áll, hogy milyen friss kavalkádként alkotjuk meg újra ezt a nagy klasszikust, egy azonban biztos: az édesburgonyát nem érdemes belőle kihagynunk.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!