Világkörüli ízek – kiszállításra szabott receptek: Spanyolország

A spanyol konyha annak ellenére nagyon népszerű, hogy nehéz egységesen beszélni róla: a nagy területű országban földrajzi tájegységenként eltérnek a jellegzetes ételek, miközben a történelmi korszakok is rányomták a bélyegüket a népszerű ízek alakulására. A római, mór és zsidó gyökerek különböző ízvilágokat honosítottak meg – például a disznóhús azért is népszerű, mert a keresztény gyökereket fejezte ki a muszlim és zsidó hódító hatásokkal szemben, akik nem fogyasztanak sertést. Itt jelentek meg először az Amerikából behozott új zöldségek is a nagy földrajzi felfedezések idején, amelyek jellegzetes elemei lettek a spanyol konyhának: a burgonya, a paradicsom, a paprika és a bab. Ezek az ízek a többi mediterrán országban nem jellemzőek, tőlük lesz igazán egyedi a spanyol gasztronómia.

A spanyolok gyakran használnak olívaolajat, ami nem véletlen, hiszen ők adják a világ olívaolaj-termelésének 44 százalékát. Sok étel alapja a sofrito, ami egy olívaolajból, fokhagymából, hagymából és paradicsomból álló püré. Ez adja az alapját az egyik legismertebb spanyol ételnek, a paellának is. Ez a fogás Valenciából származik, és kiszállításra is remekül alkalmas, hiszen egy rizottóhoz hasonló, serpenyőben készült egytálétel rizzsel, sáfránnyal, olívaolajjal, tenger gyümölcseivel, hússal és zöldségekkel.

Korábban teljes cikket szenteltünk a tapasnak, ennek a népszerű spanyol falatkának, amely általában előételként szolgál vacsora előtt. Gyakorlatilag bármiből készülhet tapas, ami kis adagokra osztható és illik a szeszes italokhoz, elsősorban a borhoz, sörhöz vagy a spanyol almaborhoz (sidra). Léteznek hideg és meleg, nyers vagy sült tapasok, ropogós bagetten vagy éppen agyagedénykében kínált változatok. A legjellemzőbb tapasféleségek az apró szendvicsek, kolbászkák vagy sonkák, de erősen fűszerezett vagy pácolt tengeri finomságok (ajóka, szardínia, tintahal) is betölthetik ezt a szerepet. Természetesen létezik zöldséges és savanyúságos tapas is. Népszerűek a szószban úszó, fokhagymás, csilis vagy sáfrányos tapasok – olívabogyó és kenyér pedig szinte mindegyikhez tartozik. Finom tapas például a marinált articsóka, a tőkehalfasirt vagy a sültpaprika-krémes szendvics.

Szintén a legismertebb spanyol fogások közé tartozik a gazpacho, ami Andalúziából származik, de az egész országban találkozhatunk vele. Ez egy hidegen felszolgált, zöldséges leves sok paradicsommal és tájegységenként eltérő, változatos ízesítésekkel: tartalmazhat olívaolajat, fokhagymát, uborkát, paprikát, ecetet vagy száraz kenyeret is. A hűsítő leves ideális nyári fogás, nagyon gyorsan elkészíthető és ki is szállítható, így érdemes felvenned az étlapodra!

Tengerparti országként természetesen a spanyol konyha elengedhetetlen hozzávalói a tengeri halak és más tengeri élőlények. A gyakran a saját tintájában megfőzött tintahal és a polip például nagyon népszerű, a halételek közül pedig az escabeche emelkedik ki: itt a szortírozott, savas marinádba tett halat sütik ki.

Érdemes megismerni a spanyol desszerteket is! Népszerű édesség a crema catalana, amit főleg Katalóniában (Barcelonában és környékén) kóstolhatunk meg. A finom fogás tojássárgából készült krémből áll, melynek felszínét karamellízált cukorral fedik be. A spanyol desszertek közül a Konyhanyelven olvasói jól ismerik a churrost, hiszen a tésztarudacskák az Aviko kínálatában is megtalálhatók. A ropogós, fánkhoz hasonló édesség vízből, sóból és lisztből áll. Kisütve fahéjas cukorba vagy csokoládéba mártogatják, gyümölcsöt kínálnak mellé, de az ízesítési lehetőségek száma végtelen. Vigyél egy kis spanyol színt az étlapodra az Aviko segítségével – készítsd el a közkedvelt édességet pár perc alatt, néhány mozdulattal!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!