Készíts csipegetős tálakat vendégeid számára!

Legyen egy ünnepség helyszíne akár egy étterem, akár a saját otthonunk melege, mindig jól sül el, ha megosztáson alapuló, közös csipegetős rendszerben történik az étkezés. A közös étkezés eleve egy inspiráló, mindig jó beszélgetési témát jelentő élmény, hát még ha a résztvevők minden egyes fogást megkóstolnak és alaposan kielemeznek. Az ilyen laza, élvezetes étkezési forma jól működik családi összejövetelek, baráti találkozások, de akár üzleti meetingek, ismerkedős események alkalmával is. Az éttermek jó, ha a repertoárjukban tartanak olyan többszemélyes, megosztáson alapuló csomagokat, amelyre a vendégek szívesen nevezik be szűkebb vagy akár népesebb ismerőseik, családjuk körét is. Jelen helyzet bizonytalanságában pedig érdemes úgy készülni, hogy ha kell, ezeket a csomagokat akár házhoz szállítva, esetleg ott felszolgálva is értékesíteni lehessen.

A közös lakomának akár lehet tematikája is, érdemes például egy nemzet konyháját bemutatni. Még a nemzetközi gasztro színtéren is híres lakomázásnak számít az orosz kóstoló, azaz zakuszka. Ez még véletlenül sem ugyanaz, mint az erdélyi sült paprikás, paradicsomos padlizsánkrém, hanem egy változatos és szabatos hidegtál. A tálra kerülő sokféle alapanyag mind egy karakteres ízkompozíció része, és mire a vendégsereg végigér a lakomán, olyan, mintha egy hideg degusztációs menüt kóstoltak volna végig. Természetesen az orosz szájíznek megfelelően dominálnak a savanykás-édes, pácolt és naturális ízek. Néhány ötletadó ízpárosítás egy ilyen tál összeállításához: pácolt hering ecetes lilahagyma-salátával, hideg marhasült fűszeres cukkínikrémmel, füstölt-pácolt lazac céklavariációkkal és lazacikrával. Egy ilyen tálhoz dukál a finom, behűtött pezsgő, köretnek pedig a hagyományos orosz palacsinta, a blini.

Egy-egy konkrét ünnep vagy akár erős gasztronómiai szezon is lehet egy lakoma vagy tál apropója, tematikája. A hamarosan közelgő húsvét és a vele párhuzamosan érkező tavaszi szezon jó alkalmat ad friss zöld falatok fogyasztására. Kiemelkedő eleme lehet egy ilyen tavaszi válogatásnak, ha pácolt fürjtojást kínálunk benne. Ezt a nemes alapanyagot adhatjuk vietnámi módra green chilli sauce-szal, de egy klasszikus olasz salsa verde is pazar választás. További tavaszi, húsvéti elemek lehetnek a zöldfűszeres-medvehagymás körözött akár túróból, akár ordából, a hideg nyúl és báránysültek, a hajszálvékonyra szelt érlelt sonkák és a természetesen a füstölt-főtt csülök is tormával. A húsvéti, tavaszi csomagokat érdemes lehet olyan tálalásban, kiszerelésben értékesíteni, hogy azt a várható jó időt ünneplendő akár parkokban, akár kirándulásokra elvíve és kényelmesen lehessen fogyasztani.

Továbbra is érdemes azokra is gondolnunk, akik hagyományos, jól bevált falatokkal ünnepelnének, avagy néznének meg egy meccset vagy csak ülnék körbe az asztalt jó hangulatban. Ezekhez az önfeledt találkozókhoz biztosít igazán komfortos, jól bevált választékot az Aviko a maga étvágyfalatkáival. A jól tárolható, előkészítést nem igénylő és hatékonyan elkészíthető falatok kényelmes munkát biztosítanak az éttermek számára, akik így a lehető legötletesebb, legváltozatosabb kombinációkkal járhatnak vendégeik kedvében. Mini tematika lehet akár a sajt a rajongók kedvéért. Így egy ajánlaton belül szedhetjük csokorba az Aviko csilis cheddar sajtfalatkáit, a mozzarella falatkákat és a jalapeno paprikás krémsajtgolyókat. Az összekötő elem lehet ötletes mártások sora egészen a cumberland szósztó a fűszeres paradicsomos mártogatósokig. Másik népszerű összeállítás lehet (a végtelen sok lehetőség közül), ha tematika helyett széles választékot kínálunk a falatozó csapatnak – szedjük csokorba a tintahalcsíkokat, a gouda sajtos burgonyatáskákat és a panírozott hagymakarikákat. A pontot az i-re pedig egy friss tavaszi fűszerezésű majonéz teheti fel.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!