Az elmúlt hónapokban többször írtunk a blogon a bowl foodról, ami az egyik legizgalmasabb és legtöbb lehetőséget magában foglaló új gasztronómiai trend. Korábban foglalkoztunk a bowl food és a superfood kapcsolatával, interjúztunk egy budapesti poké bowl bárral, majd elstartolt az Aviko új koncepciója: a mash bowl.
A bowl food röviden egészséges ételek különféle kombinációja egy tálba foglalva. Többféle változata ismert: a Poké Bowl, az Acai Bowl, a Buddha Bowl és a Smoothie Bowl, amelyeket a világ különböző kultúrái inspiráltak. Az eredetileg egészséges és könnyű, sok zöldséget, gyümölcsöt, magvakat és gabonát tartalmazó tálak tartalma később bővült. Mára gyakorlatilag bármelyik étkezés idején találhatunk magunknak hozzá illő bowl foodot. Közös pontja a bowl foodoknak a nevükben is szereplő tál. Az időnként félig-meddig folyékony bowl foodokat könnyebb egy mélyebb edényből elfogyasztani, ráadásul az elviteles dobozokhoz hasonlóan jól körbeöleli, összetartja az ételeket. Nem véletlen, hogy a bowl foodok elviteles megoldásként is népszerűek!
Az Aviko ebből a trendből inspirálódott, amikor megalkotta egyedi fejlesztésű mash bowl, azaz püré pohár koncepcióját, kifejezetten az ételkiszállítást szem előtt tartva. Az ötlet alapját a népszerű és páratlanul praktikus burgonyapüré adja: a könnyen adagolható fagyasztott terméket mindössze meg kell melegíteni, és máris krémes, ízletes fogás válik belőle. Ezután nincs más dolgod, mint néhány karakteres összetevőt, fűszert keverni a pürébe, edényekbe adagolni, és máris kész a püré pohár! A burgonyapüré kiválóan szállítható, hiszen hosszan megőrzi a frissességét, a rengeteg választható feltétnek köszönhetően pedig a különböző variációk száma végtelen – ráadásul mindegyik pohár pár perc alatt elkészíthető, ami szintén nagy előny a minél gyorsabb rendelési időt preferáló vendégek szemében. A tálaláshoz 350 ml-es papír leveses pohár használatát javasoljuk fedővel, ami nagykereskedésekben, például a METRO-ban megvásárolható.
Ez a modell a street food világába is tökéletesen beleillik: akár egy street foodos étterem teljes kínálata állhat püré poharakból. A püré poharakra bátran számíthatsz elviteles vagy akár helyben fogyasztós lehetőségként is egy food truck vagy büfé étlapjának összeállításakor. Mivel a püré poharak könnyen kézbe vehetőek és maszatolás- vagy borulásveszély nélkül, egyetlen evőeszközzel fogyaszthatóak, séta közben is kellemes élményt, egyben tartalmas étkezést adnak a vendégnek. Engedd el a fantáziád, vagy inspirálódj az alábbi receptekből, és frissítsd fel a street foodos kínálatod!
Olasz püré pohár
Aviko burgonyapüré szárított paradicsommal keverve, olívabogyó, bazsalikom és parmezán sajt
Mexikói püré pohár
Aviko burgonyapüré vörösbabbal keverve, jalapeno paprika és cheddar sajt
Spanyol püré pohár
Aviko burgonyapüré pirospaprikával összekeverve, fokhagyma, spenót, garnélarák, dió
Ázsiai püré pohár
Aviko burgonyapüré Teriyaki csirkével, szójacsíra, kesudió és koriander
Szicíliai püré pohár
Aviko burgonyapüré pancettával keverve, szárított paradicsom, fenyőmag, padlizsán, rukkola
Francia püré pohár
Aviko burgonyapüré sütőtökkel, kecskesajttal, tökmaggal és kakukkfűvel fűszerezve
Szólj hozzá!