Még több vega és vegán fogás kiszállításra hangolva

A február közepén induló böjti időszak még többek figyelmét irányítja rá a vega és vegán ételekre. Érdemes tehát ilyenkor az éttermeknek is extra helyet biztosítani a kínálatban a húsmentes fogásoknak, hiszen fokozott érdeklődésre lehet számítani. Kár az ördögöt a falra festeni, és cáfolja meg az idő ezeket a sorokat, de úgy tűnik, hogy a böjti időszak egy részét még biztosan a „teljes nyitás” nélkül, kiszállítós, elviteles üzemmódban kell megoldaniuk az éttermeknek. Éppen ezért érdemes olyan fogásokban gondolkozni, amelyek rusztikusan tálalva is vonzóak tudnak lenni, elbírják a mikrohullámú újramelegítést, de a langyosan fogyasztást is. A tél végére hangolódva pedig egyre leleményesebbnek kell lenni a zöldségekkel, hiszen szépen lassan futnak ki a szezonális fajták.

Akárcsak az előző hónapban megénekelt vega és vegán rizottók, úgy más rizsételek is szívesen „utaznak”. A spanyol iskola által létrehozott világétel, a paella, de az ázsiai stílusú pirított rizsek is mintha csak kiszállításra lettek volna optimalizálva – nem hiába, mindkettő igazi street food a maga régiójában. A stílusok kreatív variálásával ráadásul kialakíthatjuk a saját ízvilágunkat képviselő rizsételt is a szezon zöldségeivel, gyümölcseivel, nem szigorúan vegán formában pedig akár sajtjaival, tojással és egyéb tejtermékeivel. Érdekes fúzió például az ázsiai rizsételek alapját képező jázmin rizst felhasználni a hazai piacra jellemző zöldségekkel. Autentikus módon, nagy lángon pirítsuk először a rizst, amelyhez ha átmelegedett adjunk apró kockára vágott sült céklakockákat, előzetesen lepirított lilakáposztát, majd befejezésül feta jellegű morzsolt kecskesajtot és gránátalma magjait. Fantasztikus, energetizáló tél végi vitaminbomba a bíbor színeivel.

Szintén hagyományos, mégis rendkívül kreatív műfaj a különböző kásák világa. Az egyik leguniverzálisabb darab az árpa, amely jó barátságban van a legtöbb téli zöldséggel, és nem csak kásának, de hűvösen fogyasztva salátának is kiváló alapanyag. A jó árpakása alapja csakúgy, mint a rizottónál, a kellő mennyiségű nagyon apróra vágott hagyma. Ezt egészíthetjük ki mindenféle sült, nyersen aprított vagy marinált zöldséggel. Kiváló kombináció például sült kelbimbóval, kuszkuszszerűre reszelt pagodakarfiollal és ecetes lében eltett zöld francia lencsével felvértezni az árpát, hogy a zöld árnyalatokat meglovagolva alkossunk egy kiváló ízű, mégis tápláló téli húsmentes fogást. A zöld további színezeteit jelenthetik a különböző csírák és zöldfűszerek – a fenti kombinációhoz például remekül passzol a tárkony és a retekcsíra. Ropogós, ízeiben is intenzív kiegészítő gyanánt nagyon jól passzolnak a fogáshoz az Aviko fűszeres kukoricafalatkái. Ezeket a roppanós feltéteket, kísérőket ajánlatos külön csomagolni, hogy megőrizzék legjobb formájukat.

Az irodai ebédek böjti sztárjai lehetnek a különböző rakott tészták, ha úgy tetszik, a vega és vegán lasagnék. Bár az eredeti fogás jól ki van bélelve hússal, tejes alapú bechamel mártással, olvasztott sajttal és tojásos gyúrt tésztával, könnyen varázsolhatunk belőle teljesen növényi eredetű fogást. A tésztalapok például helyettesíthetők durum lapokkal, amelyek kedvező élettani hatása miatt azoknak is ajánlhatók, akik amúgy nem kerülik a tojást. Remekül illik például a rakott tésztába a padlizsán, amelynek úgy nyerhetjük ki legjobban az ízét, ha szeletekre vágva előzetesen serpenyőben grillezzük. A lasagne klasszikus mártása és krémjei helyett zöldségpürékkel tehetjük szaftossá a fogást, így akár melasszal sütött sütőtökkrémmel, isteni ánizsos ízbe hajló paszternákkrémmel vagy sült kápia paprikakrémmel. További érdekes kiegészítők lehetnek főtt hüvelyesek, például a csicseriborsó, vagy a tálaláskor szóratként használt pirított, puffasztott magvak.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!