Snack-ek éjjel, snack-ek nappal – hogyan teremthetünk új étkezési alkalmakat?

A világ változik, ez pedig egyre nagyobb tömegek életén hagy nyomot – a változások alól senki nem vonhatja ki magát, így a szolgáltató szektor résztvevőinek érdemes úgy alakítaniuk a működésüket, hogy az új körülményekhez is idomuljanak. Az elmúlt években számszerűsíthetően is megnőtt a főétkezések között vagy helyett fogyasztott snack-ek népszerűsége: a spontánabb, mozgalmasabb életmód összekuszálta a hagyományos, állandóan ismétlődő, előre megtervezett étkezések monopóliumát, helyette rugalmasabb, gyorsabb, kényelmesebb megoldásokért kiált.

A snack fogalma már nem csak egy szűk termékkategóriát takar, hanem sokkal inkább egy viselkedésformát, egy étkezési stílust, egy eseményt. Bármiből lehet snack, és a példa azt mutatja, hogy ez meg is történik. A Hartman Group felmérése szerint ma már tízből kilencen naponta többször is fogyasztanak snack-eket, egy másik tanulmány szerint pedig ma már a bevitt élelem 50%-át snackek formájában fogyasztjuk el. A vacsora továbbra is fontos étkezés maradt, azonban a reggeli és az ebéd – főleg hétközben – snack-esedett. Egy harmadik, egészen friss felmérés alapján öt év alatt is kimutathatóan nőtt az elfogyasztott snack-ek száma: a megkérdezettek 2015-ben még átlagosan 505 darab snack-et fogyasztottak el egy év alatt, 2020-ban viszont már 530-at. A snack-ek ma már nem csak köztes étkezések lehetnek, hanem a hagyományos étkezések helyettesítői is – többször kevesebbet enni egyébként egészségesebb is, mint kevésszer sokat. Bekapunk valamit útközben, ahogyan éppen a kedvünk tartja. Az otthoni menütervezés, a bevásárlás, a főzés is kiszámíthatatlanabb lett, ez a szemléletmód pedig az éttermi fogyasztás, vagy pillanatnyilag az ételrendelés területére is átterjedt.

A hagyományos étkezések „snackifikációja” mellett érzékelhetően megnőtt az igény a frissen kézhez kapott ételek és a nemzetközi ízek iránt is. Érdemes tehát ilyen szemmel áttekintened az étlapodat: elég olyan tétel szerepel rajta, ami könnyen fogyasztható, szabadon kombinálható, önmagában vagy nagyobb étkezések részeként is megállja a helyét és elég izgalmas, újszerű a vendégek számára? A jelenleg életben lévő szabályozás miatt pedig a szállítástűrés sem mellékes szempont.

Ezzel összefüggésben az étkezés élménye is felértékelődött. Ahogy egyre népszerűbbé vált a házhoz szállítás (nem csak az ételrendelés területén), úgy vált egyre természetesebbé, hogy bármit, bármikor megszerezhetünk az otthonunkban is. A kísérletezés, újdonságok kipróbálása és az elsőrangú rendelési élmény sokak számára a kevés örömforrás és izgalmas kaland egyikévé vált a koronavírus-járvány alatt, így bár a trend korábban is érezhető volt, emelkedni kezdett a snackfogyasztás 2020-ban. A megkérdezettek 37%-a számára fontos volt a karantén alatt, hogy legyen kéznél megfelelő snack, a legfontosabb szempontok a snackválasztás során pedig többek közt az íz, a jóllakottság-érzés és a könnyű fogyaszthatóság voltak. Ne maradj le erről a hullámról!

Az Aviko kínálatában tucatnyi olyan étvágyfalatka található, amely remekül megállja a helyét tízóraiként, uzsonnaként vagy egy gyors ebéd, vacsora alkotóelemeként is. Jól tűrik a szállítást, pillanatok alatt elkészíthetőek, a legváltozatosabb ízléseket elégítik ki, a legtöbb pedig vegetáriánusok számára is fogyasztható – egymással is remekül kombinálhatóak és darabszámra vetítve nagyon gazdaságosan értékesíthetőek. Vedd fel őket az étlapodra, hirdesd a variabilitásukat és sokoldalúságukat, és máris kielégíted a vendégeid igényét – vagy ráébreszted őket az új étkezési alkalmak nagyszerűségére!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!