Praktikus, ehető, látványos – Kreatív elviteles megoldások a járvány idején is

Most, hogy megszűnt a helyben fogyasztás lehetősége, jóval nehezebb a dolguk van az éttermeknek, ha a személyes varázsukkal, egyedi ötleteikkel szeretnék lenyűgözni a vendégeket. A kényelmes berendezés, a hangulatos dekoráció vagy a kedves személyzet helyett gyakorlatilag csak az online jelenlét, illetve a házhoz szállítás és az elvitel minősége, körülményei adhatnak pozitív impulzusokat az érdeklődőknek. Most ez utóbbit járjuk körbe!

Elvitel esetén a fő vonzerőt mindenképpen az adja, hogy mennyire vagyunk képesek szállíthatóvá varázsolni az ételeinket – és a legtöbb kreatív lehetőség is ebben a folyamatban rejlik. Minél finomabb, egyedibb, praktikusabb ételköltemények és csomagolóanyagok vetélkednek egymással – a legkiemelkedőbb megoldásokat pedig nemcsak a fogyasztók, hanem a szakma is elismeri. Sok vendéglátóhely azáltal élte túl az elmúlt hónapokat, hogy elvitelre alkalmas fogásokat vett fel a kínálatába, például szendvicseket, péksüteményeket, míg mások az elvitel élményét igyekeztek fokozni. Érdemes tehát inspirálódni az alábbi ötletekből!

A Bartók Béla úti Spatula ehető levesespoharakkal lepte meg a vendégeit: az alapvetően beülős hely a járvány következtében kénytelen volt átalakítani a működését, így született meg a kreatív, finom és környezetbarát Eat Your Cup. A vegán kenyérként jellemezhető, titkos recept alapján készülő vékony pohár legalább 25, de akár 40 percen át is biztonságosan megtartja az elvitelre kínált leveseket, a belseje után a poharat is elfogyasztva pedig komplett étkezést kapunk, ráadásul jóval kevesebb hulladékot termelünk közben.

Hasonló ötlet különböző formában újra és újra felbukkan kávézók, légitársaságok, sőt, a KFC kínálatában is, mégpedig az ehető kávés-, üdítős vagy alkoholos poháré. A leggyakrabban kekszből, fagylalttölcsérből, más fejlesztések eredményeként kiszárított almapüréből, más növényi alapanyagokból, esetleg lefagyasztott zselatinból készíthető poharak szintén figyelemfelkeltő, környezettudatos, és finom alternatívát nyújtanak a műanyag vagy papírpoharakkal szemben.

Ha nem is ehető, de biológiailag lebomló csomagolóanyagokat a poharakon túl is használhatunk. Habár az elterjedésük még gyerekcipőben jár, a cukornádból készült elviteles dobozok, poharak, tányérok, az ökoszívószálak vagy PLA-ból (növényi alapanyagú, lebomló műanyagból készült) palackok egyre több figyelmet követelnek. A környezettudatos vendégek körében nagy sikert arathatunk ezekkel a megoldásokkal, miközben a bolygót is óvjuk és a fenntartható jövőbe fektetünk be – az innovatív csomagolóanyagokkal nemrég külön cikkben is foglalkoztunk!

Nemcsak a csomagolás anyaga, hanem a praktikus formája, funkcionalitása is meggyőző lehet a vendégek számára. Néhány éve például a kolbászok elviteles szállítását reformálta meg egy dizájner: amilyen egyszerű, annyira nagyszerű ötlet, hogy a papírtálcán zsonglőrködés helyett passzentos kis tokban vihessük magunkkal a sült kolbászt, amelyben még a mustárnak is jut hely. Érdemes kísérletezni azzal is, hogy melyik fogás hogyan őrizheti meg a legtovább a forróságát, frissességét. Az optimális használat mellett pedig természetesen a külső sem mindegy – egy feltűnő csomagolás remek marketingfelület lehet a cégünk számára! Mindezt itt elemeztük részletesen.

Ha pedig nemcsak a részleteiben, hanem alapjaiban reformálnánk meg az elviteles szolgáltatásunkat, ahhoz is találhatunk félig tréfás, de eközben jól működő inspirációt: egy német tulajdonos ugyanis drive-in étteremmé alakította a hagyományos vendéglőjét a kényszerű bezáráshoz alkalmazkodva. Akárcsak a gyorséttermekben, itt is egy oldalablakban vehetik át az autósok a rendelésüket, a környék pedig támogatta az ötletet. Mint látható, a rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat kíván – Te hogyan hozod ki belőle a legtöbbet?

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!