Kalandozás az érzékek útján – Valentin-napi páros ajánlatok

Még a bizonytalanságba burkolózik, hogy a szerelmespárok otthon kénytelenek-e ünnepelni a Valentin-napot, vagy akár éttermi körülmények között is hódolhatnak a gasztronómiának és a romantikának. Az éttermeknek mindenesetre érdemes ötletes, páros, romantikára hangolt ajánlatokkal készülni a jeles nap alkalmából, akár fogadhatják a párokat, akár kiszállítani kénytelenek a különleges fogásokat. Az élménycsomag része lehet a fogásokhoz illő italpárosítás, házhozszállítás esetén pedig (amit a korlátozások esetleges feloldása esetén is biztosan sokan választanának biztonsági megfontolásból) olyan hangulatos kiegészítők, mint az alkalomhoz illő szalvétakészlet, vágott virág, gyertya – bármi, ami fantáziánkból kitelik, vendégeink pedig örülhetnek neki.

Valentin-nap alkalmából szokás a testi vonzódást is jelképező, vágyat fokozó alapanyagokkal, fűszerekkel ünnepelni a szerelmet. Előétel és egy romantikus film mellé fogyasztott snack is készülhet avokádóból, amit már az aztékok is afrodiziákumnak tartottak, B6 vitamin tartalma pedig valóban jó hatással van a férfi nemi hormonokra. Remek kiegészítője a chili, amely igazi nemzetközi afrodiziákum. Kettejük kombinációjával, a lilahagymát kivételesen mellőzve, egy szuper guacamolet készíthetünk, ami kellően tápláló, mégis könnyű, egyben elég egzotikus és ízgazdag az ünnepi alkalomhoz. Fokozhatjuk a mexikói fiesta hangulatot, ha a fogást az Aviko fűszeres kukoricafalatkáival egészítjük ki.

Luxus kategóriában a kaviár az első osztályú Valentin napi választás – az ikra, mint a termékenység hordozója jelképezi a szerelmet, a benne található vegyületek pedig termékenységfokozó hatással bírnak. Különben igazi joker alapanyag, halhoz, húshoz is párosíthatjuk, előételben, főétel kiegészítéseként és önmagában is megállja a helyét. A hagyományos orosz fogyasztási mód lilahagymával, reszelt főtt tojással, zsíros tejföllel és palacsintával kínálni. Ha steak-hez adjuk, úgy egy szarvasgombás burgonyapüré dukál a nívós párosításhoz, aminek kiváló és kényelmesen használható az alapját képezheti az Aviko burgonyapüréje.

Lágy és parfümösen markáns aromái miatt a vanília is a „szerelmi fűszerek” közé tartozik. Elegáns, mégis buja és játékos, telitalálatos választás tehát az ünneplő párok számára. Elsősorban a világos húsokhoz és a halakhoz illik – páros tál esetén így sokszínű és izgalmas kombináció, ha borjúgerinchez, csirkemell supreme-hez és pisztránghoz kínáljuk, visszafogott adagolás mellett akár mind a háromhoz. Összekötheti ezt a három különleges alapanyagot egy vaníliás fűszervaj, amelyet elkészíthetünk az aromák és zamatok nagymestere, Heston Blumenthal legendás receptúrája alapján. Szükségünk lesz egy elegáns köretre is, márpedig ezt az elegáns triót nagyszerűen egészíti ki az Aviko krémes és lágy, zöldfűszeres mini gratinja.

Desszertvonalon hagyományos Valentin-napi kínálat a csokoládé, amely boldogsághormonokat szabadít fel az agyban, krémes-fűszeres-lágy ízeivel és aromáival pedig megtestesült szimbóluma a szerelemnek, a vágynak. Készülhetünk vendégeink számára akár parányi, két személyes tortával is, amelyhez méltó kiegészítés lehet egy egzotikus fűszerekkel megbolondított forró eper vagy málnamártás. Adhatunk továbbá ajándékba a tortához egy romantikus gyertyát apró figyelmesség gyanánt.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!