Vega és vegán fogások kiszállításra hangolva

Akárcsak normál éttermi üzemmódban, a kiszállítós-elviteles „korszakban” is jelentős figyelmet kell szentelniük az étteremvezetőknek és séfeknek a vega és vegán vendégek igényeire. További apropó a közeljövőben a hamarosan induló böjti időszak, amikor sokan váltanak húsmentes diétára, akár csak azért is, hogy kipróbálják annak élettani hatásait. Érdemes tehát jó pár hétre felszerelkezni új ötletekkel, hogy milyen jól előkészíthető, kényelmesen szállítható, mégis finom és jó tápértékekkel rendelkező fogásokkal tudunk versenyezni a húsmentes kategóriában. Az Aviko termékei sok kreatív tányér megalkotásában vehetnek részt főszereplőként, avagy egy összetettebb zöldséges fogás ötletes kiegészítőjeként.

A húsmentes menük koronázatlan királyai a különböző rizottók és egyéb gabonából (például árpából) készült kásák. A tél derekán elsősorban a gyökérzöldségek, a sütni való tökfélék és a káposzták jelentik a friss, szezonális választást. Kevés szebb dolog létezik, mint egy szép bíborszínű (akár vörösborral rásegítve) céklarizottó, amelyhez akár grillezett vagy savanyított céklát is kínálhatunk kiegészítésül. A céklához remekül illenek a különböző lágy sajtfélék, így nagyszerű párosítás, ha az Aviko zöldfűszeres krémsajttal töltött röszti táskájával kínáljuk. Peszketariánus (húst nem fogyasztó, de halat igen) vendégeknek lehet további ötletes választás az Aviko tintahalcsík.

Szintén a klasszikus téli fogások sorát erősítik a különböző főzelékek, ezek közül is a legtéliesebb darab a kelkáposzta főzelék. A krumpli és a kelkáposzta kettőse ízben, színben és tápértékben is egy kifejezetten sokoldalú ételt alkot, amit hagyományosan ízesíthetünk pirospaprikával, köménnyel és majorannával, de próbálkozhatunk az indiai ízvilággal is – használjunk benne curryt, római köményt, koriandert, kardamomot. Ha a krumplit nincs lehetőség vagy személyzeti kapacitás előkészíteni, úgy az Aviko hámozott egész burgonyái optimális megoldást jelentenek.

A népszerű angol fogás (Jacket potato) és a felejthetetlen magyar rakott burgonya nyomán bátran kínálhatunk töltött burgonyát mind kiszállításra, mind pedig akár elvitelre, kézből fogyasztva, pláne, ha hangulatos séta- vagy kirándulóútvonalon van a vendéglőnk. Erre jelent magas élvezeti értékű, kényelmi megoldást az Aviko burgonyahajó terméke, melyet olajsütőben és kombinált sütőben is könnyűszerrel befejezhetünk. Töltelékei lehetnek különböző zöldfűszeres sajtkrémek, sült zöldségek szintén krémesítve vagy meleg saláta gyanánt darabolva, körözött, tonhalkrém (szintén peszketariánus választás) vagy akár egy pikáns tojássaláta is.

Hideg ide, tél oda, könnyű salátákkal is érdemes készülni, hiszen egy felfrissítő irodai/home office ebéd gyanánt sokaknak esik erre a választása még télvíz idején is. Remek téli kombináció az alma és a karalábé kettőse, melyet remekül egészíthetünk ki olyan keleties ízekkel, mint a friss koriander, a földimogyoró, zöldcitrom vagy éppen a szezám. Ehhez a julienne-re vágott almát és karalábét keverjük össze lime levével, pici sóval és szezám- vagy mogyoróolajjal. A többi ízesítő ízlés kérdése – a zöldfűszer lehet menta vagy koriander, netán bazsalikom is. Érdekes felhangot adhat némi bizsergető sancho bors. Ha a salátát köretnek szánjuk, úgy élvezetes kísérete lehet az Aviko mozzarella sajtfalatkáinak.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!