Biztonságos ételkiszállítás az ünnepek alatt is

Mivel a koronavírus okozta korlátozások közepette a vendéglátóhelyeknek nincs más választása, rengetegen vágtak bele a kiszállítós ételrendelés speciális üzletágába. Hiába tűnik úgy, hogy ez is csak főzés, az is csak főzés, valójában a kiszállítás egy külön szakma a maga speciális előírásaival és fortélyaival. Ebbe belevágni hiába kényszer, nem lehet botcsinálta módon művelni, hiszen egy étel elszállítása jelentős minőségi és higiéniai kockázatokkal jár. 

A vásárlók bizalmát a kiszállítási előírások, az élelmiszerhigiéniai sztenderdek végtelenül alázatos és precíz betartásával lehet elnyerni, amibe beletartoznak az étel csomagolásának, szállításának és elkészülésének körülményei, a szállító személyzet higiéniája is. A Nébih tesztjei alapján a hazai szektor ha nem is kifogástalanul, de jól teljesít – a karácsonyi időszakban azonban extra odafigyelés szükséges mind a vásárlók, mind a vendéglátóhelyek részéről, hogy biztonságban, békében teljenek az ünnepek. Az alábbiakban az érvényes szabályokat és javaslatokat foglaljuk össze.

A legnagyobb hiányosságok, avagy – pozitívan szemlélve – a legjelentősebb fejlesztési potenciál a kiszállítás során felmerülő körülményekben van. Gyakori hiba, hogy a kiszállítók egy „csomagtartóban” szállítanak hideget és meleget együtt – ez tilos. A kiszállítás során a hideg ételeknek továbbra is 5 fokos környezetben kell lenniük, a meleg ételek maghőmérsékletének pedig meg kell haladnia a 63 fokot. Ez feltételezi, hogy a kétféle ételt külön táskában szállítják. Aki gyorsan vág bele a kiszállításba, annak sem kell feltétlenül milliókért beruházni rájuk – a rendezvényeken is használt Thermoboxokban, Rieber ládákban meleg víz vagy éppen jégakkumulátor behelyezésével megoldható az elvárt biztonsági szint, akár egy gépjárművön belül elkülönítve.

A Nébih egyes tesztjein sajnálatos módon azt figyelte meg, hogy a futárok – legyenek akár a cég alkalmazottai vagy külső partnerek – gyakran nem, vagy csak hiányosan tettek eleget a biztonságos kiszállítás előírásainak. Sokakon nem volt maszk vagy az állukra húzva viselték azt – márpedig ez alapvető higiéniás sztenderd. A gumikesztyű viselése bár bizalomkeltő lehet, csak akkor jelent biztonságot, ha gyakran cserélik a megfelelő kézmosási gyakorlat betartása mellett. Ugyanaz a gumikesztyű órákon át viselve nem jelent biztonságot, „címenként” cserélni kell. A kiszállító személyzetnek kerülnie kell a dohányzást, hiszen útközben a legritkább esetben van lehetőség kezet mosni – ez mind higiéniai szempontból fontos, mind abból, hogy az átadott csomagok ne legyenek dohányszagúak.

Szintén nagyon fontos az elkészült ételek szakszerű csomagolása, kellő információval való ellátása. Az étterem/kiszállító felelőssége, hogy az elkészült étel jól zárható, egyszer használatos dobozba kerüljön úgy, hogy az szállításkor, átadás-átvételkor ne nyílhasson ki, vagyis az étel ne szennyeződhessen. A lezárt dobozon szigorúan meghatározott információknak kell szerepelnie: az étel nevének, származási helyének, minőség megőrzési idejének, allergén tartalmának és tárolási javaslatainak (pl. „Nem azonnali fogyasztás esetén hűtve tárolandó”).

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!