Karácsony a kiszállítás jegyében

Bár nagyon úgy tűnik, hogy az idei karácsonyról csak az egészen utolsó pillanatban fogjuk megtudni, milyen környezetben is lesz, a vendéglátást ez nem fogja megállítani, maximum, mint ahogy eddig, ezután is alkalmazkodni fog mindenki a körülményekhez. Idei utolsó cikkemben azt próbálom körbejárni, hogy mégis mit lehet tenni ilyenkor.

Nagyon nem szeretnék arról beszélni, hogy mi történt az elmúlt 9 hónapban, úgy gondolom, mindenki amúgy is képben van ezzel, ráadásul, hogy stílszerűek legyünk, a hócipője is valószínűleg tele van vele. Bár nem tudjuk, hogy mi lesz idén, de a cikk írásának a pillanatában, november végén, még feltételezhető, hogy az elviteles kínálat igen erős lesz az ünnepekkor – ehhez szeretnénk pár tippet, praktikus tanácsot, ötletet adni.

A karácsonyi lakomáknak megvan az az előnye, hogy az ételek javarésze készíthető nagyobb mennyiségben is, és ez többé-kevésbé az egyéb téli ételekre is igaz. Hatalmas klasszikus a hurka-kolbász, és még talán ez nem a disznótoros időszaka, de ki mondta, hogy nem lehet mondjuk karácsonyi ízvilágú kolbászt tölteni: kis szerecsendió, szegfűbors, de akár fahéjas mustár is mehet mellé, és máris egy fokkal közelebb érezhetjük magunkat a Mikuláshoz, bármit is jelentsen ez. Ráadásul a kolbász nagy mennyiségben érzi igazán jó magát, fel is tekercselhető, szóval nem azt mondom, hogy ezt csomagoljuk be díszpapírba (hiszen a zsír átitatná), de ha valaki vele díszítené a karácsonyfáját girlandok helyett, én bizony nem szólnék rá.

Vannak helyek, ahol a halászlé is kötelező tartalmi és formai elem, de ehhez ugye nem kell karácsonyig várnunk, hiszen Bajától Szegedig a Tiszán át azért van egy-két olyan hely, ahol egész évben lehet hallét kérni elvitelre is. Tiszta lé, külön halhús, ikra, tészta ízlés szerint, és már meg is vagyunk, egyedül arra kell figyelni, hogy a csípős paprika gyerekektől elzárva legyen, mert különben az ünnepi hangulat egészen hamar rossz irányba tud kanyarodni.

Persze a halat nem csak főzve, sütve is szeretjük, mégpedig kirántva, legyen szó pontyról, vagy bármi másról. Félreértés ne essék, nem burger készítésére szeretnék senkit sem felbujtani (bár az sem rossz), de azt látjuk, hogy a rántott dolgok relatíve nehezen viselnek minden egyes olyan percet, ami mondjuk szállítással telik, így én ezt személy szerint nem ajánlom – viszont egy előre bepanírozott, majd lecsomagolt szett kiadásában akár még tudnék is rációt találni, hiszen otthon így csak ki kell sütni olajban, és a panírozást legalább megúsztuk.

Kocsonya. Téli étel, de miért ne lehetne karácsonyi is? Valójában húsleves így is úgy is kell, és onnan már csak egy lépés a zselatint bevetni, és ami külön jó hír, hogy mindkét kivitelben tökéletesen szállítható – persze praktikus a leves formációban ezt is részekre bontva szállítani (lé, zöldségek, hús kombóban). 

Mindenki tudja, hogy a töltött káposzta felmelegítve bizony jó (ellentétben néhány másik dologgal), így semmi sem tántoríthat el attól, hogy ezt is feldobjam a listára, ugyanis ha van tradicionális ünnepi étel, amelyből aztán valóban rengeteget lehet készíteni, akkor ez az. Pont ez teszi elvitelre is tökéletessé. Aki még kicsit fel akarja turbózni, az pakolhat mellé kis oldalast is például, és akkor senkinek sem lehet panasza. Ez egy olyan étel, amit ha mondjuk bbq technikával készítünk el, akkor sem tudunk nagyon mellélőni, és már csak az a kérdés, hogy tudunk-e mellé házi kenyeret adni (szerintem érdemes), vagy sem?

Gyorsan ki kell térni a Wellingtonra – én ezt szeletben nagyon nem tudom elképzelni, csak egyben, viszont ott már kell némi konyhatechnológia is hozzá, hiszen ha megsütjük előre, az sem annyira jó, viszont ha egy hevenyészett használati utasítás kíséretében csak annyi a feladatunk, hogy fix hőmérsékleten bedobjuk a sütőbe, akkor eléggé megkönnyítettük mindenki dolgát.

Legvégül pedig nem maradhat el a desszert sem: zserbó és bejgli. Mindkettő úgyszintén hálás tematika, hiszen nagy tepsi, és jól bírja a szállítást egy bizonyos fokig, egyedül arra kell figyelni, hogy ameddig lehet, minél inkább egyben maradjon.

Ez volt tehát az idei utolsó cikk, és ezzel szeretnék kellemes ünnepeket kívánni mindenkinek!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!