Burgonyapüré a négyzeten – bemutatkozik az Aviko mash bowl koncepciója

A bowl food trend néhány éve került a köztudatba, a népszerűsége pedig folyamatosan nő a vendéglátóiparban és a vendégek körében egyaránt. Az elmúlt időszakban mi is több cikket szenteltünk a témának itt, a Konyhanyelven blogon: az általános bemutatás mellett foglalkoztunk a bowl food és a superfood kapcsolatával, illetve interjúztunk egy budapesti poké bowl bárral. A bowl food röviden egészséges ételek különféle kombinációja egy tálba foglalva. Ha még nem is ettél ilyet, az Instagramon már biztosan találkoztál vele, hiszen rengeteg kép található a #bowl hashtag alatt. Többféle változata van jelen: Poké Bowl, Acai Bowl, Buddha Bowl vagy Smoothie Bowl, amelyeket a világ különböző kultúrái inspiráltak. Végtelen lehetőség rejlik a különböző összetevők kombinációjában.

A bowl food az elmúlt évek egészségtudatos és superfoodos hullámából nőtt ki – eredetileg tápanyagdús ételeket jelentett, amit akár edzés után is könnyen elfogyaszthatunk. Az egészséges és könnyű, sok zöldséget, gyümölcsöt, magvakat és gabonát tartalmazó tálak tartalma később bővült. Mára gyakorlatilag bármelyik étkezés idején találhatunk magunknak hozzá illő bowl foodot. Az elnevezés mára olyan fogások gyűjtőneve lett, amelyeket a folyton mozgásban lévő, elfoglalt, mégis igényes és egészségtudatos emberek fogyasztanak szívesen – tehát tápláló, változatos, gyorsan elkészíthető és könnyen elfogyasztható ételek.

Közös pontja a bowl foodoknak a nevükben is szereplő tál. Több gyakorlatias szempont is mellette szól: az időnként félig-meddig folyékony bowl foodokat mindenképp könnyebb egy mélyebb edényből elfogyasztani, ráadásul az elviteles dobozokhoz hasonlóan jól körbeöleli, összetartja az ételeket. Nem véletlen, hogy a bowl foodok elviteles megoldásként is népszerűek!

Az Aviko ebből a trendből inspirálódott, amikor megalkotta egyedi mash bowl, azaz püré pohár koncepcióját, kifejezetten az ételkiszállítást szem előtt tartva. Az ötlet alapját a népszerű és páratlanul praktikus burgonyapüré adja: a könnyen adagolható fagyasztott terméket mindössze meg kell melegíteni, és máris krémes, ízletes fogás válik belőle. Ezután nincs más dolgod, mint néhány karakteres összetevőt, fűszert keverni a pürébe, edényekbe adagolni, és máris kész a püré pohár! A burgonyapüré kiválóan szállítható, hiszen hosszan megőrzi a frissességét, a rengeteg választható feltétnek köszönhetően pedig a különböző variációk száma végtelen – ráadásul mindegyik pohár pár perc alatt elkészíthető, ami szintén nagy előny a minél gyorsabb rendelési időt preferáló vendégek szemében. A tálaláshoz 350 ml-es papír leveses pohár használatát javasoljuk fedővel, ami nagykereskedésekben, például a METRO-ban megvásárolható.

Az alábbiakban a videóban is szereplő, a nemzetközi konyha ízeit felsorakoztató recepteket mutatjuk be, de megalkothatod a saját, egyedi püré poharadat is, amelyben testre szabhatod az ízvariációkat és egyedi ízélményt nyújthatsz vendégeidnek. Ez a modell a street food világába is tökéletesen beleillik, akár egy street foodos étterem teljes kínálata állhat püré poharakból. Azaz a püré poharakra a járványidőszak után is számíthatsz elviteles vagy akár helyben fogyasztós lehetőségként is – tegyél velük egy próbát!

Olasz püré pohár: Aviko burgonyapüré szárított paradicsommal keverve, olívabogyó, bazsalikom és parmezán sajt

Mexikói püré pohár: Aviko burgonyapüré vörösbabbal keverve, jalapeno paprika és cheddar sajt

Spanyol püré pohár: Aviko burgonyapüré pirospaprikával összekeverve, fokhagyma, spenót, garnélarák, dió

Ázsiai püré pohár: Aviko burgonyapüré Teriyaki csirkével, szójacsíra, kesudió és koriander

Szicíliai püré pohár: Aviko burgonyapüré pancettával keverve, szárított paradicsom, fenyőmag, padlizsán, rukkola

Francia püré pohár: Aviko burgonyapüré sütőtökkel, kecskesajttal, tökmaggal és kakukkfűvel fűszerezve

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!