Mibe csomagold? Csomagolási megoldások – testre szabva

Minőségbiztosítás, környezetvédelem, személyesség – az ételek csomagolóanyagai több szempontból is az eredményes házhoz szállítás zálogai. Cikkünkben végigtekintettünk az aktuális lehetőségeken és a lehetséges jövőképeken – miközben az Aviko innovatív megoldásait is bemutatjuk.

Természetesen a kiszállítás sikeressége a megválasztott ételen is múlik. A sült krumpli szállítása például trükkös, ám nem megoldhatatlan feladat. A szállításra legalkalmasabb változatok a bevonatos hasábburgonyák, például a Super Crunch, ahol a speciális rizslisztes-keményítős, gluténmentes bevonat az elkészítés után hosszan garantálja a ropogósságot. Ezen felül érdemes úgy alakítani a munkafolyamatokat, hogy a sült krumpli legyen az utolsó tétel, ami a rendelésből elkészül, ezzel is minimalizálhatod a becsomagolva töltött időt. Fontos, hogy ne sózd meg a krumplit: helyette inkább külön kínálj mellé a sót, így elkerülhető, hogy a hasábok elveszítsék a ropogósságukat. Hasonló okokból szerencsésebb, ha a mártogatósokat, önteteket és a szalvétákat is a krumplitól elkülönítve csomagolod – apró változtatás, de a vendégek hálásak lesznek érte!

Az Aviko kutatásai szerint a következő csomagolások a legmegfelelőbbek burgonyás termékek kiszállításához: kartondoboz fedőréteg nélkül, szellőzőnyílásokkal; papírdoboz szellőzőnyílásokkal; hőtartó doboz szellőzőnyílásokkal. A választást a környezettudatosság szempontja árnyalhatja. Folyamatosan érkeznek ötletek az újrahasznosítható, lebomló és komposztálható csomagolási megoldásokra, miközben a közvélemény számára is egyre meghatározóbb a környezettudatos szemlélet. Ezért éttermednek érdemes megfontolás tárgyává tennie a műanyag, polisztirol és egyéb, nem környezetbarát csomagolóanyagok cseréjét más alternatívákra. A fenntarthatóság a jelenlegi és jövőbeli fogyasztóid számára is fontos kérdés.

Hol kezdd a műanyag csomagolóanyagok kivezetését? Műanyag és műanyag között is van különbség – a különböző típusokat a rajtuk lévő szám- és betűkódok jelzik. A legkárosabbak a 3-as, 6-os és 7-es számú változatok, azaz a PVC, a polisztirol és a polikarbonát. Ezek nem újrahasznosíthatóak és/vagy mérgező hatásúak, de jó hír, hogy vannak megfelelő alternatíváik: a polisztirolhabból készült elviteles dobozokat és eldobható evőeszközöket például ma már könnyen helyettesíthetjük papírral vagy komposztálható csomagolóanyagokkal. Bár a környezetbarát megoldások sokszor igényelnek egy kis extra utánajárást, illetve ma még jellemzően drágábbak is a hagyományosaknál, érdemes elkezdeni átállni rájuk. Hiszen a műanyagmentesség az európai uniós direktívák miatt is előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz, ha pedig megelőzzük a kötelező szabályozást, azzal a környezettudatos vendégeinknek is kedvezünk.

Az Aviko forradalmi újdonsága mindkét fenti szempontnak tökéletesen megfelel, miközben egy harmadikat, a perszonalizációt is bevonja. Kutatásaink szerint a hasábburgonya számára az ideális csomagolás: lyukacsos. A kis lyukakkal ellátott papírdobozok, papírtasakok vagy papírzacskók ugyanis lehetővé teszik a sült krumpli számára, hogy lélegezzen, ami segít elkerülni, hogy szállítás közben befülledjen. Így még tovább megőrzi a ropogósságát, azaz a vendégek a házhoz szállítás során is éttermi minőséget kaphatnak kézhez. A sült krumpli legnagyobb ellensége ugyanis a nedvesség. Amikor a hasábburgonyát közvetlenül sütés után zárt dobozba helyezzük, akkor a krumpliból felszabaduló gőz a doboz tetején lecsapódik és nedvesség képződik. Ez a páralecsapódás aztán összegyűlik, majd eláztatja a hasábokat. Az Aviko szellőzési technológiájának köszönhetően azonban a pára távozik a lyukakon keresztül, nem csapódik le a dobozban.

A lyukacsos csomagolást akár házilag is elkészítheted, vagy válaszd az Aviko új dizájnját! A praktikus szempontok mellett az Aviko új csomagolása attraktív, Instagramra kívánkozó látvány is egyben, amely biztosan elnyeri majd a fiatalabb generáció tetszését. Személyre szabható, így nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy éttermed kiemelkedjen a versenytársak forgatagából és egyben remek eszköz arra is, hogy a vásárlóiddal tartós, hosszútávú kapcsolatot építs ki. Küldj apró személyes üzeneteket a vendégeidnek, köszönd meg a rendelésüket, kívánj jó étvágyat – néhány kézzel írott szó, a névre szóló ajánlás vagy az aláírás csodákra képes!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!