Komplett mentőcsomag az éttermek számára – Interjú a METRO Hagyja pihenni egy kicsit a konyháját is kampányáról

Idén decemberben a METRO is arra biztat, hogy az ünnepek alatt rendeljünk házhoz szállítással az éttermekből, hagyjuk pihenni a konyhát. A vendéglátóipart támogató kampány hátteréről Bősze Ákossal, a METRO HoReCa üzletfejlesztési vezetőjével beszélgettünk.

Mutassa be Hagyja pihenni egy kicsit a konyháját is kampányt! Mi a kezdeményezés háttere, mi a fő üzenete?

Márciusban a vendéglátóipar felült egy olyan extrém hullámvasútra, aminek még nem is látjuk a végét. Az első hullám után jött egy jobb nyári szezon elsősorban a vidéki vendéglátóhelyek számára, de ez nem volt elég a talpra álláshoz. Az volt a célunk, hogy a lehető legtöbb fórumon üzenjük azt a vendégeknek, hogy segítsék a szektort. Ez az ágazat néha láthatatlannak tűnik, hiszen sokszor egyszerűen csak beugrunk egy kávéért, pedig eközben is élményt, szórakozást nyújtanak számunkra.

Februárban a Sirha kiállításon a szállodaigazgatókkal, étteremtulajdonosokkal még egymásra licitáltunk, hogy mennyire jó lesz ez az év – aztán a járvány kirobbanása minden számítást keresztülhúzott. A vendéglátóhelyek most nagy bajban vannak. Viszont van egy olyan ág, ami a lezárások idején is működhet, ez pedig a házhoz szállítás, jelenleg ebből tudnak bevételt generálni. A célunk az volt a kampánnyal, hogy az éttermeket támogassuk: nekik most rendelésekre van szükségük, ezt pedig a végfelhasználók megszólításával ösztönözhetjük.

Eddig milyen visszajelzéseket kaptak akár a szakmától, akár a vendégektől?

Kétfajta kommunikációja van a kampánynak: egyrészt a digitális világban egészen széles körben terjesztjük december folyamán, csatlakozva a Magyar Turisztikai Ügynökség #jótettem kampányához is. Másrészt pedig volt egy B2B kommunikációnk, amely során az összes szervezetet, éttermet és szállodát tájékoztattuk, hogy ezzel a módszerrel szeretnénk őket segíteni. A tőlük érkező visszajelzések nagyon jók voltak. Volt, aki csak megköszönte, de egészen szívbe markoló üzeneteket is kaptunk. Sokan nagyon hálásak voltak, hogy egy beszállító partner is segíti az ő túlélésüket. Vendégoldalról még nem sok visszajelzést kaptunk, de azt látjuk, hogy a házhoz szállított fogások száma drasztikusan emelkedik. Reméljük, hogy ehhez egy kicsit mi is hozzájárulhattunk.

A METRO számára is érezhető a járvány hatása?

Természetesen igen, hiszen a forgalmunk több, mint 40 százaléka a vendéglátóiparból származik, ez a szám évek óta folyamatosan nő is. Mivel a vendéglátósok elvesztették a vendégeket, mi is veszítettünk a forgalmunkból. Viszont van egy érdekes megfigyelésünk, amin keresztül a végfelhasználókat szólítjuk meg. A lezárásokkal teli világban az emberek nagyon kevés impulzust kapnak. Otthon élnek, otthon főznek, nincsenek események, fesztiválok és hasonló programok. Ebben az időszakban vált világossá, hogy normál esetben mennyi impulzus ér reggeltől estig. Ez az impulzushiány most a legtöbbünk életében jelentkezik. Az derült ki, hogy a legjobban az evéssel lehet ezt pótolni az otthonlét során: a különböző ízekkel, színekkel, formákkal. Ehhez pedig könnyen hozzásegíthetjük őket: a végfelhasználók forgalma növekedik is, hiszen úgy gondolják, hogy ha egy séfnek jó, amit árulunk, akkor nekik is. Nemcsak jó minőségű, magyar alapanyagokkal támogatjuk a vásárlóinkat, hanem különböző praktikákkal, ötletekkel, receptekkel is.

Milyen más intézkedésekkel támogatják az éttermek munkáját?

Egy beszállítóra hagyományosan úgy gondolnak, mint aki szállítja a húst, a zöldséget, egyéb alapanyagokat, viszont mi igyekszünk komplett megoldást nyújtani a partnereinknek. Ahhoz, hogy tényleges segítséget adjunk a vendéglátóiparnak, ismernünk kell a mindennapi gondjaikat. Nemcsak azt, hogy milyen húsra van szükségük, hanem azt is, hogy mivel küszködnek a jelenlegi helyzetben. A mondás szerint, aki nincs a digitális térben, az nem is létezik. Ez így igaz. Ezért egy teljes digitális csomagot biztosítunk számukra, amellyel ingyen tudják fejleszteni a vállalkozásukat. Van egy honlapkészítő szolgáltatásunk, amely kifejezetten az éttermekre specializált. Nyolc perc alatt lehet vele vendéglátós honlapot készíteni, onnantól csak finomítgatni kell. Van egy asztalfoglaló szolgáltatásunk is, ami most értelemszerűen nincs fókuszban, viszont képes interaktív kommunikációt biztosítani a vendéglátós és a vendég között. Nemcsak az asztalt foglalja le, hanem a foglalás előtt küld emlékeztetőt a vendégnek, másnap pedig értékelési lehetőséget ajánl fel, ami aztán az étterem adminjához fut be.

Ami már kifejezetten a Covidra válaszul született megoldás, az az ételrendelési szolgáltatásunk, ezt bármilyen meglévő weboldalba be lehet illeszteni néhány lépéssel. Emellett van egy listánk is a saját weboldalunkon, ahol összegyűjtöttük az összes ételkiszállítással foglalkozó partnerünket – azt hirdetjük a végfelhasználók felé, hogy innen kiválaszthatják azt az éttermet, ahonnan rendelnének. Ez is egy plusz digitális segítség a vendéglátóipar számára.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!