Mibe tegyem a burgerem?

Rengeteg hamburgeres tematikájú cikket olvashattatok itt már tőlem, de úgy gondolom, hogy az egyik legfontosabbról még nem esett szó, és ez nem más, mint az egész koncepció befogadó egysége: a zsömle. A hamburger bucik különböző fajtáit fogja ez a cikk bemutatni, így ha már egyszer is felmerült kérdésként, hogy mégis mibe tegyük a húspogácsánkat, akkor ebből az írásból fogtok tudni inspirálódni!

Klasszikus hamburgerzsömle

Különös ismertetőjele, hogy nincs különös ismertetőjele: szezámmal szórt, tojással fényezett tetejű, sötétebb, illetve világosabb barna színben érhető el, anyagát tekintve pedig kellemesen, laza állagú, tejterméket és tojást tartalmaz. A legnagyobb itthoni pékektől rendelik ezek nyolcvan százalékát, és biztos vagyok benne, hogy már te is találkoztál vele. Frissen, vagy pirítva tökéletes választás tud lenni.

Kalács / briós buci

Több vaj használata, picit sűrűbb, ámde nem tömény, vagy nehézkes állag jellemzi. A legjobbak még némi fonást is szoktak ráiktatni, hogy küllemében is eltérjen klasszikus társától, viszont a brióssal ellentétben cukorszórás nincs rajta, ellenben mák, vagy fekete szezám annál gyakoribb. A gourmet-bb burgereknek kiváló választás lehet ez, tipikusan például a libamájas egyedeknek.

Burgonyás buci

Amikor Amerikában jártam, a potato roll volt az egyik leginkább kedvelt zsömle, de olyannyira, hogy a hatos védőgázas csomagolású darabok rendszerszinten kerültek használatra a legnagyobbaknál is. Ez egy relatíve lapos, gyorséttermi kinézetű, ámde annál sokkal jobb zsemlét takar, amely tökéletesen összenyomható, mégis stabil. Legnagyobb bánatomra Európa innenső felén távolról sincs ilyen, és ami burgonyás zsömle néven készül, az is egészen másmilyen. Mindenesetre én bízom még benne, hogy itthon is sikerül ilyenre szert tenni, hiszen a smashed burger ebben érzi magát a legjobban.

Bajor zsömle

Mostanában került a divatba, és bár az elkészítése több, mint macerás (lúgos vízben való főzés szükséges hozzá), ennek ellenére ha éppen egy multiban elérhető, érdemes lehet vele próbálkozni, ugyanis ha jól van megcsinálva, és nem annyira tömör, hogy eldobva embert lehet vele ölni, akkor egy igen különleges eredményt lehet vele elérni. Sertésburgernek, avagy bajor belevalókkal rendelkező burgernek kiváló.

Színes zsömlék

Jópár évvel ezelőtt került be a köztudatba elsőként ezek közül a fekete buci, amit szerintem már mindenki álmából felkeltve is tud, hogy tintahal-tintával színesítik. Nos, ez mára már annyira lefutottá vált, hogy szinte sehol sincs már a kínálatban, viszont valamiért a többi szín meg nem futott annyira be. Pedig lehetne zöld, kék, vörös, birodalmi rohamosztagos burger, és a többi – úgy gondolom, potenciál lehetne még bennük, csak nyilván nem ész nélkül használva, hanem valamilyen koncepcióra építve.

Császárzsemle

Nem is olyan régen másodikak lettünk egy itthoni versenyen burger kategóriában, ahová is a kedvenc pékünktől kaptunk egy császárzsömle jellegű bucit – és én személy szerint is azt gondolom, hogy ez a kategória méltatlanul el van hanyagolva, ugyanis kellően stabil, nem túl kommersz, és ízében is tud újat mutatni. Ha nincs semmilyen normális hambizsömle a boltban, próbáljátok ezt ki!

Ciabatta

6-8 éve volt az a tendencia, hogy ha gourmet burger, akkor bizony ciabattába kell rakni. Sajnálatos módon sokan figyelmen kívül hagyták a tényt, hogy amennyiben ez kicsit is száraz, vagy ellenkezőleg, túl ropogós, akkor bizony fel tudja sérteni a fogyasztó szájpadlását, ami annyira nem kellemes. Szerencsére mára már kikopott ez a bohó divat, de kísérletezésképpen ezt is bármikor be lehet vetni – csak óvatosan!

English muffin

Gondolom mindenkinek megvan a gyorséttermi reggeli, de csak a negatív asszociációk miatt ne engedjük el olyan gyorsan a dolgot, ugyanis ők sem hülyék, és egy sertés, csirke, vagy épp egy jó reggelt burgerhez frankó választás tud lenni a muffin, ráadásul mind ízben, mind megjelenésben különleges. Adjunk neki egy esélyt.

Bolti védőgázas / ipari zsemlék

Eddig volt az álomvilág, most pedig a realitás, miszerint a fentebbi zsemlékkel szemben ezek azért mindenhol elérhetőek. Én személy szerint annyira nem javaslom, de ennek nem a sznobéria áll a hátterében, jóval inkább a praktikum: mű íz, szétmálló állag, és gyakorlatilag lehetetlenség úgy kettévágni, hogy egyben maradjon a két fele. Csak akkor használjuk, ha tényleg nincs más, bár komolyan mondom, hogy lehet, hamarabb tenném vizes zsömlébe is a burgert – nem értem ezen termékek létjogosultságát.

Ezek voltak tehát a burgerzsemlék fajtái – írjátok meg kommentben, hogy nektek mik a kedvenceitek, és találkozunk a következő hónapban!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!