Menü az otthon maradó vendégeink számára

A koronavírus és a nyomában járó gazdasági válság egészen új fogyasztói szokásokat hoz létre, és ez alól a gasztronómiai és étkezési szokások sem jelentenek kivételt. Egyszerűen az éttermek ingadozó nyitvatartása és az étterembe járás biztonsági és higiéniai előírásai elveszik sokak kedvét attól, hogy vendéglátóhelyre menjenek. Mások félnek a közösségi térben terjedő vírustól, vagy bár szívesen ennék profi szakácsok főztjét, az egész show-ra italfogyasztással és szervízdijjal együtt most nincs keretük. Sok közösségi program elmaradása is otthon maradásra, otthon fogyasztásra kényszeríti a vendégeket. Így kialakul az otthon megélt gasztronómia fogalma – a házhozszállítás már nem csak egy gyors snack vagy köznapi ebéd beszerzése, hanem az otthon eltöltött idő és élmény része. Ezekhez az új alkalmakhoz pedig alkalmazkodnia kell a vendéglátó egységeknek is.

Már ma is azt látjuk, a jövőben pedig végképp ez a trend rajzolódik ki, hogy az éttermek bár elvesztették a vendégeik egy részét a vírus miatt, azok mégis szeretnék igénybe venni – akár más formában is – a szolgáltatásokat. Erre ráérezve a legnívósabb fine dining éttermek is vállalnak elviteles ételkészítést vagy éppen házhozszállítást, pedig ott az élmény része  a miliő, a kiszolgálás színvonala, a kényelem. Minden egyes vendéglátóhelynek tudatosítania kell magában, hogy a vendégeik új élményre vágynak vagy éppen kényszerülnek. A kiszállítás mostantól nem egy egyszerű étkeztetés letudása, hanem ugyanúgy részvétel vendégeink különleges pillanataiban, mintha az az étterem négy fala között élnék meg.

Számos tanulmány jegyzi, hogy a vírus előtti idők kiruccanása helyett manapság otthon lazítanak az emberek – de annak ugyanúgy megadják a módját. Ennek megfelelően érdemes kialakítani az éttermeknek a kiszállítós menüjüket. Egyre jellemzőbbek lesznek az otthon megtartott ünnepek, jeles napok. Ebben az esetben az éttermek kialakíthatnak előre megszabott ünnepi menüket: “anyák napi köszöntő ételsor”, “húsvéti sonkatál és kiegészítők”, “boldog szülinapot, apu ünnepi menü” vagy éppen home office karácsonyi catering fogásokat. Jó lehetőség azonban az is, ha rugalmasan állunk vendégeink különleges kívánságaihoz, és megpróbáljuk számukra megteremteni a legexkluzívabb szolgáltatást, pontosan teljesítve különleges elvárásaikat. Azok, akik hamar alkalmazkodnak ezekhez a nagy kihívást, de szép feladatot jelentő új igényekhez, sikeres szereplői lesznek a “poszt-covid” éttermi érának.

Ha nem is nagy családi ünnepek és események, de kisebb baráti összejövetelek is szerveződhetnek némi profi segítséggel. Sőt, akár egyedül eltöltött esték is, hiszen a megfigyelések szerint sokan önmagukban, otthon “ruccannak ki”. Egyes irodalmak erre úgy hivatkoznak, hogy Netflixizáció, mások szerint pedig ez csak a Hygge, avagy a dán kikapcsolódási kultúra térnyérése. Mindenesetre ezeket az eseményeket – egyedül töltve vagy többedmagukban – jellemzi a minőség. Egy ócska snack, egy party pizza már nem biztos, hogy fedezi az igényeket. Egy otthoni filmklub a barátokkal létszámtól függetlenül megkívánja a maga menüsorát – rágcsálnivalókkal, tapasokkal, sörkorcsolyákkal. A meccsnézés, új filmek és sorozatok felfedezése egyre inkább otthon zajlik – ehhez azonban a téren, a helyszínen keresztül továbbra is biztosíthat mindent egy étterem: ételt, italt, de akár elektronikai eszközt, takarítást és mosogatást is. A jövő szokásai most vannak kialakulóban, és azok maradnak talpon, akik a legjobban alkalmazkodnak hozzájuk.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!