Fenséges vadcsörte az őszi gasztronómiában

Korábbi cikkeinkben nem győztünk szuperlatívuszokban írni az ősz jelentette gasztronómiai bőségről, melynek egyik sarokköve a szezonális vadhúsok elérhetősége. A közép-európai régió kiemelkedő gasztronómiai értéke a vadhús, a környező országok konyhája előszeretettel használja a vadszárnyasokat, a szarvast, őzet, vaddisznót és muflont. A szervezett keretek között zajló vadgazdálkodás lehetőséget teremt az éttermeknek is, hogy állandó minőségben és széles választékban jussanak ezen állatok húsához és belsőségeihez. Egy kreatív szakácsnak ajándék ez az időszak, a vadhúsok változatos ízvilága kiváló lehetőség kreatív ízkombinációk bemutatására vagy éppen nagy klasszikusok finomra hangolt bemutatására.

A klasszikusok legnagyobbika a szarvas vadasmártással, amely igazi éttermi és házi nagyágyú. Finomított éttermi verzióját készíthetjük el, ha a szarvas egyik nemesebb részét külön, grillen sütjük meg, legyen az akár a bélszín, akár a gerinc. A vadasmártásnak adhatunk egy kreatív kanyart, ha kihagyjuk belőle a sárgarépát és a karamellt, tehát egy krémes, tejfölös fehérrépa mártást készítünk babérral és borókabogyóval. A tányéron visszaköszönhet a sárgarépa, melyet előzetesen gőzben készítünk, majd habzó vajon pirítunk aranyszínűre. Népszerű kiegészítő lehet egy igazán légies házi burgonyafánk, de bőven találunk jól passzoló garnírungokat az Aviko kínálatában is, legyen szó a krokettről vagy az erdei ízeket megjelenítő, marinált medvehagymás apró burgonyáról.

Különleges tétel lehet az étlapon, ha muflonból készítünk egy szép őszi tányért. Minthogy ez a különleges vadhús ízeiben legjobban a bárányra hasonlít, ahhoz hasonló köretekkel, mártásokkal szerencsés kínálni. A fiatal állat combja, szűzpecsenyéje és gerince frissen sütésre is alkalmas, de kollagénben és zsírszövetekben gazdag részeiből kiváló ragú készülhet. Ilyen lehet a nagy klasszikus francia bárányragu mintájára készülő muflonragu is, erdei ízekkel kiegészítve, például szegfűgombával, medvehagyma termésével és borsikafűvel. Kiválóan harmonizáló körete lehet a kompozíciónak az Aviko gombás burgonyagratin-je, akár különféle vajon pirított erdei gombákkal kiegészítve.

Kiváló frissen sütni való alapanyag a vadkacsa melle, amely ízeiben az egyik legintenzívebb vadhús. Vigyázni kell azonban, a vadkacsát nem lepkehálóval ejtik el, hanem bizony sörétes puskával, így az előkészítést végző szakácsnak extra figyelmet kell szentelnie arra, hogy megtalálja az apró ólomdarabokat. A vadkacsának nagyon jól állnak a színes őszi zöldségek, bátran választhatunk ízben, színben és textúrában komplex, egymást jól kiegészítő terményeket, magvakat. Kínáljunk hozzá sült céklát, mely szép bíbor színt, édes ízjegyeket és ress textúrát hoz a tányérra. Adjunk mellé vajon pirított fodros kelt, mely fanyarsága jó ellensúlya az édesnek, harsány zöld színe pedig üdítő a tányéron. Illik még a kompozícióba a fejtett bab, a dió, a mángold, a tarlorépa is.

Az egyre népszerűbb BBQ technológiák a vadhúsokra is érvényesek lehetnek. A vaddisznó tarja részre például kellően zsíros, kollagénes az alacsony hőmérsékleten történő füstös elkészítésre. Sok vadhús a rideg élet miatt egyszerűen túl száraz a technológia alkalmazására. A füstön omlósra készült tarját tovább szaftosíthatjuk egy gondosan elkészített pecsenyelével, melynek egyik titka, hogy extra kollagénes sertés- vagy borjúlábat főzünk bele. Bármilyen rusztikus burgonyaköret illik a tarjához, akár az Aviko fűszeres burgonyagerezdjei, akár pedig az édesburgonya hasábok. Ír és magyar inspirációt használunk, ha hagymás, kelkáposztás tört burgonyát készítünk, amihez medvehagyma krémet, savanyított erdei gombákat kínálhatunk.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!