Az ezerarcú sültkrumpli

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a sült krumpli a világ egyik, ha nem A legkedveltebb körete, és az sem titok, hogy a Konyhanyelven blog is különös rajongást érez a hasábburgonya iránt. Ez a mostani cikk ennek az imádatnak a kiteljesedése, és igyekszem végigvenni az összes olyan metódust is, amely ennek a közkedvelt köretnek az elkészítéséhez szükséges. Számos forma létezik kiszállításra tökéletesen alkalmas változatban is: az Aviko Super Crunch termékcsaládjának különlegessége, hogy minimum 20 percig megőrzi a ropogósságát az elkészítés után. Figyelem: itt most csak azok a verziókat veszem végig, ahol nincs más, csak a krumpli, feldolgozatlanul, ezért marad ki a hercegnőburgonya, röszti és a többi, egy picivel komplikáltabb fajta burgonyaétel.

Hasábburgonya

Bár az elnevezés rengeteg elkészítési módnak a sajátja, mi most értsük ez alatt az originált, azaz amikor hosszanti irányban van vékony – nem tudjuk máshogy mondani – hasábokra vágva a krumpli, nagyjából 1 cm szélesen, és nyilván krumplitól függő hosszal. Ezt leginkább olajban szokták kisütni, egy vagy több körben, utóbbi esetében változó olajhőmérséklettel. Ezzel a verzióval lehet a leggyakrabban találkozni.

Szalma / Gyufaburgonya

Bár technikailag ez is a hasábburgonyák közé tartozik, mivel létezik rá külön név, ezért gondoltam így is megemlíteni. Nagyon-nagyon-nagyon vékony szeletekre metszett krumpli, ami bár sütéskor hajlamos lehet összetapadni, a roppanóssága, ha jól van elkészítve, egészen egyszerűen zseniális. Miamiban létezik a legendás Cuban burger, abba is szokták tenni feltétnek.

Kockaburgonya

A burgonyát itt apró kockákra vágják fel, és aztán ugyanúgy olajban sütik ki. Brassóihoz, illetve egyéb olyan ételekhez szokták használni, ahol nem simán köret a sült krumpli, hanem az étel szerves része, akár belekeverve is.

Hullámos hasáb

Aki valaha is volt olyan szerencsés, hogy a Shake Shack amerikai gyökerű burgerezőben evett, annak végérvényesen ez fog erről eszébe jutni. Azon túl, hogy dizájnban nagyon jól néz ki, még tunkoláshoz is frankóbb, ugyanis a hullámok közé a szósz nagyon kellemesen be tud tapadni.

Chipsburgonya

A chips eredetileg (meg a boltok védőgázas termékeiben is) lapos szeleteket jelent, amelyeket vérmérséklet (és krumplifajta) szerint tudunk megsütni különböző ropogósságúra. Előnye, hogy hatalmas, lapos felület tud érintkezni a forró olajjal, így a megfelelő vastagság esetén ilyenkor az egyik legjobb a roppanóssági együttható.

Steakburgonya

Ez az egyik olyan vágási fajta, amelynek a végén akár egy sütőben elkészülő példány is fel tudja venni a versenyt olajban sülő társával, ami igazán nagy szó. Nem másról van szó, mint hosszanti cikkelyekben felvágott burgonyáról, melyet aztán ilyen, kicsit vastagabb formában sütünk meg, így a végén ideális esetben tökéletesen meg tud valósulni a kívül ropog, belül puha szcenárió. A steakburgonyát egyes körökben egyébként burgonyagerezdnek vagy burgonyacikknek is nevezik.

Nekem most ennyi különféle verzió jutott eszembe, de ha még van olyan, ami elkerülte volna a figyelmem, akkor írjátok meg kommentben, és találkozunk a következő hónapban!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!