Nem hiába a pizza lett a házhoz szállított ételek etalonja – a megrendelést követően pár perc alatt elkészül, így még a kemence melegét őrizve, frissen, szinte ropogósan érkezhet megrendelője kezei közé. Egyes hitvallások szerint persze szentségtörés papírdobozban utaztatni a gasztronómia gyöngyszemét, de a szükség olykor nagy úr. Márpedig ősszel szükség lesz a kiszállítást végző éttermek szorgos munkájára, hiszen a vírushelyzet miatt sokan rendelnek munkahelyükre, otthoni karanténjukba vagy home office környezetükbe ebédet, vacsorát. A változatos igényeket kielégíteni pedig messze nem csak pizzával lehet, de érdemes figyelembe venni, hogy minek áll jól a kiszállítás, minek nem, és milyen trükkökkel tudunk vásárlóink kedvében járni.
Véssük kőbe: a kiszállítás nem csúcsgasztronómia – kényelmes és praktikus, többnyire mikrohullámú sütőben regenerálható ételeket keresnek a vásárlók. Egyes ételek esetében ez nem is óriási kompromisszum, hiszen értékvesztés nélkül melegíthetők újra mikrohullámon. Ilyenek a rakott tészták, amiket a fokozatosan rétegzett ragu szaftosan tart, megóv a kiszáradástól, a különböző tésztafélék pedig jól tűrik a mikrózást. Gondolhatunk a klasszikus olasz lasagne-ra is, aminek számtalan verziója akár állandóan cserélődő választékot is jelenthet kiszállítós menünkön. A rakott tészták pedig vega és vegán verzióban is elkészíthetők, így szélesebb vásárlói kör felé nyithatunk velük.
Nem kell kompromisszumot kötni a melegítéssel, ha eleve hidegen fogyasztható ételt kínálunk megrendelésre. Ilyen fogyasztás szempontjából is rugalmas megoldás a szendvics és saláta kombinációja. A szendvicsünk lehet könnyű, diétás jellegű is, de falánk vásárlóink kedvéért kreálhatunk kimondottan laktató, a „húsimádó” irányzatot követő verziókat is. Praktikus megoldás a baguette forma választása, ebből pedig lehetőség szerint válasszuk a kovászos, de legalábbis hosszan fermentált verziókat – könnyebben emészthető, jobban eltartható, szerkezetéből fakadóan kevésbé morzsálódó. A kiegészítő saláta esetén jó trükk, ha a dresszinget nem direkt a termékre öntjük, hanem külön csomagoljuk. Az olaj körülbelül 20 perc alatt a saláták mikrorepedéseibe hatolva egészen elfonnyasztja azt – így mire a megrendelő megkapja, vagy nekiáll fogyasztani, már hervadt, szomorú salátát talál.
Idehaza pláne, de nemzetközi szinten is nagy népszerűségnek örvendenek a különböző panírozott, majd bő olajban kisütött termékek. Ki ne szeretné a ropogós panírt, de ahhoz, hogy ezt magas minőségben kínálhassuk vendégeinknek, néhány apró trükköt érdemes bevetni. A kisült ételt, legyen az a példa kedvéért rántott hús, előbb rácson, lecsöpögtetve hűtsük ki szobahőmérsékletűre. Valószínűleg a kiszállítás, várakozás során egyébként is kihűlne a termék, de ha ezt a párás dobozban teszi, úgy a panír visszapuhul, megszottyad. Márpedig az biztosan nem rendel tőlünk másodjára, aki mállós rántott húst, sajtot vagy más panírban sült zöldségeket rendel.
Ha a rakott ételeken, ragukon túl a klasszikus hús körettel kombinációt is szeretnénk menün tartani, úgy erős megfontolás kérdése, hogy milyen húsféléket érdemes kiszállítani. Egy biztos: a fokozatra sütött, steak jellegű termékeket nem – sem a rozé kacsa, sem pedig az angolos bélszínsteak nem működik jól sem hidegen, sem pedig visszamelegítve. Sült és konfitált húsokkal azonban érdemes próbálkozni – akár egy omlósra sütött oldalas, akár a kacsacomb, akár pedig egy olvadósra brezírozott marha stefánia jó formáját tudja mutatatni egy kis dobozban utazás, várakozás és újramelegítés után. Ezen tételek mellé változatos köretlehetőségeket találunk az Aviko kínálatában.
Szólj hozzá!