Házhozszállítási tippek a pizza világán túl

Nem hiába a pizza lett a házhoz szállított ételek etalonja – a megrendelést követően pár perc alatt elkészül, így még a kemence melegét őrizve, frissen, szinte ropogósan érkezhet megrendelője kezei közé. Egyes hitvallások szerint persze szentségtörés papírdobozban utaztatni a gasztronómia gyöngyszemét, de a szükség olykor nagy úr. Márpedig ősszel szükség lesz a kiszállítást végző éttermek szorgos munkájára, hiszen a vírushelyzet miatt sokan rendelnek munkahelyükre, otthoni karanténjukba vagy home office környezetükbe ebédet, vacsorát. A változatos igényeket kielégíteni pedig messze nem csak pizzával lehet, de érdemes figyelembe venni, hogy minek áll jól a kiszállítás, minek nem, és milyen trükkökkel tudunk vásárlóink kedvében járni.

Véssük kőbe: a kiszállítás nem csúcsgasztronómia – kényelmes és praktikus, többnyire mikrohullámú sütőben regenerálható ételeket keresnek a vásárlók. Egyes ételek esetében ez nem is óriási kompromisszum, hiszen értékvesztés nélkül melegíthetők újra mikrohullámon. Ilyenek a rakott tészták, amiket a fokozatosan rétegzett ragu szaftosan tart, megóv a kiszáradástól, a különböző tésztafélék pedig jól tűrik a mikrózást. Gondolhatunk a klasszikus olasz lasagne-ra is, aminek számtalan verziója akár állandóan cserélődő választékot is jelenthet kiszállítós menünkön. A rakott tészták pedig vega és vegán verzióban is elkészíthetők, így szélesebb vásárlói kör felé nyithatunk velük.

Nem kell kompromisszumot kötni a melegítéssel, ha eleve hidegen fogyasztható ételt kínálunk megrendelésre. Ilyen fogyasztás szempontjából is rugalmas megoldás a szendvics és saláta kombinációja. A szendvicsünk lehet könnyű, diétás jellegű is, de falánk vásárlóink kedvéért kreálhatunk kimondottan laktató, a „húsimádó” irányzatot követő verziókat is. Praktikus megoldás a baguette forma választása, ebből pedig lehetőség szerint válasszuk a kovászos, de legalábbis hosszan fermentált verziókat – könnyebben emészthető, jobban eltartható, szerkezetéből fakadóan kevésbé morzsálódó. A kiegészítő saláta esetén jó trükk, ha a dresszinget nem direkt a termékre öntjük, hanem külön csomagoljuk. Az olaj körülbelül 20 perc alatt a saláták mikrorepedéseibe hatolva egészen elfonnyasztja azt – így mire a megrendelő megkapja, vagy nekiáll fogyasztani, már hervadt, szomorú salátát talál.

Idehaza pláne, de nemzetközi szinten is nagy népszerűségnek örvendenek a különböző panírozott, majd bő olajban kisütött termékek. Ki ne szeretné a ropogós panírt, de ahhoz, hogy ezt magas minőségben kínálhassuk vendégeinknek, néhány apró trükköt érdemes bevetni. A kisült ételt, legyen az a példa kedvéért rántott hús, előbb rácson, lecsöpögtetve hűtsük ki szobahőmérsékletűre. Valószínűleg a kiszállítás, várakozás során egyébként is kihűlne a termék, de ha ezt a párás dobozban teszi, úgy a panír visszapuhul, megszottyad. Márpedig az biztosan nem rendel tőlünk másodjára, aki mállós rántott húst, sajtot vagy más panírban sült zöldségeket rendel.

Ha a rakott ételeken, ragukon túl a klasszikus hús körettel kombinációt is szeretnénk menün tartani, úgy erős megfontolás kérdése, hogy milyen húsféléket érdemes kiszállítani. Egy biztos: a fokozatra sütött, steak jellegű termékeket nem – sem a rozé kacsa, sem pedig az angolos bélszínsteak nem működik jól sem hidegen, sem pedig visszamelegítve. Sült és konfitált húsokkal azonban érdemes próbálkozni – akár egy omlósra sütött oldalas, akár a kacsacomb, akár pedig egy olvadósra brezírozott marha stefánia jó formáját tudja mutatatni egy kis dobozban utazás, várakozás és újramelegítés után. Ezen tételek mellé változatos köretlehetőségeket találunk az Aviko kínálatában.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!