A nagy sörmustra: kézműves sörök hajnala

A budapesti gasztroforradalom a sörfogyasztási szokásokat sem hagyta érintetlenül: megnőtt az érdeklődés a kézműves sörök iránt, amelyektől különlegesebb ízélményt, magasabb minőséget, egyedibb és személyesebb kapcsolatot várnak a vendégek. Az Oktoberfest hónapjának apropóján lássuk, mit érdemes tudni a kézműves sörökről!

Itthon a rendszerváltás után ugrott meg először a kis sörfőzdék száma, de kevesen tudtak közülük talpon maradni. A következő hullám 2010-ben kezdődhetett, ami a kedvezőbb adózási, jogi környezetnek, illetve az elsősorban Amerikából eredő fogyasztói igénynek tudható be: megjelent egy olyan vásárlói réteg, amelyik jobban ért a sörökhöz, és van is igénye a különlegességekre és a magas minőségre. Íz, csomagolás, háttértörténet, származás: a kézműves sörök rajongóinak ez mind számít.

De mi is az a kézműves sör, és mennyiben különbözik, mennyiben van átfedésben a kisüzemi és a nagyüzemi sörrel? Ha definiálni szeretnénk a típusokat, egy karakterisztikai és egy mennyiségi szempontrendszer mentén lehetséges: a kisüzemben a jogszabályok szerint évente legfeljebb 200 000 hektoliter sör készülhet, a szűkösebb keretek pedig csak bizonyos sörtípusoknak kedveznek, például az ale-nek. Így a legtöbb kézműves sörre igaz, hogy egyben kisüzemi is, ám ez önmagában nem elég a lényegének megragadásához – a kézműves jelző az élet minden területén egyfajta varázsszóvá vált mostanában. Általában a kézműves sörök készítőinek a célja az, hogy tömegtermelés helyett olyan sörkülönlegességet alkossanak, amely egy részpiacot szolgál ki, ami akár csak néhány ezer vagy néhány száz rajongót jelent. Ezzel szemben a nagyüzemek célja, hogy a világon bárhol elérhetőek legyenek a termékei, kiegyensúlyozott minőségben, megbízható módon. A kisüzem tehát egyszerre mennyiségi és karakterisztikai meghatározás, a nagyüzem kizárólag mennyiségi kategória, a kézműves viszont kizárólag karakterisztika.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy mára már a világ vezető sörfőzdéinek is vannak olyan ambícióik, hogy különlegesebb, szokatlanabb rétegitalokat készítsenek a vásárlók visszahódítására, miközben a kézműves sörfőzdéknél is előfordulhat, hogy a nagy sikernek köszönhetően bővül a termelésük, neadjisten felvásárolják őket (miközben a termékük összetétele változatlan marad). Így lehet, hogy célszerűbb a készítő szándékát alapul venni a definiáláshoz: ő az az egyéniség, aki autonóm módon dönt arról, hogy mit akar készíteni, mivel és mennyiben szolgálja ki a vendégei igényeit. Végeredményben azonban fontosabb, hogy milyen a sör egyénisége – és attól lesz valami kézműves sör, hogy határozott, egyedi karaktere van. Az egész kisüzemi, nagyüzemi, kézműves szembeállítás részben marketingfogás, hiszen a legfontosabb az, hogy minden sörkedvelő réteg megtalálja a saját ízlésének, elvárásainak leginkább megfelelő márkákat, az egyre változatosabb piaci kínálatnak köszönhetően pedig ma ez már sokkal könnyebb. Azzal párhuzamosan pedig, hogy egyre fontosabbá vált a sörök minősége, az elmaradhatatlan sörkorcsolyák palettája is bővülni kezdett.  Az Aviko étvágyfalatka-kínálatában tucatnyi izgalmas, különleges, ízletes darabot találhatsz, ami remekül illik a sörök mellé is!

A magyar piacon végigtekintve is egyértelmű, hogy nagy az igény a kézműves sörökre: egy februári összeírás közel 100 kis sörfőzdét gyűjtött össze az ország minden pontjáról. Igaz, hogy az azóta eltelt hónapok a vendéglátóipar minden szereplőjéhez hasonlóan ezt a szektort is megviselték, de a kézműves sörfőzdék is számos akcióval, újítással próbálták leküzdeni a kijárási korlátozás és kocsmabezárás hatásait: webshopok nyitásával, házhoz szállítással igyekeztek pótolni a kieső bevételeket. Mindez pedig hosszútávon is pozitívan hatott az ágazatra: az új lehetőségeknek és a mentőkampányoknak köszönhetően például olyanokhoz is eljuthatott a hírük, akik korábban nem hallottak róluk, illetve olyanok is megkóstolhatták a termékeiket, akiknek korábban a távolságok miatt erre nem volt lehetőségük. Azaz a kézműves sörök trendje továbbra is felfelé ível, a folyamatot pedig itt, a Konyhanyelven blogon is tovább követjük – hamarosan az egyik legnépszerűbb budapesti sörfőzdével készítünk interjút!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!