A vendégvárás művészete – minden, amit a finger foodról tudni érdemes

Ahogy egyre népszerűbbé válik a catering étkeztetési forma, úgy fejlődik egyre magasabb szintre a finger food művészete is. De mi is az a finger food, és hogyan hozhatod ki a legtöbbet a műfajból? Megtudhatod a cikkünkből!

A finger food tulajdonképpen apró, előre elkészített falatkákat jelent, amelyeket evőeszköz vagy akár tányér nélkül, szalvétákkal és kézzel fogyaszthatnak a vendégek. Leginkább a kötetlenebb hangulatú eseményeken népszerűek ezek a vendégváró falatkák, de elegánsabb környezetben is megfelelhetnek. Fogadások, konferenciák, meetingek, baráti összejövetelek, rövid kínálások vagy akár esküvők idején is ideálisak. A finger food lehet előétel, főétkezések közötti snack vagy akár főétkezés is – ettől függően 4-6, illetve 8-12 darab falatkával érdemes számolni fejenként.

Röviden, a finger food minden olyan rendezvényen jó választás, ahol nem az étel a főszereplő, mégis szeretnénk finom falatokkal kedveskedni a vendégeknek. A könnyed falatozás kötetlen hangulatot biztosít, a szépen elkészített tálak pedig látványnak sem utolsók.

A mini adagok nagy előnye, hogy a kitálalásukkal nem kell foglalkozni, a vendégek önkiszolgáló módon is fogyaszthatják őket. Mivel a legkülönbözőbb ízvilágokat magukba olvaszthatják, széles választékot és sokféleséget kínálnak, ami vonzó a vendégeknek, miközben gazdaságos a vendéglátóknak. A finger food lehet sós, édes, hideg és meleg – akár az egész menü állhat ujjnyi falatkákból, hiszen a lehetőségek száma végtelen. Közkedvelt megoldás, hogy népszerű ételek mini változata kerül az asztalra: a mini szendvicsek, mini hamburgerek, mini pizzák, mini hot dogok, mini kolbászok vagy akár mini palacsinták garantáltan leveszik a vendégeket a lábukról.

A finger food több nemzetközi konyhából meríthet: a francia hors d’œuvre, a spanyol tapas vagy a kínai dim sum ízvilága is könnyen beépíthető a kínálatba. Az egyik lehetséges irányvonalat a tészta alapú falatkák jelentik: a pirogok, bruschetták, batyuk, táskák, kiflik jól illenek különböző húsfalatkák, rizottó golyók vagy zöldségek, sajtok mellé. Kiváló finger food válhat az Aviko étvágyfalatkáiból is: a Philadelphia® panírozott krémsajtgolyók, a fűszeres kukoricafalatkák vagy a bundázott sajtfalatok habanero csilipaprikával üde színfoltot visznek a svédasztalok megszokott repertoárjába.

A falatok mellé kínálhatunk krémeket, pástétomokat, szószokat, mártogatósokat is: a padlizsánkrém, tojáskrém, avokádókrém, olajbogyókrém, sajtkrém vagy a jól bevált körözött kíséretében jobban csúsznak a tésztaalapok is. A miniétkezéseket olyan még apróbb, pálcikákra szúrt falatok egészíthetik ki, mint a sajtok, olajbogyók, füstölt sonkák vagy zöldség- és gyümölcskockák.

A sós falatkák után jöhet az édes kényeztetés: a különböző kekszek, tortácskák, muffinok, mini rétesek, és az Aviko különlegessége, az egyenes churros ilyen közegben is tökéletesen megállják a helyüket. Azaz finger food szinte bármiből válhat, ami evőeszköz nélkül, akár állva is fogyasztható, csak fel kell ismerni benne a lehetőséget – neked milyen cateringes tapasztalataid vannak a műfajjal kapcsolatban?

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!