Street food – csirke a világ körül

Ha népszerű ételekről beszélünk, a csirkés verziók egészen biztosan ott lennének a top3-as listán, hiszen mindenhol elérhető, tápláló, és nem utolsósorban rengeteg módon elkészíthető. Ezek közül fogunk a mostani cikkben szemezgetni, a teljesség igénye nélkül.

Csirkeburger

Kezdésnek mi mást is vehetnénk, mint egy jófajta burgert csirkéből, de ha ránk hallgattok, nem elégedtek meg egy csirkés szendviccsel, hanem egy valódi, darált csirkemellből, vagy combból készült burger mellé teszitek le a voksot, amihez például egy klasszikus chipotle (füstölt-szárított jalapeno) majonéz nagyon jól tud menni.

Csirkés szendvics

Itt már bővül a kör, ugyanis a népszerű gyorséttermeken kívül rengeteg variáció van az általában rántott csirkerészt tartalmazó szendvicsekre. Lehet ez csípős, vagy csak kicsit pikáns, Kentucky vagy Buffalo – a lényeg, hogy a panír minél jobban ropogjon, és gyakran magát a csirkét is előtte bepácolják, hogy a lehető legjobb ízvilágot sikerüljön kihozni belőle.

Csirke enchilada

Dél-Amerikában népszerű ez a recept, ami gyakorlatilag egy tepsis egytál, és csirkehúst takar csilivel, salsával és tortillával egybesütve, természetesen rengeteg sajt, tejföl, és opcionálisan csípős jalapeno társaságában. 

Kijevi csirke

Természetesen itt Európában sem áll távol a csirkehús, meg az sem, hogy mindent kirántunk. Jelen esetben a panírozott csirkemellet fűszervajjal töltik meg – van ahol, ez amúgy a sajttal-sonkával töltött verziót is jelenti, de ne higgyünk el mindent, amit látunk, eredetileg ugyanis az első verzió az, ami elfogadott.

Butter chicken

Indiától Angliáig megtalálható ez a klasszikus, ami nem más, mint egy izgalmas-fűszeres-paradicsomos mártás, benne pedig omlós csirkehús, amit aztán fogyaszthatunk akár egy jó kis autentikus naan kenyérrel is.

Piri-piri csirke

Grillezett csirke egy olyan portugál szósszal, hogy a fal adja a másikat: savak ecetből vagy citromból, csili, paprika – a végeredmény pedig egy izzasztóan ínycsiklandozó mártás a csirkéhez.

Csirke karagee

Természetesen a Távol-Keleten is van olajban sült hús, és még annyira nem is tér el: először is egy szójás pácban marinálják, majd (rizs)lisztbe vagy keményítőbe burkolják, végül pedig forró olajban kisütik – így lesz hihetetlenül ízes és ropogós egyben.

Jerk csirke

A jerk pác a jamaikaiaké, még ha ez így egy nyelvtörőnek is tűnik, de akkor is igaz. A húst itt is egy gyömbéres-szójás-csilis-zöldfűszeres pácba marinálják, majd akár nyársra tűzve is kisütik, és így lesz egy valódi, pikáns hangulatú, omlós csirkénk.

Csirke parmigiana

Rántott csirke az olasz-amcsi vonalról, de nem is akárhogy! A panírozott és olajban sült csirkére megy egy kis paradicsomos marinara szósz, végül az egészet sajttal fedik be, és ráolvasztani sem röstellik – a végén pedig ebből keletkezik mindkét világ legjobbika!

Ezek voltak a személyes kedvenc csirkés ételeink, melyek relatíve gyorsan elkészíthetőek és könnyen fogyaszthatóak – várjuk a ti kedvenceiteket kommentben!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!