Hús, de mégsem hús, mi az? – Terítéken a műhúsok és a húspótlékok

Miközben a hús iránti kereslet világszerte nő és kétszer annyi húst fogyasztunk, mint ötven évvel ezelőtt, a termelés ma már egyértelműen fenntarthatatlan. Az állattenyésztés képtelen ellátni a megnövekedett igényeket, ráadásul olyan környezeti terhelést ró a természetre, ami nagymértékben felelős a klímaváltozásért és a bolygó élhetetlenné tételéért. Ezzel párhuzamosan kezd terjedni a vegetáriánus és vegán gondolkodás, amelynek képviselői részben környezetvédelmi, részben etikai, részben egészségügyi okokból mondanak le a húsfogyasztásról – legalábbis abban a formában, amit korábban húsfogyasztásnak neveztünk. Az utóbbi években ugyanis megjelentek a köztudatban a különböző húspótlékok és műhúsok – itthon 2019-ben lehetett először ilyeneket fogyasztani. De pontosan mit is jelentenek ezek a fogalmak, mit kell tudni az alternatív húsokról? Ennek jártunk utána a cikkünkben.

A húsok helyettesítésének legegyszerűbb és legtermészetesebb módja, ha egyszerűen növényi alapú táplálékot fogyasztunk helyettük – ilyenkor nem cél, hogy megpróbáljuk újrateremteni a hús ízét és állagát, csupán az étkezésekben betöltött funkcióját pótoljuk mással. Ilyen megoldásokat kínál az Aviko is: a fűszeres kukoricaburger és a zöldségburger például növényi alapú, nem tartalmaz állati eredetű összetevőket és tökéletesen megállja a helyét hamburgerfeltétként. Hasonlóan kedvelt és nagyon sokoldalú termék a fűszeres kukoricafalatkák, amely étvágyfalatkaként, mexikói fogások vagy saláták feltétjeként is remekül használható. A karakteres ízeket nem csak a vegetáriánusok és vegánok kedvelik!

A másik irány a műhúsok előállítása: ezek olyan növényi alapú élelmiszerek, amelyek állagukban és ízükben is a valódi hús helyettesítését tűzték ki célul. Ma már a vegán, vegetáriánus éttermek mellett több gyorsétterem-hálózat kínálatában is megtalálhatók műhúsból készült fogások (például hamburgerek, csirkeszárnyak, pizza vagy taco), miközben a magyar szupermarketekben is megjelentek például a műhúsból készült hamburgerpogácsák.

Míg az „egyszerűbb” húspótlékok, például a szejtán (búzafehérje), a szójakocka vagy a tofu drasztikus beavatkozás nélkül kerülnek a tányérra, a két legnagyobb műhúsgyártó vállalat, a Beyond Meat és az Impossible Foods növényi fehérjékből ipari eljárással, genetikai módszerekkel alkot a húsra hasonlító készítményeket. Miközben jogos ellenérv, hogy a valódi hús is rengeteg hormont, antibiotikumot tartalmaz az ipari állattartás következtében, a műhúsok élettani hatásairól a kevés adat következtében még nem sokat tudunk.

Környezetvédelmi szempontból azonban egyértelműen a műhúsok szerepelnek jobban, hiszen például a Beyond Meat számításai szerint 1 darab normál húspogácsa előállításának környezeti terhelése 15 db műhúspogácsáénak felel meg, miközben természetesen állatokat sem ölnek le a folyamat során. Így a fogyasztók joggal érezhetik, hogy környezet- és állatbarát döntés hoznak, amikor a műhúst választják – miközben a hús ízéről sem kell lemondaniuk. Az elv pedig egyre népszerűbb: egy felmérés szerint a vásárlók 43 százaléka szívesebben kipróbálná a növényi alapú műhúst ma, mint öt évvel ezelőtt. A népszerűséget mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Burger King, a McDonald’s és a KFC mellett már az IKEA is felvett a kínálatába műhúst, mégpedig az ikonikus húsgolyóját készítette el zöldséges golyóként és műhúsgolyóként is (emellett több más vegán terméket is tartanak, például a szintén közkedvelt hot dogjukba virsli helyett már zöldséges rolót is tehetünk).

A hullám következő állomása talán még kissé science fiction-be illőnek hat, pedig már itt van a küszöbön: ez pedig a „tiszta hús”, ami valódi húsnak számít, azonban mesterségesen állítják elő. Az amerikai Memphis Meats nevével fémjelzett törekvés lényege, hogy állatok leölése nélkül, laboratóriumban tenyésszenek hússzövetet állatokból vett mintákra alapozva. Az eljárás nemcsak gyors és költséghatékony, de környezetkímélő is, hiszen nem kell rengeteg takarmánnyal, hosszú hónapokon át nevelni az állatokat, akiknek nem is hasznosítható a teljes testtömegük. Így joggal remélhetik a „tiszta hústól” a megnövekedett igények kiszolgálását – még ha ma ez az egész egy kicsit bizarrnak is hangzik. Akárhogy is folytatódnak ezek a trendek, érdemes rájuk odafigyelni, hiszen érezhetően nagy irántuk az érdeklődés a vásárlók körében is, így egyetlen étterem sem vonhatja ki magát alóluk – ígérjük, hogy a műhúsokat érintő további fejleményekről is beszámolunk!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!